- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Podlasie
Białystok

Branicki-slottet i Białystok

Afstande i km: Warszawa 188 sv, Zambrów 76 sv, Ostrołęka 116 sv, Łomża 77 v, Gdańsk 395 nv, Olsztyn 221 nv, Grajewo 79 nv, Ełk 109 nv, Suwałki 120 nv, Augustów 87 n, Supraśl 14 nø, Hajnówka 64 sø, Białowieża 83 sø, Bielsk Podlaski 52 s.
Indbyggertal: ca. 292.000 (2004)

Beliggenhed og historie
Białystok, der er hovedbyen i regionen Podlasie og den største by i det nordøstlige Polen, ligger ved floden Biała, en biflod til Supraśl.
I det 14.årh. var Białystok en landsby, beliggende på handelsruten mellem Warszawa og Grodno. Fra 1659 var byen Stefan Czarniecki's ejendom; siden kom den i slægten Branicki's eje. Det var Branicki-familien, der gjorde Białystok til en residensby af betydning. I 1749 fik byen købstadrettigheder. I midten af det 18.årh. ombyggede hetman Jan Klemens Branicki slægtens hidtidige ejendom i byen til et pragtfuldt palæ med tilhørende parkanlæg efter fransk mønster. Hetman Branicki støttede kunst og videnskab og tiltrak i sin tid mange kunstnere, arkitekter, læger m.fl. til byen. Det historiske centrum med det trekantede torv opstår (det nuværende Rynek Kościuszki). Håndværksfagene udvikler sig kraftigt. I 1824 grundlagdes den første tekstilfabrik, men især efter 1834 udviklede tekstilindustrien sig meget livligt. I løbet af 2.halvdel af det 19.årh. voksede byens befolkning til det seksdobbelte. Geografiske og historiske forhold gjorde Białystok til en by, hvor mennesker med forskellig kultur, religion og nationalitet: polakker, russere, hviderussere, jøder og tyskere levede sammen. Det var også her i Białystok, at Ludwik Zamenhof opfandt det universelle kunstsprog: Esperanto. - Białystok led meget under både 1. og 2.verdenskrig. Den sidste krig betød et tab på 80% af bygningsmassen, 74% af den industrielle kapacitet og 55% af befolkningen. Totalt ødelagt blev bl.a. det store jødiske kvarter. Efter krigen fulgte en ganske hurtig genopbygning og modernisering af byen.
Białystok er i dag en af de hurtigst voksende byer i Polen og er blevet et centrum for tekstil-, metal-, bygge- og fødevareindustri. Kendt er byens basar, hvor man kan købe de mest eksotiske varer fra lige så eksotiske dele af verden.
Białystok er hjemsted for et universitet samt flere andre højere læreanstalter. Der er 2 teatre, flere museer og kunstgallerier samt et filharmonisk orkester.


Fra det centrale Białystok
..
Fra det centrale Białystok


Turistattraktioner
Branicki-slottet (bygget 1691-97, ombygget i det 18.årh.) og slotsparken.
Bycentret fra det 18.årh.
Mariæ Himmelfarts-kirken fra det 17.årh.
Rådhuset fra det 18.årh.
Toldkammeret fra midten af det 19.årh., det såkaldte "Napoleons hus"
Kruzensztern-palæet i eklektisk stil.
Hasbach-palæet fra det 19.årh.
Becker-fabrikken - ul. Swiętojańska 15
Den russisk-ortodokse Sankt Mikołaj-katedral i klassicistisk stil fra det 19.årh.
Den romersk-katolske Sankt Wojciech-kirke fra 1909-1912 (tidl. evangelisk kirke)
Byparken Planty, anlagt 1925.
Monumenter for bl.a. præsten Jerzy Popiełuszko, marskal Józef Piłsudski og "Białystok's forsvarere i 1939".


Rådhuset i Białystok


Omegnen
Øst og nord for byen strækker sig Knyszyn-urskoven, der er udlagt som naturpark. Parken ligger mellem maleriske højdedrag i oplandet til floderne Supraśl og Sokołda. Området er præget af en plantevækst, der er typisk for tajgaen. Her vokser først og fremmest fyrreskove, iblandet eg og birk; desuden finder man sumpskove med elletræer i nærheden af fugtige tørvemoser. Der er flere fredede plante- og dyrearter i urskoven. Af planter kan nævnes guldblomme (arnika montana), kranslilje (lilium martagon) - og af dyr: skrigeørn, trane, sort stork, ravn, los og bison.

Attraktioner iøvrigt:
Wasilków - lille by med ca. 8200 indb., ca.6 km mod nord. I byens nærhed findes flere reservater: "Czarna Rzeczka", landskabsreservatet "Góry Lence", naturreservatet "Jałówka", reservatet "Antoniuk" og landskabsreservatet "Polana Kopisk".
Wasilków

Rybniki - ca. 11 km mod nord. I reservatet "Krzemianka" nær Rybniki findes nogle flintminer, der er mere end 3 tusinde år gamle. Arkæologerne skønner, at de er bevaret i udmærket stand; de regnes for nogle af de bedste fund, der vidner om forhistorisk minedrift.

Supraśl - 14 km mod nordøst - blev i 2001 anerkendt som kurby. Her behandler man specielt ældre, rekonvalescenter samt børn med åndedrætslidelser. - Se den særlige side om denne by.

Fotos fra Puszcza Knyszyńska (Knyszyn-urskoven), se: A Holiday in Kołodno. The Pictures GalleryBranicki-slottet set fra parken

Indkvartering:

Vore partnere og annoncører byder Dem velkommen i Białystok:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links vedr.indkvartering:

Hotel "Trio"

Generelle links vedr. indkvartering:

Baza noclegowa


Branicki-slottet. Portbygningen


Andre sider om Białystok:

Białystok
(polsk, engelsk, tysk og russisk version)
Fotogalleri
Plan Białegostoku / Bykort
Information about Bialystok and the region


Fra det centrale Białystok

Fra Branicki-parken


Retur til:
Podlasie

Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus