- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Trzebnica

Klosteret i Trzebnica
Det tidligere cistercienserkloster i Trzebnica med Sankt Jadwiga's Basilika

Afstande i km: Kąty Wrocławskie 47 sv, Środa Śląska 56 sv, Brzeg Dolny 30 sv, Legnica 79 sv, Lubiąż 50 v, Oborniki Śląskie 12 v, Wołów 32 v, Żmigród 23 nv, Prusice 11 nv, Rawicz 40 nv, Góra 63 nv, Leszno 76 nv, Gostyń 73 n, Miejska Górka 49 n, Milicz 32 nø, Krotoszyn 56 nø, Syców 59 ø, Oleśnica 32 sø, Namysłów 62 sø, Wrocław 25 s.
Indbyggertal: ca. 12.150 (2007)

Beliggenhed og historie:

Trzebnica ligger ca. 25 km nord for regionshovedstaden Wrocław i det Nedreschlesiske Amt.
På højen Winna Góra ved Trzebnica har man fundet de ældste spor i Polen af tidlig menneskelig tilstedeværelse. Arkælologerne har fastslået, at der her for ca. 500.000 år siden fandtes en jæger- og samlerkultur, beboet af en af menneskets forfædre: Homo erectus. Vidnesbyrd herom kan ses på regionalmuseet i Trzebnica.
De middelalderlige kilder vidner om, at Trzebnica var en handelsplads så tidligt som i 1138. Fyrst Henryk Brodaty og hans hustru Jadwiga's grundlæggelse af klosteret og kirken i 1202 fik afgørende betydning for stedets udvikling. Et år senere blev klosteret overladt til nonner fra cistercienserordenen. Abbediet i Trzebnica blev således det første kvindekloster i Polen. Byen, der i høj grad udviklede sig på baggrund af klosterets lokalisering der, fik købstadrettigheder i 1250. I det 14.årh. hørte byen under Fyrstendømmet Oleśnica. Trzebnica har lidt under flere brande og ødelæggelser i løbet af sin historie. Fra midten af 1500-tallet til midten af 1700-tallet var den østrigske fyrsteslægt Habsburg som konger af Böhmen (Tjekkiet) samtidig hertuger af Schlesien. Denne habsburgske tid bragte Trzebnica en vis økonomisk blomstring, en fremgang, der dog midlertidigt blev standset af 30-årskrigen. Siden kom byen under Preussen/Tyskland indtil 1945. I 1866 udbrød en koleraepidemi i Wrocław, hvorunder de rigeste indbyggere i denne by sendte deres familie i sikkerhed i Trzebnica, der var beliggende i et tørt og sundt område. Efter denne begivenhed huskede indbyggerne i den store by mod syd Trzebnica som et godt feriested. I 1888 oprettedes et kurcenter med tilknyttede pensionater. I 1945, ved krigens afslutning, blev Trzebnica i stor udstrækning affolket og ødelagt.
Trzebnica er i dag en distriktsby og således sæde for distriktsstyret såvel som for kommunestyret, der omfatter byen og 41 landsbyer. I byen findes også en domstol og en distriktsanklager. Byen er et mål for katolske pilgrimme, der besøger Sankt Jadwiga's Sanktuarium.

I Trzebnica fødtes i 1703 Maria Leszczyńska, datter af den polske konge Stanisław Leszczyński og Katarzyna Opalińska; hun døde i 1768 i Versailles som dronning af Frankrig, gift med kong Louis XV.


Turistattraktioner:

Borromeus-Søstrenes Kloster - tidligere Cistercienserkloster
Det tidligere cistercienserkloster hører til de største klosterbygninger i Centraleuropa. Det blev opført i årene 1696-1726 på stedet for en tidligere, væsentligt mindre bygning fra begyndelsen af det 13.årh. Bygningen er i 2 etager med 2 hjørnepavilloner ved facademuren. Klosteret rummer indvendigt et antal interessante skulpturer og billeder; bemærkelsesværdige er også de smukke refektorier (spisesale). Fra og med 1870 virker her søstre fra ordenen Kongregacja Miłosierdzia Świętego Karola Boromeusza.
(Se billedet øverst på siden).

Sankt Jadwiga's Basilika (Bazylika św. Jadwigi)
Kirken er det ældste sanktuarium i Schlesien; den er en af de vigtigste gravkirker for den schlesiske Piast-slægt og er indviet til dyrkelsen af Sankt Jadwiga. Kirken er 80 m lang og 23 m bred. Hovedskibet består af fire kvadratiske fag, dækket med krydshvælvinger. Af den oprindelige senromanske bygning fra begyndelsen af det 13.årh. er kun bevaret dele af murene og to portaler samt Sankt Bartolomæus' krypt, der er beliggende under presbyteriet (koret). Midt i presbyteriet befinder sig gravmonumenterne for fyrst Henryk Brodaty og stormester i Korsridderordenen, Konrad von Feuchtwangen. På begge sider af presbyteriet findes 2 kapeller, hhv. Sankt Jan's og Sankt Jadwiga's kapel. Midtvejs ses Sankt Jadwiga's symbolske grav, nemlig på det sted, hvor hendes relikvier blev anbragt under bygningen af Sankt Jadwiga's kapel. Dette kapel er den første bygning eller bygningsdel i Polen, der blev opført i ren gotisk stil; bygningstidspunktet er 1268-69. Kapellet rummer helgenindens imponerende, barokke sarkofag, udført i marmor og alabaster. Under en baldakin, støttet af søjler, hviler alabasterstatuen af Sankt Jadwiga.
(Se billedet øverst på siden).

