Brønderslev


Brønderslev Rådhus. – Beethoven9, BrønderslevRådhus, CC BY-SA 4.0

Afstande i km (luftlinje)

18 km sv, 25 km s, 58 km sv, 32 km sv, 46 km sv, 39 km nø, 35 km n, 21 km n, 56 km sv, 37 km sv, 24 km s, 35 km ø, 48 km s, 43 km s, 34 km s

Indbyggertal

12.611 (2020)

Beliggenhed og natur

Brønderslev ligger centralt i Vendsyssel, midtvejs mellem Hjørring og Nørresundby/Aalborg. Byen ligger ca. 20 km fra vestkysten og med nogenlunde samme afstand til Kattegat.

Historie

Brønderslev er en ret ny købstad. Byen opstod med baggrund i en landsby ved navn Vester Brønderslev, der lå på vejen mellem Hjørring og Nørresundby. Fra midten af 1800-tallet blev mange markeder på egnen afholdt i Brønderslev og der opstod her en rigtig lille by med både håndværkere og handlende. Da der i 1871 kom en jernbane med station i Brønderslev, havde det som alle steder stor betydning for udviklingen. Men så sent som i 1890’erne var omkring halvdelen af indbyggerne stadig beskæftiget ved landbrug. I 1921 fik byen købstadstatus, befolkningstallet steg og industrien voksede. I 1940 fik byen sin egen retskreds. I 1980’erne blev servicefagene dominerende i forhold til industri og håndværk.

Turistattraktioner

Rhododendronparken


Brønderslev Rhododendronpark. – Uwe1959, Brønderslev Rhododendronpark, CC BY-SA 3.0

Vildmosemuseet
Her får man et indtryk af kulturhistorien i og omkring Store Vildmose.

Omegnen

Voergaard Slot
Ligger øst for byen, mellem Brønderslev og Sæby. Det er en herregård med voldgrav fra renæssancetiden. Biskop Stygge Krumpen byggede her et befæstningsanlæg omkring 1520. I 1534 blev anlægget indtaget af Skipper Clements hær og brændt. Efterfølgende blev Voergaard genopført og var under Ingeborg Skeels ejerskab en af de smukkeste og rigeste herregårde i landet. Gården var 1914-1946 ejet af udenrigsminister Erik Scavenius. I dag er der en stor kunstsamling på Voergaard.

Store Vildmose
Resterne af denne højmose ligger mellem Brønderslev, Pandrup og Aabybro. En stor del af mosen er udpeget til EU-habitatområde og er fredet. Store Vildmose har været drænet og opdyrket gennem mange år og er berømt for sine Vildmose kartofler.

Badebyer
Der er kort afstand til de velbesøgte badesteder Løkken og Blokhus ved vestkysten.

Fårup Sommerland
Denne forlystelsespark ligger vest for Brønderslev og nordøst for Blokhus.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Visit Nordjylland. Brønderslev

Kort
Brønderslev
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software