- spangshus online - Polen Info Turist i Polen Schlesien
Bielsko-Biała

Sułkowski-borgen i Bielsko-Biała samt (th) et barokt byhus ved borgbakken (ul.Wzgórze)

Afstande i km: Wisła 41 sv, Ustroń 30 sv, Cieszyn 39 sv, Skoczów 24 v, Jastrzębie-Zdrój 49 nv, Pszczyna 21 nv, Żory 43 nv, Rybnik 57 nv, Gliwice 69 nv, Tychy 43 nv, Mikołów 45 nv, Katowice 59 n, Kęty 19 nø, Oświęcim 44 nø, Chrzanów 80 nø, Kraków 97 nø, Wadowice 44 nø, Żywiec 25 sø, Szczyrk 14 s.
Indbyggertal: ca. 185.000 (2005)

Beliggenhed og historie:

Bielsko-Biała ligger i det sydlige Polen, på begge sider af floden Biała (biflod til Wisła) og ved foden af bjergområderne Beskid Śląski og Beskid Mały. Selve byen ligger i en højde af 300-400 m.o.h.
Bielsko-Biała fik sit nuværende dobbeltnavn i 1951, da de to byer: Bielsko og Biała, beliggende på hver sin side af floden Biała, blev sluttet sammen. Floden dannede grænse mellem Schlesien og Małopolska, men samtidig var den også - gennem flere århundreder - national grænse. Den ældste by, Bielsko, stammer fra 2.halvdel af det 13.årh. og blev grundlagt af fyrste af Cieszyn, Mieszko I (af slægten Piast). Fra 1327 lå Bielsko inden for det Tjekkiske Kongeriges grænser; fra 1526 kom Bielsko under det østrigske Habsburg-monarki. Den lille by Biała i Małopolska (på den anden side af floden) var således grænseby gennem lange tider. Efter Polens første deling i 1772 kom Biała også under Østrig - som en del af den nyoprettede provins Galizien. Den seneste private ejer af Bielsko var fra 1752-1848 fyrsteslægten Sułkowski. Først efter 1918 kom begge byer tilbage til den polske stat, der blev genoprettet efter 1.verdenskrig.
Karakteristisk for byens befolkning før 2.verdenskrig var, at den var multinational, idet den bestod af polakker, tyskere og jøder såvel som tjekkiske, ungarske og italienske elementer. Flere trosretninger var repræsenteret: protestanter, katolikker og jøder.
Bielsko blev tidligt kendt for sin fremstilling af uldklæde, og byens tekstilproduktion udviklede sig fra små håndværksvirksomheder til en omfattende fabriksindustri. Den første maskine i tekstilindustrien blev taget i brug i 1806.
Under besættelsen i 2.verdenskrig fandt der en stærk germanisering sted såvel som en egentlig forfølgelse og udryddelse af den ikke-tyske befolkning. Efter krigen havde byen skiftet karakter. De multinationale træk forsvandt. Den tyske befolkning blev forflyttet til Tyskland og erstattet af polakker - tilflyttere fra de tidligere, polske østområder samt fra Warszawa.
I arkitekturen og i dobbeltbyens særlige atmosfære kan man stadig finde mindelser om den østrig-ungarske periode.
Bielsko-Biała var indtil 1999 hovedby et et selvstændigt, sydpolsk amt. Byen er nu hovedby i et distrikt under det Schlesiske amt og har iøvrigt selv distriktsstatus. Bielsko-Biała er fortsat et af regionens vigtigste kulturelle centre; her virker adskillige museer, gallerier, teatre, biografer og kulturhuse. Byen spiller også en væsentlig rolle, hvad angår erhvervsliv, turisme og sundhedsvæsen.


Turistattraktioner:


Teatr Polski (Det Polske Teater)

Voldsted i Stare Bielsko (Gamle Bielsko).
Voldstedet i bydelen Stare Bielsko stammer fra det 12.årh.; det er resterne af en befæstet boplads, der er tilnærmelsesvis ringformet og dækker et areal på ca. 3 ha. Voldstedet omgives af en dobbelt vold med en voldgrav mellem de to volde.
Fyrsteslægten Sułkowski's borg.
Borgen var tidligere sæde for fyrsterne af Cieszyn og er opført i 2.halvdel af det 14.årh. med udvidelser og ændringer i det 15.-17.årh. og igen i det 19.årh. Bygningen rummer nu Distriktsmuseet.
Rådhuset.
Rådhuset er bygget i 1895-97, tegnet af Emanuel Rost i eklektisk stil.
Det Polske Teater.
Teatret opstod i 1889-90 tegnet af arkitekt Emil Förster i neo-klassicistisk stil. Bygningen er skabt under indtryk af teaterarkitektur i Wien og Budapest. Teatret er ombygget i 1905 og 2000.
Væverhuset.
Huset, der oprindeligt er bygget i 2.halvdel af det 18.årh. som en træbygning i regional stil, var bolig og væverværksted for laugsmesteren. Væverhuset blev brandskadet i 1951 og brændte igen i 1987, men er blevet rekonstrueret i årene 1987-1991.
Martin Luther-kirken.
Dette er en evangelisk kirke, beliggende i Biała, der blev bygget i 1792-98 i klassicistisk stil. Udbygning med tilbygning af det nuværende tårn i 1832-33.
Sankt Nikolaj Domkirke.
Kirken opstod i årene 1443-47, bygget i gotisk stil, men blev ødelagt af brande i 1659, 1750, 1808, 1836 og 1860. Omfattende ombygning og udbygning i 1908-10 efter tegninger af Leopold Bauer fra Wien.
Sankt Stanisław Kirke.
Kirken, der ligger i bydelen Stare Bielsko, er bygget i 2.halvdel af det 14.årh. og renoveret med tilbygninger i 1830-33.
Monumentet for Martin Luther.
Monumentet på Plac Marcina Lutra er rejst i år 1900 og er en skulptur i bronze af kunstneren Franz Vogel fra Wien. Det er værd at bemærke, at dette er det eneste mindesmærke for denne kirkelige reformator, der findes i Polen.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links vedr. indkvartering:

Hotele, pensjonaty, motele, domy wczasowe, schroniska, pola kempingowe
Baza noclegowa
Spa Hotel Jawor, Jaworze


Andre sider om Bielsko-Biała:

www.bielsko-biala.pl
Bielsko-Biała
(polsk, engelsk, fransk)
Galeria Bielska-Białej
(Fotogalleri)Sankt Nikolaj Domkirke

Retur til: Schlesien


Twardowska & Spangshus