- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Małopolska
Limanowa
Kirken, Den Lidende Gudsmoders Basilika, ved torvet i Limanowa (Polen)
Kirken, Den Lidende Gudsmoders Basilika, ved torvet i Limanowa


Afstande i km: Rabka-Zdrój 43 sv., Nowy Targ 64 sv., Mszana Dolna 30 v., Kraków 75 nv., Wieliczka 63 nv., Niepołomice 55 nv, Dobczyce 48 nv, Nowy Wiśnicz 29 n, Bochnia 35 n, Brzesko 49 nø, Tarnów 80 nø., Nowy Sącz 26 sø.
Indbyggertal: 14.600 (2002); i kommunen 23.400 (2006)

Beliggenhed og historie:
Limanowa ligger i den østlige del af Małopolska-regionen, i den del af Karpaterne, der kaldes Beskid Wyspowy. Byen er sæde for en distrikts(powiat)-administration. Limanowa powiat omfatter 12 kommuner, heraf 2 bykommuner: Limanowa og Mszana Dolna.

Byen nævnes første gang i 1498, dengang under navnet "Ilmanowa". Limanowa fik købstadrettigheder i 1565. Byen var tidligt kendt for det lokale bryggeri, der eksporterede øl til bl.a. Ungarn. Ved en stor brand i 1769 blev det meste af byen ødelagt. Under Polens deling - indtil 1919 - hørte Limanowa under Østrig. I midten af det 19.årh. begyndte Limanowa at spille en vis rolle som ferie- og kurby. Også i det 19.årh. udviklede markederne i Limanowa sig til et kendt fænomen; de tiltrak især handel med kvæg og heste. Gennem mange år var bryggeriet den eneste industrivirksomhed i byen; det blev o. 1890 ombygget og moderniseret. Under 1.verdenskrig, i 1914, fandt der voldsomme kampe sted nær Limanowa mellem østrig-ungarske og russiske tropper. Den økonomiske krise i mellemkrigstiden betød lukning af næsten alle større virksomheder i byen. Under 2.verdenskrig myrdede tyskerne næsten 50% af befolkningen; hovedparten af de omkomne var jøder. Efter krigen skete der en hurtig udvikling af Limanowa, både indenfor boligbyggeri, kultur, undervisning, industri og handel.


Turistattraktioner:

Den Lidende Gudsmoders Basilika og Sanktuarium (Zespół Bazyliki Matki Boskiej Bolesnej i obiektów sanktuaryjnych)
Kirken er opført 1910-1918. Ved det monumentale hovedalter findes en figur af den lidende gudsmoder - en vidunderlig "pieta" fra det 14.årh.

Torvet.
Livet i Limanowa er koncentreret på og omkring torvet, der er byens visitkort, det sted, hvor man mødes, stedet for koncerter, festivaler, byfesten "Dni Limanowej" m.v. Torvet et et hyggeligt sted med en god atmosfære, omgivet af huse med butikker, restauranter og caféer.

Ved torvet i Limanowa (Polen)
Ved torvet i Limanowa


Omegnen:

Beskid Wyspowy,
bjergene omkring byen, er karakteriseret ved afvekslende terrænformer og ganske stejle bjergsider. Bjergryggene når op i højder mellem ca.730 og 1170 m.o.h. Det højeste bjerg er Mogielica (1171 m.o.h.). De dybe floddale har siden oldtiden været benyttet som kommunikationsveje. Gennem disse dale fører i dag veje, der forbinder de forskellige små lokaliteter med Limanowa. De bedste vilkår for skisport i bjergene forekommer normalt i januar og februar.

Tymbark.
En lille pæn og velholdt by, ca. 10 km vest for Limanowa.

Łososina Górna. (2 km nord for Limanowa).
Se her sognekirken, en bygning i træ fra det 16.årh.


Ved torvet i Limanowa (Polen)
Ved torvet i Limanowa

Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:

Baza noclegowa

Indkvartering i Limanowa distrikt:
Baza turystyczna
Hotele, pensjonaty, zajazdy


Spisesteder:

Baza gastronomiczna


Torvet i Limanowa (Polen)
Torvet i Limanowa med kirken i baggrunden

Andre sider om Limanowa:

Oficjalny Serwis Internetowy Miasta Limanowa
(Byens officielle internetside)
Limanowa
(Limanowa landkommunes officielle side på polsk og engelsk)
Powiat Limanowski
(Limanowa distrikt)
Powiat Limanowski


Retur til: Małopolska
Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus