- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Mazury
Nidzica


Torvet i Nidzica med rådhuset i baggrunden


Afstande i km: Działdowo 24 sv, Lidzbark 48 sv, Nowe Miasto Lubawskie 64 nv, Lubawa 61 nv, Olsztynek 30 nv, Ostróda 59 nv, Olsztyn 57 n, Szczytno 51 nø, Przasnysz 66 sø, Ostrołęka 98 sø, Mława 29 s.
Indbyggertal: ca.15.600 (2006)

Beliggenhed og historie:

Nidzica ligger i den sydlige del af den warmisk-masuriske region (i det nordøstlige Polen), syd for regionshovedstaden Olsztyn. Gennem byen løber floden Nida. Den vigtige hovedvej nr.7 fra Warszawa til Gdańsk passerer gennem byens vestlige udkant. Lige øst for den gamle bydel ligger borgen, hævet over byen på sin borgbanke. Nidzica er i dag centrum for det administrative distrikt af samme navn.
Byen blev grundlagt i 1381 og dens første navn var Neidenburg, dvs. borgen ved Nida. I middelalderen var byen omgivet af en bymur med 2 byporte (mod syd og nord) - som en ekstra beskyttelse udover den sikkerhed, som borgen ydede. I retning af borgen opførtes en dobbelt forsvarsmur, forstærket med fæstningstårne; resterne af tre af disse kan stadig ses i dag. Via en port og over en voldgrav fandtes her den eneste adgangsvej til borgen. Byens torv, i hvis midte rådhuset stod, udgjorde lidt under en trediedel af byens areal inden for murene. I 1389 fandt en politisk forhandling sted på borgen i Nidzica med deltagelse af repræsentanter for Korsridderordenen, Polen og Litauen. I 1410 overgav byen sig til Władysław Jagiełło's hærstyrker. En uge senere fulgte det største slag i polsk middelalder, slaget ved Grunwald (nordvest for Nidzica) mellem Polen og Litauen på den ene side og Korsridderordenen på den anden side.
I 1628 blev byen ødelagt af de svenske styrker; desuden led Nidzica under brande og adskillige epidemier - både i middelalderen og i nyere tid.
I 1752 blev Nidzica centerby for et stort administrativt distrikt.
1.verdenskrigs udbrud var en ulykke for byen; kampe i 1914 medførte store tab og beskadigelser.


Turistattraktioner:

Korsridderborgen:
Efter at have indtaget og koloniseret den oprindelige prusiske bosættelse på stedet byggede korsridderne omkring 1266-68 en fæstning af træ og jord, der blev sæde for ordenens foged i dette område, underordnet komturen i Dzierzgoń og siden (fra 1341) komturen i Ostróda. Den første fæstning blev afløst af en muret, stærkt befæstet borg; byggearbejdet foregik i årene 1370-1407. I 1409 blev den nye borg forfremmet til residens for en prokurator, dvs. den administrative leder af et mindre område - underlagt komturen.
I dag er de velbevarede bygninger ramme om adskillige funktioner: her findes en restaurant og et hotel, et folkebibliotek, et regionalmuseum, et kulturcenter m.m.


Borgen i Nidzica. Højborgens østfløj set fra forborgen: det sydlige beboelsestårn og portbygningen med indgangen til den indre borggård.

Borgen i Nidzica. Højborgens østfløj set fra forborgen: den nordlige del af portbygningen og det nordlige beboelsestårn.

Højborgens vestfløj (bagest i billedet) og en del af nordfløjen - set fra den indre borggård


Borgens nordfløj


Borgens sydfløj


Den indre borggård og højborgens nordøstlige hjørne med det nordlige tårn


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
www.nidzica.pl / Baza noclegowa

Spisesteder:
www.nidzica.pl / Baza gastronomiczna


Andre sider om Nidzica:

Nidzica
(Byens officielle side)
Nidzica
(Om borgen - på polsk, med fotos, tegninger og skitser)Retur til: Mazury

Twardowska & Spangshus