Sankt Peter og Pauls Kirke (Kościół ów. Piotra i Pawła)
På det sted, hvor Sankt Peter og Pauls Kirke står i dag, stod oprindeligt den første sognekirke i Trzebnica. Dens grundlægger var den ældste, kendte ejer af Trzebnica, stormanden Piotr Włostowic. I 1525 blev kirken overtaget af den evangeliske menighed, som den med afbrydelser tjente indtil 1947. Da den tyske befolkning forlod Trzebnica ved slutningen af 2.verdenskrig var der ikke længere grundlag for en evangelisk kirke. Bygningen blev anvendt som magasin og forfaldt generelt. Først i 1987 blev bygningen overdraget til den romersk-katolske menighed; kirkens indvielse fulgte i 1998.

Sankt Peter og Pauls Kirke i Trzebnica
Sankt Peter og Pauls Kirke i Trzebnica

Rotunda Pięciu Stołów
Dette bygningsværk er en ringformet mur, der blev opført i det 13.årh. Muligvis var stedet knyttet til Sankt Jadwiga's velgørende virksomhed. Denne hemmelighedsfulde ring, der er beliggende lige udenfor byen, blev også anvendt til isolering af de syge under den store epidemi i det 17.årh. Nu er rotundaen et af besøgspunkterne, når man deltager i en vandretur ad "Sankt Jadwiga-stien".

Regionalmuseet (Muzeum Regionalne)
Regionalmuseet er indrettet i et 1700-talshus på torvet i Trzebnica. De faste udstillinger omfatter dokumenter og billeder fra 1945-47, en fotografisk udstilling om Trzebnica i begyndelsen af det 20.årh., grafik fra Trzebnica fra det 18. og 19.årh., kopier af dokumenter og stempler fra middelalderen, bl.a. stempler tilhørende fyrstinde Jadwiga, de schlesiske fyrster, klosteret i Trzebnica, byen Trzebnica's første stempel og Wroclaw-bispernes stempel; endvidere udstillinger om den 500.000 år gamle jæger og samler-kultur, befolket af arten Homo erectus, der er fundet spor af ved Winna Góra (Kocia Góra), gamle bykort, klosterets og basilikaens oprindelse og meget mere.

Sankt Jadwiga-museet (Muzeum Kultur św.Jadwigi)
Museet for Jadwiga-kulten er indrettet i en fløj af det Pilgrimmenes Hus, der i 1978-81 blev opført ved siden af basilikaen. Hvert år i slutningen af september organiseres her tematiske udstillinger.

Rådhuset i Trzebnica
Rådhuset i Trzebnica


Omegnen:

Marcinowo (ca. 4 km nv for Trzebnica). - I denne landsby findes et lille folkemuseum samt en folkemusikgruppe, der også har tilknytning til folkene bag museet:

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski (Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich)
Museet er grundlagt af Marian Kowalski (f. 1938), der i løbet af et halvt hundrede år har indsamlet (og restaureret) gamle landbrugsredskaber, husgeråd og møbler på egnen, såvel som ure, folkedragter, olielamper og meget mere; en af de nyeste afdelinger i museet er "Brødets hus", hvis emne er brødfremstillingens historie, men også præsenterer andre områder indenfor madlavning og husholdning. Museets ejere er Aleksandra og Marian Kowalski, og der er åbent hver dag.
Folkemusikgruppen "Marciny" (Kapela Ludowa "Marciny")
Musik- og sanggruppen "Marciny" opstod i 1978 i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica, grundlagt og ledet af Marian Kowalski. Hovedparten af deltagerne bor stadig i landsbyen. Blandt kilderne til gruppens repertoire er folkemusik fra Lublin-regionen, Kielce-regionen og den kurpiske region. Gruppen, der optræder både i Polen og i udlandet, har modtaget en polsk udmærkelse for sin kunstneriske indsats.

Om museet og musikgruppen i Marcinowo se også denne side: "Det Lille Folkemuseum hos Kowalski" og "Folkemusikgruppen Marciny".


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Noclegi


Spisesteder:
Gastronomia


Andre sider om Trzebnica:

Trzebnica
(Byens officielle side)

Kort over Trzebnica:
Google Maps: Trzebnica


Retur til: Schlesien


Copyright © 1997 Twardowska & Spangshus