- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Małopolska
Rytro

Rytro
Borgruinen i Rytro


Afstande i km: Szczawnica 48 sv, Nowy Targ 79 v, Kraków 125 nv, Stary Sącz 8 n, Nowy Sącz 20 n, Grybów 38 nø, Krynica 46 sø, Muszyna 35 sø, Piwniczna-Zdrój 6 sø, Den slovakiske grænse ved Piwniczna 9 sø.
Indbyggertal:

Beliggenhed og historie:

Rytro ligger ved floden Poprad i bjergregionen Beskid Sądecki i det sydlige Polen. Den nærmeste større by er Nowy Sącz, 20 km mod nord. En meget naturskøn vej fører turisten gennem Poprad-floddalen. Vejen begynder i Nowy Sacz, fører forbi Stary Sącz, hvor man møder Poprad, videre gennem Rytro, Piwniczna-Zdrój og Żegiestow-Zdrój til Muszyna; herfra går vejen mod nord (men ikke længere langs Poprad) til kurbyen Krynica.
Efter alt at dømme har der eksisteret en borglignende befæstning på højderne ved Rytro allerede i det 13.årh., men det første dokument, der med sikkerhed beviser borgens eksistens (her kaldet "castrum Ritter"), er fra april 1312. Rytro's beliggenhed på et sted, hvor Poprad's løb danner en smal dal, gjorde den højtliggende borg let at forsvare. Borgen tjente gennem lang tid bl.a. som toldsted. I begyndelsen af det 16.årh. blev borgen ødelagt, og den har siden henstået som en ruin.
I november 1770 blev der i Wien undertegnet et dokument om indlemmelse af Sącz-regionen - herunder Rytro - i østrig-Ungarn.
I 1914 fandt der et slag sted mellem russiske og østrigske tropper i området mellem Rytro og landsbyen Barcice (mod nord), et slag, der endte med russisk nederlag.
I mellemkrigstiden blev Rytro et velbesøgt feriested, en udvikling, der dog blev afbrudt af 2.verdenskrig.
Rytro udgør i dag en selvstændig landkommune.


Turistattraktioner:

Borgruinen.
Den første borg blev opført af træ i det 13.årh. Den ældste murede bygningsdel er det cylindriske tårn fra slutningen af det 13.årh. Borgruinen står på et stejlt højdedrag, 463 m.o.h. Stedet er smukt og værd at besøge, også på grund af den pragtfulde udsigt over omegnen. Tårnet er bygget af sandsten og har meget tykke mure; den bevarede del har en højde på 8 meter. Indgangen til tårnet er beliggende højt over borggården (af sikkerhedsgrunde); i sin tid har man brugt en stige for at komme derop. Langs højens kant stod en ringmur, hvoraf dele er bevaret. Mod syd var en høj bygning med skydeskår sammenbygget med muren; dele heraf er bevaret. Man kom ind i borganlægget gennem en port på østsiden. Ringmuren af sten og beboelsesbygningen opstod i midten af det 14.årh. Det vides fra en beskrivelse i midten af 1500-tallet, at borgen på det tidspunkt var ret medtaget. I 1657, under svenskekrigene, blev borgen ødelagt.

Træarkitektur:
Adskillige fredede træbygninger, herunder villaer og andre beboelseshuse samt magasinbygninger.


Rytro
Landskabet nær Rytro

Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Baza turystyczno-wypoczynkowa
Baza turystyczna


Andre sider om Rytro:

Gmina Rytro
Rytro online


Retur til: Małopolska

Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus