- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Lubusz-regionen
Krosno Odrzańskie

Krosno Odrzańskie (Foto: Anneberg Transport ved Kristian Høgh)


Afstande i km: Gubin (tysk grænse) 31 sv, Berlin 154 nv, Świecko (tysk grænse) 50 nv, Świebodzin 43 nø, Sulechów 40 ø, Zielona Góra 35 sø, Nowa Sól 59 sø, Lubsko 39 s, Żary 59 s.
Indbyggertal: ca. 13.300 (2003)

Beliggenhed og historie
Krosno Odrzańskie ligger (som navnet angiver) ved floden Odra (og floden Bóbr's udløb i denne) i den sydlige del af Łagów-sølandskabet - 35 km nordvest for regionshovedstaden Zielona Góra.
Allerede i det 8.årh. fandtes der på dette sted en slavisk, befæstet bebyggelse. Krosno nævnes første gang i de skriftlige kilder i 1005. Byen fik købstadrettigheder i 1232. I middelalderen spillede den befæstede borg i Krosno en nøglerolle ved forsvaret af den polske vestgrænse mod tyskerne.
Byens skæbne har gennem tiderne været særdeles hård. Alvorlige oversvømmelser i middelalderen (1306, 1311 og 1317) og store brande (1481, 1631 og 1641) ødelagde store dele af byens bygninger. Under den sidste verdenskrig blev den gamle bydel næsten fuldstændig ødelagt. Af økonomiske grunde har det kun været muligt at genopbygge en del af de historiske bygningsmindesmærker efter krigen.


1. 2.
3. 4.
Klik på de enkelte billeder for at se en større version.

På ovenstående billede nr. 4 ses en sten (nær den gamle bymur) med påskriften "Oversvømmelse" og angivelser af vandstanden under de mange oversvømmelseskatastrofer, der har ramt byen i nyere tid.

Turistattraktioner

Piast-slægtens borg. Borgens historie kan føres tilbage til det 12.og 13.årh. Efter en brand, der fandt sted under et svensk angreb, blev borgen genopbygget i barokstil, idet visse elementer i gotisk stil og renæssancestil dog er blevet bevaret. Efter ødelæggelserne under den sidste krig er en mindre del genopført, resten af borgen henstår som ruin.
Bymuren. Rester af forsvarsmuren fra det 13. og 14.årh. kan ses nær borgen.
Maria-kirken i byens centrum stammer fra det 14.årh. og var oprindelig en sengotisk murstensbygning, der i det 18.årh. blev ombygget i barokstil.

Se også: Tourist attractions.Omegnen
Omegnen er rig på skove og søer, ligesom de store floder: Odra og Bóbr sætter deres præg på landskabet. 46 % af kommunen er dækket af skov. På kommunens område findes 12 søer og så mange som 73 fiskedamme. De største søer er beliggende i landskabsparken Gryżyński Park Krajobrazowy, ca. 12 km øst for byen; i parken ligger også landsbyerne Gryżyna og Grabin. En anden landskabspark er Krzesiński Park Krajobrazowy - mod vest, op mod den tyske grænse.
Landsbyen Gryżyna (21 km nø for Krosno) er et underholdnings- og feriecenter, hvor man bl.a. kan overnatte i bungalows og på en teltplads. En gård i skovbrynet tilbyder bondegårdsferie; her tilbydes også 8-dages og weekend-kurser i ridning for grupper.
Landsbyen Grabin (16 km nø for Krosno) stammer fra det 13.årh. og er smukt beliggende i det bakkede terræn. I landsbyen er der en trækirke fra 1776 og en herregårdsbygning i barokstil, beliggende på en høj bred, hvorfra der er en smuk udsigt over Gryżynka-dalen og Gryżyna Landskabspark. I herregårdsbygningen er der nu indrettet pensionat.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Accommodation
Noclegi


Links til andre sider:

Krosno Odrzańskie
(Officiel side, polsk, engelsk, tysk)
City map


Retur til: Lubusz-regionen

Twardowska & Spangshus