- spangshus online - Turist i Polen Podlasie
Augustów


Afstande i km: Łomża 106 sv, Grajewo 43 sv, Pisz 100 sv, Ełk 46 v, Orzysz 76 v, Olecko 46 nv, Suwałki 31 n, Białystok 87 s.
Indbyggertal: ca. 30.000 (2005)

Beliggenhed og historie:

Augustów, der ligger i Polens nordøstlige hjørne, i regionen Podlasie, er på tre sider omgivet af et meget stort skovområde, Augustów-urskoven, samt søerne Necko, Białe og Sajno. Byen er således malerisk beliggende og tilmed en af de største byer i regionen.
Augustów-urskoven udgør miljømæssigt en stor rigdom for regionen, idet den skaber et specifikt mikroklima. I skoven dominerer nåletræer, der renser luften og beriger den med bl.a. ilt. Den første optegnelse om Augustów stammer fra 1496, men grundlagt blev byen dog først i 1555. Byen lå mellem et landbrugsområde og et skovområde og opstod som følge af handelen mellem de to økonomiske regioner. Augustów fik tildelt magdeburgske købstadrettigheder i 1557, udstedt i Wilno af kong Zygmunt August. Byen blev opkaldt efter kongen og fik også et kongeligt byvåben, hvorpå ses monogrammet S.A. (Sigismundus Augustus) samt PR, dvs. Polens konge.
I 1656 blev byen ødelagt af tatarerne og i 2.halvdel af det 17.årh. hjemsøgtes Augustów flere gange af epidemier. Efter ødelæggelser og modgang blev byen genopbygget og var ved overgangen mellem det 18. og 19.årh. den største by i Suwałki-området. I det 19.årh., da Augustów var blevet en del af det Polske Kongerige, påbegyndtes bygningen af Augustów-kanalen. Kanalbyggeriets planlægger og hovedentreprenør var Ignacy Prądzyński.
Augustów blev en del af det frie Polen i juli 1919. I løbet af mellemkrigstiden blev byen et vigtigt økonomisk og administrativt center samt et af de vigtigste turistcentre i Polen.
I 1979 fik byen tildelt Grunwald-korset af 2.klasse for indbyggernes indsats under 2.verdenskrig.
I 1993 fik Augustów status som kurby (uzdrowisko), hvilket har haft en betydelig indflydelse på den videre udvikling og har fremmet investeringer i forbindelse med turismen i området.

Augustów ligger blot 45 km vest for grænsen til Hviderusland. Den nærmeste store grænseovergang mod Hviderusland er dog Kuźnica, ca. 90 km mod sydøst.
Grænseovergangen ved den litauiske grænse hedder Ogrodniki og ligger 47 km nordøst for Augustów.


Turistattraktioner:

Søerne
omkring Augustów med masser af friluftsaktiviteter.
Vandskilift
ved Necko-søen, på bysiden; den første professionelle i sin art i Polen.
Centret for Turistinformation
befinder sig i en flot, moderne bygning ved Zygmunt August-torvet.
Centret for Sport og Rekreation
nær bycentret, omfatter sportssvømmebassin, et andet svømmebassin, børnesvømmebassin, sauna, solarium, massageafdelinger, fitness-lokaler og meget mere.
Kirken Bazylika Mniejsza NSJ
er bygget i 1906-11. Siden 1564 har der stået 5 kirker på dette sted. Kirken udgør en stilblanding med overvægt af romanske elementer.
Impet Outdoor Team
organiserer i Augustów-området kurser og andre arrangementer af typen overlevelsesture, ledertræning, teambuilding o.lign.
Augustów-kanalen.


Omegnen:

Augustów-kanalen.
I nærheden af Augustów kan det fremragende og fredede ingeniørarbejde, Augustów-kanalen, både beses og besejles. Augustów-kanalen udgør en del af den vandvej, der forbinder floderne Wisła og Niemen via Narew, Biebrza, Augustów-søerne og Czarna Hańcza. Oprindeligt blev kanalen primært anvendt til flådning af tømmer m.m. I dag tjener den som forbindelsesled mellem Augustów-søerne, hvor der foregår passagersejlads; samtidig er kanalen en populær kajakrute. Alle afgange med passagerbådene sker fra havnen i Augustów, hvor kanalens østlige afsnit begynder. Man bør bese de 14 sluser, der stammer fra begyndelsen af det 19.årh. - Læs mere om kanalen her: Augustów-kanalen.
Augustów-søerne. Langs bredderne af søerne rundt om Augustów findes anløbspladser for turistbådene samt adskillige feriecentre.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Baza noclegowa


Andre sider om Augustów:

augustow.pl


Retur til: Podlasie
Spangshus