Fjerritslev


Fjerritslev kirke

Afstande i km (luftlinje)

30 km ø, 40 km ø, 46 km s, 35 km sø, 46 km nø, 16 km ø, 39 km v, 60 km nø, 60 km sø, 17 km s, 26 km sø, 41 km ø, 41 km sv, 60 km s, 47 km sø, 41 km sø, 38 km ø, 37 km sv

Indbyggertal

3.376 (2020)

Beliggenhed og natur

Fjerritslev ligger i Kollerup sogn i det tidligere Vester Hanherred, nord for Limfjorden. Fjerritslev var tidligere en stationsby på linien Nørresundby-Fjerritslev fra 1897 til 1969.

Historie

I middelalderen var Fjerritslev en landsby, der først fra 1552 kendes under navnet Fierittzløff. Det var den største landsby i Kollerup sogn; i 1682 var der her 20 gårde og 14 huse med jord. I 1830-erne blev der bygget en vej fra Nørresundby til Thisted, hvilket satte skub i udviklingen. Der kom et postekspeditionssted og udover trafikken mellem Nørresundby og Thisted afgik der også postdiligence fra Aggersund til Fjerritslev. I 2.halvdel af 1800-tallet kom der en ny kro, telegrafstation, skole og andelsmejeri. Mod slutningen af århundredet kom der flere skoler, et amtssygehus, apotek, dyrlæge samt industri: jernstøberi, maskinfabrik, uldspinderi, teglværk samt købmandsforretninger. I 1897 åbnedes privatbanen Nørresundby-Fjerritslev, videreført til Thisted i 1904. En bank slog sig ned i byen i 1898, desuden et tinghus og flere fabrikker, således svineslagteriet i 1932. I 1930 var industri og håndværk de vigtigste indtægtskilder for indbyggerne.

Turistattraktioner

Fjerritslev ligger i Han Herred, som er en af de meget naturskønne dele af Jammerbugten helt tæt på Svinkløv, Slettestrand og Thorupstrand.

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum
I hjertet af Fjerritslev ligger Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri – Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum. Bryggeriet og bryggerfamiliens hjem er bevaret og der bydes desuden på egnshistorisk udstilling, gamle dragter samt lejlighedsvis ølbrygning, hvor du til særlige arrangementer kan smage på den lokale øl.
Du kan få et unikt indblik i egnens historie samt se, hvordan man bryggede øl i gamle dage. Det over hundrede år gamle hus har stadig mange originale effekter fra fortidens ølbrygning, og det er det eneste i landet, som stadig findes i de originale bygninger og med de gamle effekter. På de gamle maltlofte finder du egnsmuseet, hvor du kan se genstande fra fortidens dagligdag.

Omegnen

Svinkløv
Her kan du nyde en fantastisk udsigt over området og Jammerbugten fra de stejle skrænter over havet. Besøg også den store Svinkløv Klitplantage over Svinklovene, hvor du kan se råvildt og endda krondyr, hvis du er heldig.

Thorup Strand
er et traditionelt fiskerleje, hvor man kan se fiskerbådene blive trukket op på stranden efter dagens fangst. Stranden afskærmes af klitter, som er bevokset med marehalm. Thorup Strand er den eneste aktive fuldtids kystlandingsplads, der er tilbage i Danmark. På et lokalt spisested kan man få fiskeretter lavet af fisk, som de lokale fiskere for få timer siden har trukket op af havet.

Slettestrand
Slettestrand er et rekreativt område med smuk natur. Stranden er bred med klitter ind mod land. Omkring Slettestrand kan man – udover at gå i vandet – også ride eller spille golf. Her er der også et stort feriecenter.

Hjortdal Dyrefarm
Denne dyrepark, der ligger midt i Svinkløv Klitplantage, byder på oplevelser for hele familien, og her finder du mange forskellige dyr, en legeplads, en minigolfbane og mulighed for ponyridning. Ialt er der over 350 dyr også mere sjældne som kænguruer. Der er bl.a. geder, lamaer, polarræve, silkeaber, egern og næsebjørne.

Klim Kalkovn
er et bevaringsværdigt museum og naturrum, der med udgangspunkt i stedets særlige kultur- og naturhistoriske værdi formidler og udstiller viden om kalk, samt naturen og området ved Klim Bjerg og Klim Klitplantage. Her kan du se en udstilling, der viser, hvordan man tidligere arbejdede i ovnen og i kalkbruddet. Klim Kalkovn ligger på Klim Bjerg, som er en 65 millioner år gammel kalkknold, der har haft stor betydning for området i århundreder. Herfra kan du også nyde den vidtstrakte udsigt og den vilde natur. Klim Kalkovn tilbyder omvisninger og guidede ture.

Thisted

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

VisitJammerbugten. Fjerritslev

Kort
Fjerritslev
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software