- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Racibórz
(Kortfattet udgave)


Parti fra torvet i Racibórz


Afstande i km: Głubczyce 35 nv, Kędzierzyn-Koźle 38 n, Katowice 73 nø, Rybnik 27 ø, Cieszyn 61 sø, Rydułtowy17 sø, Wodzisław Śląski 24 sø.
Indbyggertal: 56.397 (2010)

Beliggenhed og historie:

Racibórz ligger i det sydlige Polen, i det Schlesiske Amt, sydvest for Katowice-området. Byen ligger ved floden Odra.

I en gammel krønikeoptegnelse nævnes det, at fæstningen Racibórz blev erobret i 1108 af fyrste Bolesław Krzywousty (Bolesław Skævmund). Racibórz voksede til en stærkt befæstet by, der to gange modstod tatariske angreb. Efter perioder med tjekkisk og østrigsk overherredømme kom byen i midten af det 18.årh. under Preussen. Ved slutningen af 2.verdenskrig blev byen befriet af sovjetiske styrker efter hårde kampe med de tyske tropper. Efter kampene lå byen i ruiner; omkring 80 % af bygningerne, boliger såvel som offentlige institutioner og erhvervsbygninger blev ødelagt. Den 8.juli 1997 blev Racibórz ramt af den største oversvømmelse i mange århundreder. Vandet i floden Odra steg til et niveau på 10,46 m, dvs. 4,5 m over den kritiske vandstand.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Fyrsteborgen
Borgens bygninger, der oprindeligt opførtes i det 13.årh., tilhører nu distriktsstyret i Raciborz og bruges til udstillinger og konferencer.

Byens befæstning
Den første forsvarsmur omkring byen blev bygget i det 13.årh. Murens længde var 1,8 km og højden omkring 9 m. Den bedst bevarede del af muren findes ved Basztowa-gaden; her står også det tidligere fængselstårn. Andre bevarede dele af muren kan ses ved gaderne Batorego (ved markedspladsen), Podwale, Drzymały (det længste afsnit), Browarna og Gimnazjalna.

Jomfru Maria-søjlen
der står på torvet i den gamle by, er skabt af billedhuggeren Johann Melchior Österreich og rejst i 1727 som en tak for at byen blev reddet fra koleraepidemien.


Jomfru Maria-søjlen på torvet i Racibórz. I baggrunden Sankt Jakobs Kirke

Helligåndskirken - tidl. dominikanerkirke - nu museum
Kirken blev indviet i 1334 som kirke for dominikanersøstrene. Rummer nu Museet i Racibórz.

Jomfru Marias Himmelfarts Kirke
Den gotiske kirke er fra 1205, men er ombygget flere gange.


Jomfru Marias Himmelfarts Kirke i Racibórz

Sankt Jakobs Kirke
Kirken blev bygget i 1246-1258 som klosterkirke for det lokale dominikanerkloster. Efter to genopbygninger på grund af brande og efter nedrivningen af klosterbygningerne blev kirken i 1874 ombygget i pseudoromansk stil. Kirken ligger ved torvet - som den eneste gamle bygning på dette sted. Som følge af de voldsomme ødelæggelser i 2.verdenskrig er de øvrige bygninger omkring torvet opført efter krigen.


Sankt Jakobs Kirke

Byretten
Byrettens bygning er taget i brug 1826 og tegnet af den preussiske arkitekt Karl Friedrich Schinkel som et eksempel på tysk klassicisme.


Omegnen:


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Racibórz

Andre internetsider og kilder:
Racibórz


Retur til: Schlesien

Copyright © 2012 Spangshus