- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Podkarpacie
Krosno
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Dukla 19 sv, Gorlice 57 sv, Krynica-Zdrój 103 sv, Nowy Sącz 95 sv, Biecz 44 nv, Jasło 26 nv, Tarnów 79 nv, Strzyżów 29 n, Dynów 50 nø, Rzeszów 56 nø, Przemyśl 94 nø, Brzozów 25 ø, Sanok 41 sø, Rymanów 16 sø, Ustrzyki Dolne 79 sø, Iwonicz-Zdrój 15 s.
Indbyggertal: ca.50.000 (2010)

Beliggenhed og historie:

Krosno ligger i Podkarpacie-regionen, i en dal, der gennemstrømmes af floden Wisłok, sydvest for regionshovedstaden Rzeszów. Byen passeres af hovedvej 28, der går i vest-østlig retning, fra Zator (vest for Kraków) i Małopolska til Medyka (øst for Przemyśl) ved den ukrainske grænse.
Byen er kendt for sin fremstilling af glas af høj kvalitet, både håndpustet og maskinfremstillet glas til ethvert formål.
Der var bymæssig bebyggelse på stedet allerede i det 10.årh. Krosno blev købstad i 1342 og var gennem århundreder en betydelig handelsby og et regionalt center.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Torvet
Torvet i den gamle by blev formentlig udformet ved købstadens oprettelse i midten af det 14.årh. Oprindeligt var det dog lidt mindre end det nuværende og det var omgivet af træhuse, der i tidens løb gradvist blev erstattet af grundmurede huse. Adskillige af de nuværende huse ved torvet stammer fra det 16. og 17.årh., et enkelt fra det 15.årh.

Bymuren
Opførelsen af en bymur påbegyndtes i 1360-erne. Samtidig med muren opførtes sognekirken, hvis tårn indgik i murforløbet. I det 16.årh. begyndte man derudover at bygge en ydre mur, først mod syd og vest. I dag er kun få fragmenter af den indre mur bevaret; desuden har man rekonstrueret en del af den ydre mur.

Treenighedskirken
Sognekirken - Treenighedskirken - blev oprindeligt opført i midten af det 14.årh. Kirkesognet anses for at være grundlagt i 1342. Den første kirke var en gotisk murstensbygning på størrelse med det nuværende kor. Af det oprindelige tårn er nederste etage bevaret til i dag som kirkens sydvestlige våbenhus. Ved siden af den nuværende kirke står et klokketårn i tidlig barok stil fra det syttende århundrede kronet med en karakteristisk tårnhjelm.

Franciskanerkirken
Denne gotiske, treskibede kirkebygning er den ældste i Krosno; den er opført i flere etaper; de ældste dele - de nedre kampestenspartier af koret og sakristiet - stammer fra slutningen af det 13.årh.

Kopernik-statuen
Foran Kopernik-Gymnasiet står en statue af Mikołaj Kopernik, udført af den lokale billedhugger Stanisław Kochanek.

Podkarpacie Museet i Krosno (Muzeum Podkarpackie)
Dette store og betydelige regionalmuseums samlinger præsenteres i det tidligere biskoppelige palæ.


Omegnen:


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Baza noclegowa

Spisesteder:
Gastronomia


KROSNO
Andre internetsider og kilder:

Krosno

Retur til: Podkarpacie

Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus