- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Wielkopolska
Gniezno
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Poznań 51 sv, Kostrzyn 32 sv, Środa Wielkopolska 49 sv, Szamotuły 81 nv, Oborniki 64 nv, Rogoźno 59 nv, Wągrowiec 44 nv, Żnin 40 n, Mogilno 31 nø, Inowrocław 65 nø, Kruszwica 59 nø, Witkowo 17 sø, Słupca 38 sø, Konin 65 sø, Września 25 s.
Indbyggertal: 69.526 (2010)

Beliggenhed og historie:

Gniezno ligger i Wielkopolska-regionen, nordøst for Poznań; byen er beliggende midt i sølandskabet af samme navn.
Gniezno er kendt for sin historiske betydning som Polens første hovedstad. Fra begyndelsen af det 10.årh. blev Gniezno det væsentligste centrum for polanernes stammestat, den første stat, der blev grundlagt på det område, der udgør det nuværende Polen. Polaner-stammen var udgangspunktet for fyrsteslægten Piast, der grundlagde selve den polske stat.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Domkirken
Domkirken i Gniezno stammer fra overgangen mellem det 14. og 15.årh. Den afløser to tidligere kirker, der stod på samme sted, den ældste fra ca. 970.

Museet for den Polske Stats Opståen

Den Gamle By
Den gamle By i Gniezno er som helhed et besøg værd, herunder et antal gamle, smukke kirker.


Omegnen:

Gniezno-sølandskabet er begrænset mod vest af Warta-floddalen, mod øst af Gopło-søerne. Den største sø er Gopło (21 km2), den dybeste derimod Popielewo-søen (50 m). Begge disse søer ligger øst for Gniezno.

Vest for Gniezno ligger Lednica-søen. Den største ø i denne sø, kaldet Ostrów Lednicki, er et af de vigtigste steder i Polens historie. Det antages, at den polske stats fødsel kan føres tilbage til dette sted. Under den polske fyrste Miesko I og hans søn, kong Bolesław I Chrobry's styre var øen en af de vigtigste militære og administrative centre i det daværende Polen. På øen kan man se resterne af en borgs palatium (beboelsesbygning), opført i 2.halvdel af det 10.årh. Ved søbredden findes Museet for de Første Piast'er ved Lednica.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Noclegi

Spisesteder:
Gastronomia


GNIEZNO
Andre internetsider og kilder:

Gniezno
(polsk, engelsk, tysk, russisk)

Retur til: Wielkopolska

Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus