- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Zawiercie
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Siewierz 15 sv, Katowice 47 sv, Dąbrowa Górnicza 35 sv, Sosnowiec 43 sv, Będzin 38 sv, Tarnowskie Góry 45 v, Częstochowa 53 nv, Radomsko 83 n, Jędrzejów 75 nø, Ogrodzieniec 9 sø, Olkusz 30 sø, Miechów 54 sø, Kraków 79 sø.
Indbyggertal: 51.862 (2011)

Beliggenhed og historie:

Zawiercie ligger i det sydlige Polen. Byen er i dag beliggende i Det Schlesiske Amt, men i historisk forstand hører den til regionen Małopolska. Warta gennemskærer byen i sit øverste lob, idet floden har sit udspring i Kromołów, en forstad lige øst for Zawiercie. Warta (en biflod til Odra) er den tredjelængste flod i Polen.
Byen har en betydelig sværindustri med jernværker, glasfremstilling og støberier. Under Zawiercie findes i undergrunden forekomster af bly, zink og sølv, der ikke alle er udnyttet. Tidligere udvandt man også jernmalm og brunkul.
Byens navn kommer sandsynligvis af udtrykket "za Wartą" dvs. "hinsides Warta" eller "på den anden side af Warta", dvs. set fra Kromołów, hvor floden har sit udspring.
Landsbyen Kromołów, nu en del af Zawiercie, fandtes allerede i det 12.årh. Navnet Zawiercie nævntes i et dokument fra 1431, hvor en mand fik fyrstelig tilladelse til at bygge en kro pa stedet. Allerede i det 15.årh. opstod de første jernværker her. Byens og industriens udvikling fremmedes meget ved bygningen af gode veje - med en fast belægning - til de nærliggende byer. Siden fik bygningen af en jernbanelinie tilsvarende stor betydning. I 1915 fik byen købstadrettigheder. Efter anden verdenskrig voksede antallet af fabrikker og andre virksomheder igen.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Treenighedskirken (16.årh.)

Nikolaj Kirke (16.årh.)

Szymański-palæet (19.årh.)

Glasværket

Warta's kilde
Nær stedet, hvor floden Warta har sit udspring (i bydelen Kromołów), er der bygget et kapel.


Omegnen:

Zawiercie ligger centralt i Kraków-Częstochowa-højlandet, et juralandskab, der er kendt for sine mange gamle borge og borgruiner.

Katowice-området


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Zawiercie
Andre internetsider og kilder:

Zawiercie

Retur til: Schlesien

Copyright © 1997 Spangshus