- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Prudnik


Afstande i km: Głuchołazy 16 v, Paczków 54 nv, Otmuchów 40 nv, Nysa 27 nv, Opole 51 nø, Krapkowice 36 nø, Katowice 122 ø, Głubczycy 31 sø.
Indbyggertal: 22.256 (2011)

Beliggenhed og historie:

Prudnik ligger i det sydlige Polen, vest for Katowice og få kilometer nord for den tjekkiske grænse.

Byen fik købstadrettigheder i 1279. Det eneste, der står tilbage af den oprindelige by, er Wok-tårnet (Wieża Woka), der var en del af en middelalderlig borg fra det 13.århundrede. Omkring denne borg voksede byen Prudnik frem. Navnet på tårnet skyldes den tjekkiske adelsmand, Vok I. z Rožmberka, der lod borgen opføre. Det meste af resten af den ældste by er brændt og den sidste del er i løbet af århundrederne blevet nedrevet eller ombygget. Prudnik hørte i meget lang tid under den tjekkiske krone. Efter de schlesiske krige kom byen i 1741 under Preussen. Efter den schlesiske folkeafstemning forblev byen under Tyskland. Under 2.verdenskrig oprettedes her en filial af den tyske koncentrationslejr Auschwitz. I marts 1945 blev Prudnik indtaget af den Røde Hær, og der blev indført polsk administration i byen. De tysksprogede indbyggere blev udvist til Tyskland.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Wok-tårnet
Wok-tårnet er den ældste bygning i byen og det eneste, der står tilbage af den oprindelige by. Det var en del af en middelalderlig borg fra det 13.århundrede (før 1262). Omkring denne borg voksede byen Prudnik frem. Navnet på tårnet skyldes den tjekkiske adelsmand, Vok I. z Rožmberka, der lod borgen opføre. Tårnet er bygget over en ringformet grundplan og muren er flere meter tyk. Denne rest af borgen, der har overlevet til i dag, var givetvis borgens centraltårn. Fra terrænet omkring tårnet fører en drejet trætrappe op til en indgang i muren, der befinder sig ca. halvvejs oppe ad muren. Inde i tårnet findes nederst et fangehul, hvor fangerne blev udsultet. Allerøverst findes et udsigtspunkt, hvortil turister har adgang. Borgtårnet, der kaldes Wok-tårnet, står i dag på Bonifrater-klosterets område, men hører iøvrigt under Prudnik-egnens Museum.

Prudnik-egnens Museum (Muzeum Ziemi Prudnickiej)
Dette regionalmuseum omfatter afdelinger for arkæologi, etnografi og historie. Museets historie går tilbage til 1902. Fra 1929-1945 havde museet til huse på rådhuset. Fra 1959 var museet en filial af Opoleegnens Museum og fik nye lokaler i et særpræget hus, der bestod af to middelalderlige fæstningstårne samt en stor, hermed sammenbygget bygning. Herudover omfatter museet også Wok-tårnet (se ovenfor). I 1968 blev museet selvstændigt. Der foretoges en omfattende tilbygning efter 1999. I dag ejes museet af Prudnik kommune.

Bonifraterordenens klosterkompleks
Omfatter klosterbygningerne og klosterkirken. Opført 1783-1787.

Ærkeenglen Michaels Kirke
Oprindeligt opført ca.1279. Den nuværende kirke er dog fra 1730-1738.

Bymuren med fortifikationer
Rester bevaret til i dag er to fæstningstårne (der nu rummer Prudnik-egnens Museum), bygget af marksten og teglsten (fra det 15.årh.), samt Brama Dolna (Nedre Port) med porttårn (fra 1481).


Omegnen:

Bjerge og landskabsparker:
Sydvest for byen - op mod den tjekkiske grænse - ligger Opawa-bjergenes Landskabspark.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


PRUDNIK

Andre internetsider og kilder:
Prudnik


Retur til: Schlesien

Copyright © 2016 Spangshus