Stubbekøbing


Torvet i Stubbekøbing med kirken og statuen af Frederik VII. – Kresspahl, Stubbekøbing 4145, CC BY-SA 4.0

Afstande i km (luftlinje)

41 km n, 49 km n, 36 km v, 41 km nv, 57 km v, 17 km sv, 26 km n, 28 km v, 20 km nø, 16 km nv

Indbyggertal

2.223 (2020)

Beliggenhed og natur

Stubbekøbing ligger på Nordfalster, ud til farvandet Grønsund, der adskiller Falster fra Bogø og Møn. Fribrødre Å kommer fra syd, passerer gennem den østlige del af byen og udmunder i Grønsund.

Historie

Fribrødre Å
Navnet Fribrødre er af slavisk oprindelse. Udgravninger mellem 1982 og 1993 ved Fribrødre Å på det nordlige Falster har påvist
tilstedeværelsen af en art skibsværft med et betydeligt antal rester af vendiske skibstyper, herunder langskibe. Dateringen er angivet til en periode mellem 1050 og 1100, hvilket kunne passe med Henriks og Sigrids flugt til Danmark i 1066 og Henriks senere tilbagevenden og drabet på (fyrst) Kruto i 1093. Forskerne antager, at der er tale om skibsbesætninger, der har ført flygtningene over havet til Danmark. Her har Henrik (Sigrid og Godskalks søn) og Sigrid (datter af Svend Estridsøn, fyrst Godskalks enke) givetvis taget ophold ved hoffet, da de tilhørte den kongelige slægt. Søfolkene har antagelig fået tilladelse til at opankre og reparere deres skibe på Falster. I 1090’erne er værftet tilsyneladende blevet forladt. Iøvrigt kan stednavnet Fribrødre føres tillbage til slavisk pribrod eller prybrod, der betyder ”ved vadestedet” (”przy brodzie” på polsk). (Kilde: Chr.Spangshus: Obodritterne. 2018).

Turistattraktioner

Her er mange gamle huse og købmandsgårde fra 1700-tallet.

Danmarks Motorcykelmuseum

Omegnen

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Turist i Stubbekøbing

Kort
Stubbekøbing
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software