- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Bolków

Borgen i Bolków
Borgen i Bolków; indgangen til borgområdet; til højre ses toppen af forsvarstårnet

Afstande i km: Kamienna Góra 19 sv, Lubawka 29 sv, Karpacz 38 sv, Kowary 35 sv, Szklarska Poręba 48 sv, Jelenia Góra 33 v, Złotoryja 42 nv, Lwówek Śląski 68 nv, Bolesławiec 79 nv, Chojnów 55 nv, Legnica 37 n, Jawor 19 nø, Kąty Wrocławskie 57 nø, Wrocław 80 nø, Strzegom 22 nø, Świdnica 35 sø, Świebodzice 21 sø, Wałbrzych 30 sø.
Indbyggertal: 5.777 (2007)

Beliggenhed og historie:

Bolków er beliggende i det sydvestlige Polen, i Nedre Schlesien, nord for Sudeterbjergene; de lavere bjerge mod vest og sydøst kaldes hhv. Góry Kaczawskie og Góry Wałbrzyskie. Den nærmeste grænseovergang til Tjekkiet er ved Lubawka, 30 km mod sydvest. Større centerbyer i nærheden er Jelenia Góra mod vest og Wałbrzych mod sydøst.

Bolków opstod som en handelsplads på handelsvejen mellem Wrocław og Legnica til Tjekkiet. Byen fik købstadrettigheder i 1276. Under Legnica-fyrsten Bolesław Łysy i det 13.årh. opstod borgen, der blev en af de sikreste af sin art i Schlesien. Sognekirken blev også bygget i det tidsrum. I det 14.årh. byggedes et rådhus - der blev ombygget i 1827. I det 16. og 17. årh. led byen under epidemier, flere jordskælv og krigshandlinger. I 1632 udbrød en brand, der ødelagde en stor del af byen. I 1707 afholdtes det første marked i byen for hørlærred og garn. I begyndelsen af det 18.årh. blev byen solgt til cistercienserordenen i Krzeszów og forblev på ordenens hænder indtil 1810. I 1808 startedes den første industrivirksomhed, et lærredsvæveri, hvilket lagde grunden til en betydelig udvikling.

Torvet i Bolków
Den øvre del af torvet i Bolków; i baggrunden ses rådhustårnet


Turistattraktioner:

Borgen
fra det 13.årh. hører til de ældste og mest interessante forsvarsbyggerier fra middelalderen. Den ligger på en høj (396 m.o.h.); på højens sydøstlige skråning ligger byen, der med forsvarsværker er forbundet med borganlægget. Borgen består af to dele, en indre, ældre del i gotisk stil og resterne af en ydre del, der er tilføjet i renæssancetiden. Da de fyrsteslægter af Piast-dynastiet, der havde ejet borgen, uddøde, kom borgen på tjekkiske hænder. Efter flere stridigheder blev borgen i det 16.årh. overdraget til biskoppen af Wrocław. Fra 1703 til 1810 hørte borgen sammen med byen under cistercienserordenen i Krzeszów. Efter sekulariseringen henfaldt borganlægget i ruiner. - På borgen afholdes flere gange om året landskendte ridderturneringer. På borgen findes et museum med bl.a. modeller af dette såvel som andre polske borganlæg.

Borgen i Bolków
Borgen i Bolków. Den centrale borggård med forsvarstårnet
Borgen i Bolków
Borgen i Bolków. Den centrale borggård set mod øst. I baggrunden tv. det tidligere kvindehus, nu borgmuseum; th. den tidligere beboelsesafdeling
Borgen i Bolków
Borgen i Bolków. Muren omkring hovedborgen set mod sydøst fra turneringspladsen

Borgen i Bolków
Borgen i Bolków. Plan over borgen; nordlig retning er nedad på planen

Sankt Jadwiga's Kirke
De første optegnelser om kirken stammer fra 1298, men den opstod sandsynligvis omkring 1250, opført som en muret bygning med en grundplan af form som et græsk kors, idet der på sydsiden er tilbygget et sakristi og et tårn. I det 14.årh. er der tilføjet 2 sideskibe.

Sankt Jadwigas Kirke i Bolków
Sankt Jadwiga's Kirke i Bolków

Rådhuset
Det klassicistiske rådhus blev oprindeligt opført i slutningen af det 14.årh. Efter en brand i 1632 blev rådhuset genopbygget i 1670. Senere ombygninger, især i 1827 (ved Hedemann fra Kamienna Góra) gav bygningen dens nuværende udseende. Rådhuset står midt på torvet og deler dette i et nedre og et øvre torv. Bygningen er i to etager med en midterrisalit - en fremskudt bygningsfacade - mod øst. I det sydvestlige hjørne står det kvadratiske tårn, der går over i en ottekantet form og afsluttes med en tagdækning i barokstil.

Rådhuset i Bolków
Rådhuset i Bolków


Omegnen:

Świny, 2 km nord for Bolków.
Borgen i Świny fra det 14.årh. er beliggende på en høj (369 m.o.h.). I det høje, firkantede tårn, der er bygget af natursten, er bevaret fragmenter af hvælvinger, stukkatur, gotiske vinduer, kvaderstensportal samt vægmalerier på ydermurene.


Borgen i Świny


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Miejsca noclegowe. - Gastronomia


Spisesteder:
Gastronomia


Andre sider om Bolków:

Bolków
(Byens officielle side)
Bolków
(Uofficiel side om byen)


Retur til: Schlesien


Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus