- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Mazowsze
Pułtusk


Afstande i km: Plońsk 54 sv, Ciechanów 41 nv, Maków Mazowiecki 20 n, Ostrów Mazowiecka 67 nø, Zambrów 101 nø, Wyszków 29 sø, Serock 25 s, Warszawa 63 s.
Indbyggertal: 19.240 (2013)

Beliggenhed og historie:

Pułtusk ligger i den østligt-centrale del af Polen, nord for hovedstaden Warszawa.

På det sted hvor borgen i Pułtusk nu ligger blev der i første halvdel af det 13.årh. anlagt en befæstet bebyggelse. Denne bebyggelse (der nævnes første gang i 1227) fik tildelt købstadrettigheder to gange, første gang i 1257 af fyrst Siemowit I, anden gang i 1339 af biskoppen af Płock, Klemens Pierzchała.
Fra det 13. til det 18.årh. var Pułtusk ejet af biskopperne af Płock, der residerede på borgen i Pułtusk.
Det var den tredje by i Mazowsze - efter Warszawa og Płock, der fik grundmurede forsvarsværker. økonomisk udviklede byen sig i det 14.- 16.årh.,- fortrinsvis på grund af handel med korn.
Fra 1508 begyndte man at opføre en forsvarsmur omkring byen.
Under den tredje nordiske krig udkæmpedes i 1703 et slag ved Pułtusk mellem Karl XII af Sverige og saksiske styrker. I 1806 udkæmpedes et blodigt slag ved Pułtusk mellem de franske styrker under Napoleon Bonaparte og den russiske hær. Napoleon opholdt sig i Pułtusk i 1806 og 1812.
I januar 1868 faldt en meteorit ned i nærheden af Pułtusk; den var dog sprængt i tusindvis af stykker i atmosfæren og ramte derfor jorden som en meteorregn, den mest omfattende der nogensinde er registreret.
I 1875 blev byen hærget af en omfattende brand. Forfatteren Henryk Sienkiewicz, der var på stedet, beskrev tragedien i pressen og senere brugte han sine indtryk fra branden i sin roman "Quo vadis".
Under 2.verdenskrig blev store dele af Pułtusk ødelagt. I 1958 og 1979 indtraf store oversvømmelser i byen.


Turistattraktioner:

Pułtusk er en af de ældste byer i Mazowsze.

Torvet
Det lange brolagte torv i den gamle by menes at være det længste i Europa.

Borgen
Bispeborgen, der ligger på bredden af floden Narew, kan føre sin historie tilbage til det 15.årh. Borgen selv og forsvarsværkerne blev udbygget i flere omgange i tidens løb. Nu fremtræder det som et slot med bygningerne, der danner en halvkreds, og hovedindgangen, der er flankeret af to runde forsvarstårne. Komplekset, der er omgivet af slotsparken, hedder i dag "Dom Polonii" og har bl.a. hotelfunktioner.

Mariæ Bebudelses Basilika
er hovedkirken i Pułtusk. Den blev grundlagt i 1449 i gotisk stil og fremtræder i dag som en treskibet bygning. Kirkens monstrans og relikviegemme samt den gotiske alterkalk er alle fra 1400-tallet.

Rådhuset
med det enorme rådhustårn (over 30 meter højt) er fra det 16.årh. i gotisk-renæssancestil. Tårnet rummer i dag et regionalmuseum.


Byen Pułtusk omtales i Henryk Sienkiewicz' roman "Potop".


Omegnen:

Floder:
Narew
Pułtusk ligger (hovedsageligt) på vestbredden af floden Narew. Den gamle by er omgivet af vand, idet Narew ud for byen danner to flodarme - en vestlig og en østlig - der omringer den gamle by, og som nord for byen samles i Ún flodarm, der længere mod nord forenes med hovedløbet. Den østlige flodarm danner endog sin egen flodarm mod nordøst.

Bug
25 km syd for Pułtusk, ved Serock, har floden Bug sit udløb i Narew.

Landskabsparker:
På den østlige flodbred, grænsende op til byen, ligger Bug Landskabspark. Parken strækker sig over ca. 1000 kvadratkilometer og rummer bl.a. 14 naturreservater.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Andre sider om Pułtusk:

Pułtusk
(Byens hjemmeside på polsk, engelsk, tysk, fransk og russisk)


Retur til: Mazowsze
Spangshus