- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Kujawy
Żnin
(Kortfattet udgave)


Afstande i km: Wągrowiec 40 sv, Rogoźno 54 sv, Chodzież 69 nv, Nakło nad Notecią 47 nv, Bydgoszcz 41 nø, Inowrocław 43 sø, Mogilno 34 sø, Strzelno 50 sø, Kruszwica 57 sø, Gniezno 40 s.
Indbyggertal: 14.174 (2013)

Beliggenhed og historie:

Byen Żnin ligger i Det Kujavisk-Pommerske Amt, sydvest for Bydgoszcz, i Gniezno-sølandskabet.
Begyndelsen til den senere by blev skabt i begyndelsen af det 11.årh. og bestod af tre elementer: en befæstning, en bebyggelse med bl.a. håndværkerhuse samt et kultsted. Det ældste dokument, der direkte nævner Żnin, stammer fra 1136, på hvilket tidspunkt byen var ejet af den katolske kirke. I 1263 fik byen købstadrettigheder, udstedt af ærkebiskop Janusz. Omkring 1343 påbegyndtes opførelsen af en bymur, inklusive byporte; desuden beskyttedes byen mod vest og nord af en dobbelt voldgrav. Fra begyndelsen af det 17.årh. indledtes en nedgangstid for byen forårsaget især af pest og krigshandlinger (krigen med Sverige). Ved Polens første deling i 1772 kom Żnin under preussisk styre. I 1893 opførtes en sukkerfabrik, der gennem lang tid var den vigtigste virksomhed i byen. Efter 2.verdenskrig opførtes bl.a. en maskinfabrik og boligområderne blev stærkt udvidet.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Sankt Florians Kirke
i gotisk-barok stil oprindeligt fra begyndelsen af det 15.årh.

Rådhustårnet
Det gamle gotiske rådhustårn på torvet (15.årh,).

Jomfru Marias Kirke
i neogotisk stil fra 1909.

Sankt Martins Kirke
i tidlig gotik i forstaden Góra,

Bispeboligen (1795)
i klassicistisk stil.


Omegnen:

Byen ligger omgivet af søer, især mod nord og syd, men også mod øst og sydvest er der kun få kilometer til søområder. Umiddelbart nord for byområdet ligger Store Żnin sø og lige syd for byen Lille Żnin sø.

Biskupin
Ca. 7 km mod syd, nær landsbyen Biskupin ved søen af samme navn, findes en turistattraktion i klasse 1, nemlig en rekonstrueret boplads fra slutningen af bronzealderen/begyndelsen af jernalderen. På grundlag af en undersøgelse af de konstruktionselementer af træ (bjælker m.v.), som man har fundet, antages det, at bopladsen er grundlagt omkring 700 år f.v.t. Bopladsen hører til Lausitzkulturen, hvis etniske tilhørsforhold ikke er endeligt klarlagt.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Żnin
Andre internetsider og kilder:

Żnin


Retur til: Kujawy

Copyright © 1997 Spangshus