- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Kujawy
Inowrocław
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Strzelno 21 sv, Mogilno 43 sv, Gniezno 65 sv, Janikowo 18 sv, Pakość 13 v, Żnin 43 nv, Szubin 48 nv, Bydgoszcz 43 nv, Solec Kujawski 51 n, Golub-Dobrzyń 76 nø, Toruń 37 nø, Aleksandrów Kujawski 38 nø, Ciechocinek 44 nø, Włocławek 63 sø, Kruszwica 16 sø, Radziejów 31 sø, Konin 71 s.
Indbyggertal: 76.137 (2009)

Beliggenhed og historie:

Inowrocław ligger i Kujawy-regionen, syd for regionens hovedbyer: Bydgoszcz og Toruń. Floden Noteć har sit løb lige syd for byområdet.

Den første omtale af byen stammer fra 1185. Bebyggelsen var opstået omkring et stort marked og i nærheden af et saltkogeri. Købstadrettigheder fik Inowrocław i 1238. Efter Polens deling i 1772 hørte byen under Preussen; i 1919 vendte den tilbage til Polen


Stanislaw Przybyszewski:
Stanislaw Przybyszewski (født 7. maj 1868 i landsbyen Łojewo (syd-sydøst for Inowrocław) død 23. november 1927 i Jaronty) var en polsk forfatter som både skrev på tysk og polsk. Han var en af de første ekspressionister inden for litteraturen. Han er også anset som en vigtig formidler mellem tysk og slavisk litteratur. I 1890'erne, hvor forfatteren opholdt sig i Berlin, opstod her en skandinavisk kunsterkoloni, hvortil hørte Strindberg, Drachmann, Edvard Munch m.fl. Da Strindberg i 1893 forlod Berlin, fortsatte kredsen omkring Przybyszewski. Også i 1893 blev Przybyszewski gift med den norske Dagny Juel. I perioder var parret bosat i Norge. I 1898 blev Przybyszewski redaktør af det polsksprogede tidsskrift "Życie" (Livet), som blev udgivet i Kraków, der dengang hørte til Østrig, og Przybyszewski blev midtpunktet i kunstnerkredsen "Det unge Polen". Efter drabet på Dagny Juel i 1901 flyttede Przybyszewski til Warszawa, hvor han i 1905 blev gift med Jadwiga Kasprowicz.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

På grunde af mange krige i tidens løb er kun få historiske bygningsmindesmærker bevaret til vor tid:

Jomfru Marias Kirke
- romansk kirkebygning, sandsynligvis opført i slutningen af det 12.årh.

Sankt Nikolaj Kirke - i sengotisk stil. Kirken er oprindeligt fra midten af det 13.årh., men blev efter voldsomme ødelæggelser i forbindelse med korsriddernes angreb på byen genopført i 1431.

Fredede huse
Enkelte bevarede gamle beboelsesbygninger kan ses ved Ul.Kościuszki og Plac Klasztorny.

Andre attraktioner:

Jan Kasprowicz-museet
- er et regionalmuseum for den vestlige Kujawy-region.

Kurstedet Inowrocław
- er knyttet til kurparken, hvor man også finder det i 2001 byggede graderværk.

Svømmehaller
Byen har to svømmehaller samt et friluftsbad.

Danseopvisning
Hvert år afholdes en af de i Polen mest anerkendte konkurrencer i moderne dans, der afsluttes med uddelingen af en pokal.


Omegnen:

Byens omegn er præget af floden Noteć og de mange søer i det såkaldte Gniezno Sølandskab.
Mod syd er der ikke langt til den historiske by Kruszwica, der allerede i det 10. og 11.årh. var et vigtigt befæstet bysamfund.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Noclegi
Noclegi

Spisesteder:
Gastronomia


Inowrocław
Andre internetsider og kilder:

Inowrocław


Retur til: Kujawy

Copyright © 1997 Spangshus