Fyn (med øer)


Egeskov Slot. – Malene Thyssen, Egeskov Slot spejling Edit 2, CC BY-SA 3.0

Indbyggertal

Beliggenhed og natur

Fra en tid, hvor den rejsende sejlede med dampfærgen over bælterne og derefter blev transportet med hestetrukken diligence fra Nyborg til Strib – eller omvendt, er Fyn blevet et land, hvortil turisterne kommer via lange, moderne, broer, og hvor de med utrolig hast bevæger sig gennem landet på brede motorveje.

Men Fyn er naturligvis så meget andet end en mellemstation og en vej mellem to broer. Fyn et et midtpunkt i riget, undertiden kaldt “Danmarks smørhul”, der tiltrækker alle rejsende, der kan lide velplejede landskaber, små hyggelige byer og landsbyer, gamle idylliske huse af bindingsværk, gamle slotte og herregårde og ikke mindst det ikke sjældent solbeskinnede Sydfyn med sine kyster og en perlerække af små og store øer i det såkaldte Sydfynske Øhav, et sandt arkipelag med over 55 øer, der tilbyder mange sommerlige naturoplevelser for enhver. Mange landsbyer på Fyn er faktisk anerkendt som bevaringsværdige. Af de talrige slotte er mange omgivet af store parker.

Fyn er Danmarks næststørste ø, der ligger adskilt fra Jylland af Lillebælt og fra Sjælland af Storebælt, mens øen mod nord og syd beskylles af Kattegats og Østersøens vande.

Landskabet er meget afvekslende. På næsten hele øen er terrænet meget bakket. Midt på øen, vest for hovedbyen Odense, strækker sig de største højdedrag, hvor enkelte toppe kommer op over 130 m.o.h. På Sydfyn er der ligeledes betydelige højdedrag. Bakkerne nord og nordøst for Fåborg kaldes spøgefuldt “De fynske Alper”. Derimod er Nordfyn overvejende fladt land.

Landbruget er stadig et meget vigtigt erhverv på Fyn, hvortil den frodige jordbund og det milde klima bidrager meget. Fiskeriet er også vigtigt.


Frøbjerg Bavnehøj. Det højeste punkt på Fyn (131 m.). – Kåre Thor Olsen., Denmark-fyn-froebjerg bavnehoej, CC BY-SA 3.0

Historie

De ældste spor af menneskelig bosættelse går langt tilbage i stenalderen.
I Odense har man afdækket en “vikingeborg”, muligvis fra Harald Blåtands tid.


Kort over Fyn (Fionia) fra værket “Theatrum Orbis Terrarum – “ trykt 1645.


Ladbyskibet, den eneste danske vikingetidsbegravelse i et skib. Skibet og dets ejer er begravet i Ladbyhøj sammen med 11 heste og mindst 4 hunde. Ladbyhøj ligger tæt på Kerteminde på Fyn. – Malene Thyssen., Ladbyskibet, CC BY-SA 3.0

Kultur:
Den verdensberømte digter, H. C. Andersen (1805-1875) blev født i Odense og hans barndomshjem er nu museum. Digteren kaldte Fyn for “Danmarks have”.

Carl Nielsen (1865-1931), en af Danmarks store komponister, blev født i landsbyen Sortelung nær Nørre Lyndelse syd for Odense. Der findes et Carl Nielsen Museum både i Nørre Lyndelse og i Odense.

Johannes Larsen (1867-1961) er en af den kunstnergruppe, der blev kaldt Fynboerne eller Fynsmalerne, fordi de havde deres rødder på Fyn. Johannes Larsens museum kan beses i Kerteminde, hvor han både blev født og døde.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

VisitFyn

Kort
Fyn (med øer)
Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software