- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Mazowsze
Zwoleń

Torvet i Zwoleń. Statue af Jan Kochanowski

Afstande i km: Kielce 106 sv, Opatów 81 sv, Ostrowiec Świętokrzyski 60 sv, Radom 32 v, Warszawa 138 nv, Kozienice 27 n, Puławy 26 ø, Lublin 75 sø, Sandomierz 87 s.
Indbyggere: 8746 (2003)

Zwoleń er en mindre by, der ligger 32 km øst for Radom og lige syd for de udstrakte Kozienice-skove. Byen opstod i 1420'erne på landsbyen Gotardowa Wola's grund, i kraft af privilegier udstedt af Władysław Jagiełło. Vigtig for byens udvikling var kommunikationsvejen fra Lublin via Zwoleń til Radom og videre til Wielkopolska. Ved oprettelsen af det Polske Kongedømme i 1815 (i personalunion med Rusland) indgik byen Zwoleń heri. 2.verdenskrig var tragisk for byen; ca. 90 % af byområdet blev ødelagt og et stort antal indbyggere fra byen og omegnen blev fængslet og myrdet. Fra 1954-1975 og igen fra 1999 (efter gennemførelsen af den nye kommunalreform) er Zwoleń centrum for et administrativt distrikt (powiat).
Midt på byens torv finder man en statue af digteren Jan Kochanowski (1530-1584), der har tilknytning til Zwoleń. I byen er to skoler, et museum, et kapel og folkebiblioteket opkaldt efter digteren. Hvert år afholdes i Zwoleń en som regel velbesøgt Kochanowski-festival, der omfatter optræden af musikere og skuespillere, kabaretforestillinger, optræden af lokale folkemusikgrupper samt forskellige lege og konkurrencer.


Omegnen:
Czarnolas: Landsbyen Czarnolas, der ligger 12 km nordøst for Zwoleń, er kendt for sit museum for Jan Kochanowski (1530-1584), den mest berømte polske digter fra renæssancetiden. - Se den særlige side om Czarnolas.
Sycyna: 5 km syd for Zwoleń ligger landsbyen Sycyna. Hele landsbyen blev i 1525 købt af adelsmanden og dommeren Piotr Kochanowski. Hans søn, den senere berømte digter, Jan Kochanowski, fødtes her i 1530. I 1999 oprettes Oplysningsforbundet "Sycyna" (Stowarzyszenie Oświatowe "Sycyna").


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Andre sider om Zwoleń:

Zwoleń wita
Engelsk version:
Zwoleń
Zwoleń Powiat (Distrikt)
Czarnolas:
Kochanowski-museet i Czarnolas
Sycyna:
Sycyna
Jan Kochanowski:
Jan Kochanowski, poet (Prominent Poles)
Jan Kochanowski
Jan Kochanowski


Retur til: Mazowsze
Twardowska & Spangshus