- spangshus online - Turist i Polen Małopolska
Nowy Sącz

Rådhuset på byens hovedtorv


Afstande i km: Nowy Targ 68 sv, Szczawnica 49 sv., Limanowa 23 nv., Świnoujście 850 km nv, Gdańsk 703 nv, Katowice 182 nv, Kraków 106 nv., Niepołomice 86 nv, Warszawa 369 n, Brzesko 51 n., Tarnów 67 n., Biecz 50 nø, Jasło 70 nø, Grybów 20 ø, Gorlice 38 ø., Krynica 33 sø., Stary Sącz 11 s, Rytro 20 s, Piwniczna-Zdrój 25 s.
Indbyggertal: 84.270 (2005)

Beliggenhed og historie

Nowy Sącz er er større provinsby samt et administrativt og handelsmæssigt centrum med et betydeligt opland.
Nowy Sącz er hovedby i Sącz-distriktet og er beliggende i Sącz-dalen i en forgrening af Beskidy-bjergene, der også bærer navnet Sącz (Beskid Sądecki). Gennem byer løber floderne Dunajec og dennes biflod: Kamienica, således at den gamle bydel ligger på en "halvø" mellem de to vandløb.

Byens grundlæggelse går tilbage til 1292, hvor kong Wacław II i et privilegiebrev beordrede byen Sącz flyttet til en anden placering. (Det hidtidige (Gamle) Sącz kaldes herefter Stary Sącz og den nye by Nowy Sącz). Andre historiske optegnelser daterer opførelsen af bymurene til slutningen af 1200-tallet / begyndelsen af 1300-tallet og bygningen af borgen til midten af 1300-tallet. Alvorlige brande og oversvømmelser hærgede byen i 1400-tallet. Nowy Sącz blev besat af den russiske hær under 1.verdenskrig og af den tyske hær under 2.verdenskrig. 1951 klassificeres Nowy Sącz som distriktsby (med rettigheder som distrikt). 1975-1998 er byen amtsby i Nowy Sącz Amt. Fra 1999 - under den nye administrative struktur - er Nowy Sącz by et selvstændigt bymæssigt distrikt (powiat) og samtidig hovedby i Nowy Sącz (land)distrikt (Powiat Nowosądecki).


Turistattraktioner


Jagiellońska-gaden i byens centrum

Det historiske byanlæg er fra det 13.-14.årh. Det store og smukke hovedtorv (ét af de største i Polen) med det imponerende rådhus placeret centralt. Denne den sidste af flere rådhusbygninger (den første fra 1400-tallet) blev indviet i 1897 og er bygget i eklektisk stil, overvejende neorenæssance og neobarok.
Værd at bemærke er også den gamle gade i centrum: ul.Jagiellońska.
Margrethe-katedralen (Bazylika św.Małgorzaty); denne kirkes historie er tæt forbundet med selve byens historie; den nuværende kirkebygning er fra 1446, ombygget i det 19.årh. Gotiske og barokke bygningselementer er bevaret.
Det jesuitiske klosterkompleks fra 15.-16.årh.
Ruiner af borganlægget fra ca. 1350. Borgen var i begyndelsen sæde for de lokale guvernører.
Nowy Sącz Regionale Etnografiske Park (frilandsmuseum) med 54 traditionelle bygninger: bondegårde, landhuse, herregård, kirke mm. fra lokalområdet, der repræsenterer forskellige befolkningsgruppers byggestil.
Regionalmuseet (med bl.a. lokal kunst). Det jødiske museum "Stara Synagoga" (Den gamle Synagoge).


Omegnen

Nowy Sącz er det perfekte udgangspunkt for et besøg i de maleriske landsbyer og småbyer i Poprad-Dunajec-dalen. Naturen er smuk og stederne er endnu relativt uopdagede af turister fra udlandet. Der er kun få kilometer via Rytro og Piwniczna til den nærmeste grænseovergang til Slovakiet. Attraktioner bl.a.:
Mariæ Himmelfarts-kirken i Andrzejówka, bygget i træ; tidligere ortodoks kirke.
Sankt Kosma og Damian's ortodokse kirke fra det 16.-18.årh. i Berest.
Torvet og den neogotiske kirke i Grybów.
Mariæ Fødselskirken, bygget i træ, i Kruzlowa (fra 1520).
Helsecentret i Krynica.
Bygningskompleks med tidl. herregård og borgruiner fra det 14.årh. i Muszyna.
Sankt Andreas-kirken (trækirke) fra midten af det 16.årh. i Polna.
Maria-kirken fra 1555 i Ptaszkowa (trækirke).
Borgruiner fra det 14.årh. på højderne ved floden Poprad i Rytro.
Stary Sącz: Det gamle byanlæg med bl.a. torvet. I samme by: Den Hellige Treenigheds Kirke fra 1332 og Klara-søstrenes klosterkompleks fra 1601-1604; Sankt Elizabeth-sognekirken fra 2.halvdel af det 14.årh.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Baza noclegowa
"Værd at vide når man besøger Nowy Sącz" (på polsk)
Hotels in Nowy Sącz

Spisesteder:

Restauracje i kawiarnie
(Restauranter og caféer m.m.)Margrethe-kirken set fra torvet

Links til andre sider:

Nowy Sącz. - Byens officielle side
Kort over Nowy Sącz Powiat (distrikt)
Nowy Sącz. - Uofficiel side
Nowy Sącz - welcome to my hometown - Uofficiel side
NowySacz.pl. Galeria zdjęć (Billedgalleri)
"Værd at vide når man besøger Nowy Sącz" (på polsk)
Ciekawsze zabytki w Nowym Sączu


Retur til: Małopolska

Twardowska & Spangshus