- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Lublin-regionen
Kazimierz Dolny

Afstande i km: Ostrowiec Świętokrzyski 83 sv, Radom 73 km v, Warszawa 144 nv, Puławy 11 n, Lublin 52 sø, Opole Lubelskie 24 km s.

Beliggenhed og historie:

Denne lille by kaldes med rette for "Lublinregionens perle fra renæssancetiden". Kazimierz Dolny er usædvanligt smukt beliggende ved floden Wisła i en egn, der gennemskæres af slugter. Byen opstod i det 13 årh. på det sted, hvor bopladsen Wietrzna Góra lå. Sin udvikling og økonomiske betydning i de forgangne århundreder skylder byen ikke mindst Kazimierz den Store, der fremhævede stedets gunstige beliggenhed ved handelsvejene. Kazimierz Dolny's udvikling er nært forbundet med handelen med korn, og byens glansperiode var i det 17.årh. På udfartsvejen i retning af Puławy ser man flere af kornmagasinerne fra renæssancetiden, der stadig er bevaret. Byens torv med den centralt beliggende gamle brønd har været et mødested gennem århundreder. Renæssance-husene i byen, ikke mindst på torvet, vidner om de lokale borgeres rigdom. Man kan beundre en panoramaudsigt over byen fra Góra Trzech Krzyży (Trekorsbjerget) eller fra det bjerg, hvor ruinerne af borgen fra det 14.årh. står.
Kazimierz har gennem mange år været et populært ferie- og udflugtssted for indbyggerne i Warszawa. Gennem århundreder har byens specielle kolorit med de mange, smalle gader og stræder tiltrukket billedkunstnere, digtere og ungdom fra nær og fjern.


Turistattraktioner:

Promenaden: Den brede og langstrakte promenade langs Wisła bruges flittigt af turisterne.
Góra Trzech Krzyży: Trekorsbjerget hæver sig over Kazimierz; herfra er der en flot udsigt over byen og omegnen. De tre kors er rejst her i 1708 for at mindes ofrene for koleraepidemien på denne tid.
Torvet: Det smukke, gamle torv er en attraktion i sig selv. Det er oprindeligt bygget over en trapezformet grundplan. Fra det 16.årh. blev træbygningerne på torvet erstattet af stenhuse i renæssancestil, hvoraf mange står den dag i dag. Midt på torvet findes den gamle brønd, der er blevet et af symbolerne på Kazimierz.
Borgen: Ruinerne af borgen fra det 14.årh. ligger på et højdedrag lige ved byen. Herfra er der en smuk udsigt over byens centrum. Borgen blev anlagt efter et tatarisk angreb og efter ordre fra kong Kazimierz den Store. Den blev udbygget i det 15. og 16.årh., men blev ødelagt under et svensk felttog i det 17.årh.

Sognekirken blev opført i det 14.årh. som en gotisk kirkebygning. Efter en brand blev den i 1561 ombygget i lublinsk renæssancestil. Kirkens orgel er fra 1620.
Borgerhuse: Smukke og stilfulde borgerhuse, som f.ex. de to huse, der bærer navnene "Pod Świętym Mikołajem" (Under den Hellige Nikolaus) og "Pod Świętym Krzysztofem" (Under den Hellige Kristoffer); disse huse er bygget i 1615 i sen renæssancestil; de udmærker sig ved deres rige dekorering og er en stor pryd for torvet, hvor de står.
Sankt Anna's Kirke. Denne kirke er bygget i 1649-1670 i manieristisk stil. Ved siden af findes hospitalsbygningen fra det 17.årh., der nu er kulturhus.
De Reformeredes Kloster består af en enskibet kirkebygning fra 1589 og det tilhørende kloster fra midten af det 17.årh. med en stor klostergård.
Kornmagasiner. På gaden med det tidligere navn Przedmieście Gdańskie (nu ul.Puławska) er der bevaret flere kornmagasiner, der stammer fra 16.-18.årh.
I byen findes flere kunstsamlinger og museer.
Faste arrangementer: I juni hvert år kan man lytte til forskellige grupper, der spiller folkemusik, i august er der filmfestival, og man kan også gå til koncert i sognekirken.


Omegnen:
På den modsatte side af Wisła ligger Janowiec med velbevarede ruiner af slægten Firlej's borg fra det 16.årh.
Lige nord for Kazimierz Dolny ligger landsbyen Bochotnica. Her finder man ruinerne af den gotiske, såkaldte Esterka-borg. Det er sandsynligvis slægten Firlej, der opførte borgen.


Indkvartering

Kazimierz Dolny er præget af mange, større og mindre, overnatningssteder og spisesteder overalt i byen.

Reklama Waszej Firmy
(Deres reklame)

Hotele i pensjonaty
Noclegi
Kazimierz Dolny nad Wisłą. Hotele, kwatery i pensjonaty
Hotele, Pensjonaty, Agroturystyka, Kwatery
Hotele, pensjonaty .....
Hotels in Kazimierz Dolny


Spisesteder

Bary i restauracje
Kuchnia
RestauracjeAndre sider om Kazimierz Dolny:

Kazimierz Dolny. Kazimierski Portal Internetowy
Serwis Internetowy Kazimierza Dolnego (polsk, engelsk, tysk)
Kazimierz Dolny
Kazimierz Dolny. Centrum Informacji Turystycznej
Kazimierz
Portal Kazimierza Dolnego
Kazimierz Dolny (fransk)
Kazimierz - die Stadt der Künstler (tysk)
Kazimierz Dolny. Zamek (Om borgen)
Mapa Kazimierza (Bykort)
Interaktywny plan miasta (Interaktivt bykort)
Mapy (Områdekort, historiske kort og bykort

Janowiec:
Gmina Janowiec

Bochotnica:
Bochotnica - zamek (Om borgen)
Bochotnica (Fotos fra ruinerne af borgen)


Retur til:
Lublin-regionen

Twardowska & Spangshus