- spangshus online - Turist i Polen Wielkopolska
Bojanowo


Torvet i Bojanowo

Afstande i km: Góra 19 sv, Wschowa 43 nv, Leszno 19 nv, Rydzyna 11 nv, Poznań 98 n, Gostyń 29 nø, Rawicz 15 sø.
Indbyggertal: ca. 3.400 (2004)

Beliggenhed og historie:

Bojanowo ligger 19 km sydøst for Leszno i regionen Wielkopolska.
Byen er grundlagt af Stefan Bojanowski, en polsk adelsmand, der tilhørte den lutherske kirke. Bojanowo fik i 1638 udstedt købstadrettigheder af kong Władysław IV Waza. I den første tid udviklede byen sig i stor udstrækning i kraft af tilstrømning fra Tjekkiet og Schlesien af mennesker, der som anderledes troende var forfulgt i disse områder. Mange klædemagere kom til byen, hvilket medførte, at Bojanowo blev til det næststørste (efter Rawicz) center for fremstilling af uldklæde i Wielkopolska. I 1793, ved Polens anden deling, kom Bojanowo under preussisk styre. I 1857 udbrød en ødelæggende brand i byen, der dog påfølgende blev genopbygget. Den 17.januar 1920 vendte Bojanowo tilbage til Polen. I dag er Bojanowo bl.a. kendt for sin landbrugsskole og sit bryggeri. Kommunen har investeret i bygning af et rensningsanlæg og udbygning af kloaksystemet. Byen - der i dag ligger i Rawicz Powiat (Distrikt) - er ikke rig, men alligevel pæn og velholdt.


Turistattraktioner:


Torvet i Bojanowo

Torvet:
Det smukkeste sted i byen er torvet med de gamle borgerhuse i 1-2 etager. Torvet, der er en kvadratisk plads på 100 gange 100 meter, blev udformet i 1638. I begyndelsen stod der et træbygget rådhus midt på torvet. Ved branden i 1857 nedbrændte rådhuset og andre huse på torvet. Mens husene langs torvet blev genopbygget eller nybygget efter branden, blev det nye rådhus ikke opført på ruinerne af det gamle, men i den sydlige del af torvet. Torvets centrum forblev derfor ubebygget og er i dag et grønt område.
Landbrugsskolen:
Landbrugsskolens hovedbygning er et pragtfuldt bygningsværk fra 1907. Hele skolekomplekset samt sidegaderne er omgivet af lindetræer og udgør et af de mest grønne områder i byen idag.
Kirken:
Sognekirken, Jesu Hjertes Kirke, er opført i 1858-60 til brug for protestanterne i stedet for den tidligere protestantiske kirke fra 1640, der blev lagt i ruiner ved den store brand i 1857. Værdifulde dele af inventaret - herunder sidealtrene og kirkeklokken - er overført fra den nærliggende kirke i Gołaszyn.


Omegnen:

Gierłachowo (ca. 5 km sydøst for Bojanowo):
Herregårdsbygninger beliggende i en smuk park. Godset tilhørte oprindeligt slægten Przyjemski.

Gołaszyn (umiddelbart nordvest for Bojanowo):
Landsbyens kirke blev bygget i det 14.årh. Landsbyen omtales i kirkelige kilder så tidligt som 1310. Kirken blev restaureret i 1825 og 1862.

Trzebosz (ca. 7 km syd for Bojanowo):
Slottet i Trzebosz blev opført i sen barokstil i 1.halvdel af det 18.årh. - byggeriet påbegyndt ca. 1712. Der blev bygget en hovedbygning og vinkelret på denne en vestfløj. Avlsbygningerne ligger i udkanten af landsbyen.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links vedr.indkvartering:


Andre sider om Bojanowo:

Bojanowo
(Kommunens officielle side)
leszczynskie.net: Bojanowo


Retur til:
Wielkopolska

Twardowska & Spangshus