- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Mazowsze
Radom

Resursa Obywatelska (Borgerklubben) i Radom

Fotografier fra Radom på denne side skyldes Anielka Matłok og bringes med dennes venlige tilladelse.

Afstande i km: Skarżysko-Kamienna 41 sv, Szydłowiec 26 sv, Końskie 67 sv, Kielce 74 sv, Przysucha 39 v, Opoczno 65 v, Białobrzegi 33 nv, Grójec 59 nv, Warka 58 n, Warszawa 104 n, Garwolin 110 nø, Kozienice 39 nø, Dęblin 72 nø, Zwoleń 32 ø, Puławy 62 ø, Kazimierz Dolny 73 sø, Lipsko 58 sø, Ostrowiec Świętokrzyski 69 sø, Lublin 111 sø, Starachowice 45 s.
Indbyggere: 227.018 (2005)

Beliggenhed og historie:

Radom ligger i Mazowsze-regionen, syd for hovedstaden Warszawa.

Radom blev grundlagt af slaviske stammer, der bosatte sig i Mleczna-floddalen ved overgangen mellem det 8. og 9.århundrede. Den første skriftlige kilde, der omtaler Radom som en befæstet by, en en bulle fra pave Hadrian IV fra 1155. Det gamle Radom fik købstadrettigheder i midten af det 13.årh. Omkring 1340 grundlagde kong Kazimierz den Store det nye Radom ("Miasto Kazimierzowskie"). Det nye Radom, der havde et torv, en bymur på 1100 m længde med 3 byporte og en voldgrav, fik tildelt købstadrettigheder i 1364. Der byggedes en sognekirke, en borg og et rådhus.
I Radom vedtoges i 1401 unionen mellem Polen og Litauen, kaldet Radom-Wilno-Unionen. I 1489 aflagde korsridderordenens stormester Jan von Tieffen lensed til den polske konge; det fandt også sted i Radom. Herudover var Radom ramme om flere andre historiske begivenheder.
I midten af det 17. og begyndelsen af det 18.årh. blev byen ødelagt under de svenske hæres angreb; i den forbindelse brændte bl.a. kongeborgen. Efter Polens deling kom Radom under russisk styre. I 1816 blev byen hovedstad i Sandomierz Amt. I 1837 blev Radom hovedstad i det noget større (russiske) Sandomierz Guvernement (Gubernija).
I midten af det 19.årh. fik Radom en voksende betydning som et industrielt og handelsmæssigt centrum.
Efter genoprettelsen af den selvstændige polske stat i 1918 blomstrede erhvervslivet i Radom op, herunder våbenindustri, fremstilling af trævarer, telefoner og tobak.
Efter 2.verdenskrig og besættelsen med dens terror og tab af mange menneskeliv fulgte en ny fremgangstid i efterkrigsårene, både erhvervsmæssigt og befolkningsmæssigt. I 1996 indviedes Radom Polytekniske Læreanstalt, der erstattede den tidligere Ingeniørhøjskole. I dag er Radom et vigtigt regionalt centrum inden for det nye Mazowsze Amt med sæde for bl.a. regionale politimyndigheder, elforsyningen, skattemyndighederne, den regionale ledelse af statsskovene samt en distriktsdomstol og distriktets anklagemyndighed.


Turistattraktioner:

Seværdigheder:

Domkirken (Katedra)
Byggeriet af domkirken (Maria-kirken) blev planlagt i 1896; selve byggeriet afsluttedes i 1908, mens det indre af bygningen først blev færdiggjort i 1918; den første gudstjeneste i kirken afholdtes dog allerede i 1906.

Sankt Wacław Kirke
blev grundlagt i 1216 af kong Leszek Biały og var fra 1222 sognekirke i Radom. I 1440 blev kirken udbygget og delvis ombygget i gotisk stil.

Bernadinerklosteret med klosterkirke
Klosteret er grundlagt i 1468 af kong Kazimierz Jagiellończyk i forening med starosten i Radom. De første træbygninger afløstes omkring 1507 af stenbygninger. I årene 1911-12 foregik en gennemgribende restaurering ved arkitekt Stefan Szyller.

Resursa Obywatelska (Borgerklubben)
Bygningen blev opført i 1852 som selskabslokaler for købmænd og jordejere, på initiativ af Det Velgørende Selskab og med Radom-bygmesteren Ludwik Radziszewski som arkitekt. Huset spillede straks fra begyndelsen en vigtig rolle i byens kulturelle liv, idet det også rummede bl.a. foredrags- og teatersal samt bibliotek. Også i dag er Resursa kunst- og kulturcenter og tilbyder koncerter, udstillinger, forfattermøder m.m. (Se billedet øverst på siden).

Rådhuset
er opført i 1847-48 efter nedrivning af det oprindelige rådhus. Det er tegnet af Henryk Marconi i italiensk renæssancestil.


Rådhuset i Radom

Dom Gąski og Dom Esterki
på torvet er fredede borgerhuse fra det 16. og 17.årh. i hhv. barok- og neobarokstil. Her findes nu Museet for Moderne Kunst.


Borgerhusene Dom Gąski og Dom Esterki på torvet

Jacek Malczewski-museet


Jacek Malczewski-museet

Borgen


Resterende bygningsdele fra borgen i Radom


Karsch-palæet


Stadsbiblioteket


Kunstgalleriet "Galeria Rogatka"


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links vedr. indkvartering:
Hotele

Spisesteder:
GastronomiaDistriktsdomstolen i Radom


Andre sider om Radom:
Radom. Oficjalna Strona Miasta Radomia
(polsk, engelsk, tysk, fransk, japansk)
Radom.ws / Nieoficjalna strona RadomiaFra Słowacki-gaden


Retur til: Mazowsze
Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus