- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Mazowsze
Mińsk Mazowiecki


Afstande i km: Otwock 31 sv, Góra Kalwaria 42 sv, Warszawa 43 v, Wołomin 41 nv, Sulejówek 24 nv, Wyszków 61 nv, Węgrów 46 nø, Siedlce 49 ø, Garwolin 42 s.
Indbyggertal: 40.211 (2015)

Beliggenhed og historie:

Mińsk Mazowiecki ligger i det østlige Polen, øst for hovedstaden Warszawa.

Mińsk Mazowiecki fik købstadrettigheder i 1421 udstedt af den masoviske fyrste Janusz I den Ældre. Sognekirken fungerede fra 1422; den lå hvor den nuværende kirke ligger, nemlig ved Gammeltorv (Stary Rynek). Byen udviklede sig hurtigt i det 15. og 16.århundrede. 1655-1657 gennemlever byen den svenske invasion.
Ved Polens deling i 1795 kom byen under Østrig. I 1873 grundlagde den polske erhvervsmand Konstantin Rudzki et jernstøberi i byen under navnet "Maskinfabrik og Jernstøberi K.Rudzki". Fabrikken kom senere til at producere både vandrør, jernbanemateriel og stålkonstruktioner til brobyggeri. Disse produkter fandt anvendelse på et stort marked, ikke blot i Polen, men bl.a. også i Rusland og Kina. Ved slutningen af det 19.årh. beskæftigede ejeren omkring 1000 arbejdere. Fabrikkens traditioner er fortsat i den stadig eksisterende fabrik FUD (Fabrik for Kranudstyr).
Under den polsk-sovjetiske krig, i august 1920 var byen en kort tid besat af den sovjetiske hær.
Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig virkede modstandsgrupperne Armia Krajowa og Gwardia Ludowa i Mińsk Mazowiecki.
Fra 1999 er Mińsk Mazowiecki centerby i distriktet af samme navn.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Dernałowicz-palæet
Nord for Gammeltorv (Stary Rynek) ligger Dernałowicz-palæet og den store park, der hører til palæet. På dette sted lå tidligere en befæstet gård. Det nuværende palæ er fra det 17.årh. Efter 1602 blev Stanisław Warszycki ejer af Mińsk og han ombyggede den tidligere bygning til et slot. Slottet blev ombygget i det 18. og det 19.årh., sidste gang af Stanisław Jezierski efter tegninger af Henryk Marconi; herved skabtes den klassicistiske form, der ses i dag. Fra 1870-1944 var slægten Dernałowicz ejer af slottet. Herefter kom det i offentlig eje. Senest er det - som kommunens ejendom - blevet indrettet til kulturhus.

Jomfru Marias Fødselskirke
Kirken blev bygget i det 16.årh., på stedet for en ældre kirke fra det 15.årh. Senere ødelagt, genopbygget og endelig ombygget i 1908-1912 - i neobarok stil. Kirken er beliggende på den nordlige side af det oprindelige (middelalderlige) torv.

Mindesmærke for general Władysław Anders

Andre attraktioner:

Aquapark
Vandland samt kunstig skøjtebane.

.........................................................................

Kendte personer med tilknytning til byen:
Skuespilleren og forfatteren Jan Himilsbach (1931-1988) blev født i Mińsk Mazowiecki.


Omegnen:

Transport:

Veje
Ved Mińsk Mazowiecki krydses 2 vigtige hovedveje: A2 (E30) fra Świecko ved den tyske grænse via Warszawa til den hviderussiske grænse ved Brest samt nr.50, der fungerer som en ydre ringvej omkring Warszawa-området.

Jernbaner
Jernbanen gennem Mińsk Mazowiecki forbinder Berlin med Moskva via Warszawa.

Lufthavne
Den nærmeste lufthavn er Warszawa-Okęcie (56 km).


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:


Mińsk Mazowiecki
Andre internetsider og kilder:

Mińsk Mazowiecki

Retur til: Mazowsze

Copyright © 2016 Spangshus