- spangshus online - Polen Info Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Bytom

Afstande i km: Kędzierzyn-Koźle 57 sv, Gliwice 19 sv, Zabrze 15 sv, Tarnowskie Góry 13 nv, Piekary Śląskie 4 n, Częstochowa 81 nø, Zawiercie 50 nø, Będzin 14 ø, Dąbrowa Górnicza 21 ø, Katowice 14 sø, Sosnowiec 22 sø, Jaworzno 39 sø, Olkusz 53 sø, Oświęcim 49 sø, Siemianowice Śląskie 11 sø, Ruda Śląska 13 s, Chorzów 5 s, Tychy 36 s.
Indbyggertal: ca. 198.000 (2005)

Beliggenhed og historie:

Bytom, der ligger i den vestlige del af Katowice-området i det sydlige Polen, er centrum i det største kulminedistrikt i Øvre Schlesien. Bytom er en af de ældste byer i Øvre Schlesien med en historie, der går tilbage til det 11.årh. Byen fik købstadrettigheder i 1254. I Schlesiens historie har Bytom spillet en vigtig rolle. Fra 1281 til 1355 var byen hovedstad i et selvstændigt fyrstendømme. Efter 1281 begyndte den nye hersker, Kazimierz II, at bygge en borg (som dog ikke eksisterer i dag) samt en forsvarsmur med tre porte omkring byen. Fra det 18.årh. herskede slægten Hohenzollern over byen. For byens udvikling har handelen og ikke mindst de rige forekomster i undergrunden af sølv, bly og kul spillet en afgørende rolle. Især i det 19.årh. udviklede Bytom sig til en meget betydelig industriby og mineby. Ved siden af kulbrydningen omfatter industrien især brancher som metal, maskiner, tøj og fødevarer. Efter 1.verdenskrig, i 1921 blev Bytom tilkendt Tyskland - på trods af et polsk befolkningsflertal - og byen forblev tysk indtil 1945.


Turistattraktioner:

Den gamle by.
Man bør besøge den historiske bymidte, hvor gadeforløbet er det samme som i middelalderen.
Den Hellige Jomfru Marias Kirke.
Et værdifuldt bygningsmindesmærke er den gotiske Maria-kirke der er opført før 1254, formentlig omkring 1230. Efter en brand i 1515 blev kirken genopbygget i 1530'erne. En senere ombygning fandt sted 1852-76, i hvilken forbindelse skibet blev forlænget og tårnet forhøjet.
Sankt Wojciech's Kirke.
Kirken er formentlig opført 1258-1268 og tilhørte oprindeligt franciskanerordenen. Denne orden rådede over kirken og det tilhørende kloster indtil 1430, i hvilket år ordenen blev udvist af Bytom. Herefter blev bygningerne overtaget af bernardinerordenen. I tidens løb har kirken været nedbrændt og er blevet genopbygget flere gange, herunder en grundig ombygning i 1783. Klosterbygningen har bl.a. været anvendt som hospital og skole. I 1952 blev kirken igen overtaget af franciskanerordenen.
Museet for øvre Schlesien.
Museet, der er det største af sin art i Schlesien, rummer meget rige historiske og naturvidenskabelige samlinger.
Den Schlesiske Opera.
Bygningen blev opført i 1899-1903 i klassicistisk stil på initiativ af Selskabet for Bygning af et Koncerthus. Bygningen rummede teater- og koncertsale. Teatersalen er den nuværende operascene. Efter 2.verdenskrig blev bygningen sæde for Den Schlesiske Opera.
Den jødiske kirkegård.
Den nye jødiske kirkegård er grundlagt i 1866. Den gamle kirkegård fra 1732 findes ikke længere.
Stadsparken. Parken blev grundlagt i 1870 som et rekreativt område og er et populært udflugtsmål for indbyggerne i Bytom. I parkens nordvestlige hjørne findes en gruppe maleriske damme.


Omegnen:

Piekary Śląskie.
Nord for Bytom findes regionens åndelige hovedstad, Piekary Śląskie, der rummer en kendt helligdom, idet byens sognekirke (fra midten af det 19.årh.) med billedet af Gudsmoder fra Piekary er et mål for mange pilgrimme.
Świerklaniec.
Ca. 10 km nord for Bytom og ca. 6 km øst for Tarnowskie Góry ligger bebyggelsen Świerklaniec nær søen af samme navn. Her kan man besøge slottet, der er beliggende midt i en vidtstrakt park på 194 ha. Slottet var tidligere residens for slægten Donnersmarck. Parken rummer en bestand af gamle træer og er udsmykket med adskillige skulpturer. Slottet, oprindeligt bygget i neobarok stil, blev genopført efter 1945.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Generelle links vedr. indkvartering:

Noclegi
Hotele


Spisesteder:

Restauracje, bary, kawiarnie


Andre sider om Bytom:

Bytom
(Byens officielle side på polsk, engelsk og tysk)
Bytom. Nasze miasto


Retur til: Schlesien


Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus