Warning: Undefined array key 493 in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/index.php on line 807 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 200 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 201 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 202 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 203 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 204 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 225 Warning: Undefined variable $ratingtekst in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 227 Det Lille Folkemuseum hos Kowalski

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski
Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich, Marcinowo 2, 55-100 Trzebnica
Tlf. (48) 71 387 01 09, Mobiltlf. (48) 606 467 843, E-mail: mmluk@poczta.fm

Museets historie

Marian Kowalski blev født i 1938 i Warszawa. På grund af krigen tog han og hans familie ophold i en landsby i den kurpiske region (i det nordlige Mazowsze), hvor han som dreng blev en del af livet, arbejdet og kulturen på landet. Efter 1945 har han boet i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica. Rundt om på gårdene fandt han gammelt inventar: møbler, kar og redskaber. Med tiden voksede beboerne på egnen, der rummede mange repatrierede polakker, tilbagevendte emigranter og tilflyttere, sammen til en ensartet nedreschlesisk befolkning. Kowalski var vidne til mange forandringer, forskellige forbedringer af teknisk-civilisatorisk karakter, der medførte, at traditionelle redskaber og traditionelt udstyr forsvandt; i denne situation havde han et stærkt ønske om bevare sådanne elementer af brugskunst og den folkelige kultur for eftertiden. Han brugte al sin fritid på at finde og indsamle genstande, som ingen længere havde brug for, men som var tavse vidner om en forgangen epoke.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet

Faste udstillinger

I næsten et halvt århundrede har Marian Kowalski omhyggeligt indsamlet og restaureret omkring 2000 genstande, der bliver præsenteret for publikum i et antal rum, der kaldes kamre. I disse rum findes gamle møbler, ure, kufferter, folkedragter, barnevogne, dukker, strygejern, olielamper, husholdningsudstyr af enhver art m.m. Marian Kowalski kender historien bag hver af de genstande, der befinder sig her, og fortæller den gerne, mens gæsterne nyder en skive landbrød med fedt. Museet er under stadig udvidelse, idet der hele tiden erhverves nye museumsgenstande. For nylig er der oprettet en ny afdeling af museet, kaldet Brødets Hus. Udgangspunktet for samlingerne her var en stenmorter, der er ca. 2000 år gammel og stammer fra den sorbiske kulturperiode. Denne morter blev for Kowalski en inspiration til at bygge Brødets Hus, hvor man bl.a. finder Køkkenkammeret, der er udstyret med alt, hvad husmoderen har gjort brug af gennem tiderne, således spisebestik, tallerkener, pander, gryder af tin og jern m.m. For deres gæster serverer ægteparret Kowalski brød, der er bagt i en gammel brødovn, samt køkkenets specialitet: żurek (suppe) efter kurpisk tradition. Ved siden af Brødets Hus står smedjen, hvor Kowalski under rundvisningen smeder jern. I Håndværkskammeret er samlet alt muligt udstyr, som man brugte på landet: landbrugsmaskiner, gamle harver, plove, hakkelsesmaskiner, sædrensere, en gammel trædemølle, en hundredeårig slæde, hestevogne til markbrug og til persontransport, hørbearbejdningsmaskiner og gamle vognhjul. I Forspandskammeret kan den besøgende se alt i forbindelse med ridning og hesteforspand. På kaminen præsenterer Marian Kowalski sin skulpturer.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet
Museets ejere er Aleksandra og Marian Kowalski, og der er åbent hver dag.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet

Folkemusikgruppen “Marciny”

Kapela Ludowa “Marciny”, Marcinowo 2, 55-100 Trzebnica
Tlf. (48) 71 387 01 09, Mobiltlf. (48) 606 467 843, E-mail: mmluk@poczta.fm

Musik- og sanggruppen “Marciny” opstod i 1978 i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica nord for Wrocław, grundlagt og ledet af Marian Kowalski. Hovedparten af deltagerne bor stadig i landsbyen. Blandt kilderne til gruppens repertoire er folkemusik fra Lublin-regionen, Kielce-regionen og den kurpiske region. De fleste af de værker, der udføres af gruppen, er bearbejdet musikalsk af Marian Kowalski. På en festival i Przysucha (Mazowsze) i 2002 fik gruppen tildelt den prestigefyldte Oskar Kolberg-pris (*) for sin kunstneriske indsats. I maj 2004 gennemførte gruppen en tourné i Litauen.
Man kan bestille gruppen til optræden i forbindelse med fester, f.ex. bryllupper, sølvbryllupper, fødselsdage eller jubilæer i Polen. De kan også bestilles til at spille ved et større arrangement i Danmark.

(*) Oskar Kolberg (1814-1890), polsk etnograf, folkemindesamler og komponist, født i Przysucha.

Folkemusikgruppen “Marciny” i Marcinowo. – Foto tilhører musikgruppen
I 2005 modtog Marian Kowalski en udmærkelse af præsident Aleksander Kwaśniewski, nemlig Ridderkorset af Det Genfødte Polens Orden.

Kilde

Tekst: “Muzea Trzebnicy”. Urząd Miejski w Trzebnicy. – Fotos: Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich.

Beliggenhed

Landsbyen Marcinowo ligger ca. 4 km nordvest for byen Trzebnica, der igen ligger 25 km nord for den nedreschlesiske regionshovedstad, Wroclaw. Læs vore sider om Trzebnica og Wrocław .

Kort der viser Marcinowo: Google Maps

Kort
Det Lille Folkemuseum hos Kowalski
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software