Brovst


Den tidligere herregård Bratskov, der ligger i det nordlige Brovst. – © 2009 by Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com], Bratskov, Brovst 8 ubt, CC BY 3.0

Afstande i km (luftlinje)

15 km nø, 25 km ø, 45 km s, 32 km s, 32 km nø, 16 km v, 55 km sø, 55 km v, 49 km nø, 54 km s, 24 km sv, 57 km sø, 15 km sø, 25 km ø, 52 km sv, 36 km sø, 30 km sø, 24 km sø, 52 km v

Indbyggertal

2.729 (2020)

Beliggenhed og natur

Brovst er en lille by i Øster Hanherred, nord for Limfjorden, der her kaldes Nibe Bredning. Vejen fra Thisted til Aalborg går gennem Brovst.

Historie

I 1875 var der foruden kirke og præstegård også en skole i Brovst kirkelandsby. 1 km nord for kirkelandsbyen lå landevejen, hvor der opstod en bebyggelse med bl.a. missionshus fra 1887 og sygehus fra 1892. Sygehuset fungerer ikke mere men er erstattet af et kommunalt sundhedshus. Ca 300 meter nord for landevejen gik der en jernbane i årene mellem 1897 og 1969. Stationen er nu revet ned, men gadenavnet Stationsvej findes stadig. Banen gik fra Nørresundby til Fjerritslev.

Turistattraktioner

Bratskov
Herregården Bratskov er i dag en fredet bygning med tilhørende park, som er offentligt tilgængelig. I hovedbygningen er der turistkontor og offentlige lokaler. Bratskov er en typisk nordjysk herregård fra 1307. Den består af en hovedbygning og to sidefløje. Hovedbygningen er i to etager og blev bygget i 1550, mens de to sidefløje er fra cirka 1750. Bratskov er et kulturcenter. I herregårdens åbningstider kan man gratis se skiftende kunstudstillinger, historiske samlinger med mere. Bratskov har åbent på hverdage kl. 9-16. En del af Bratskovs tidligere jord er udstykket til beboelse med veje, opkaldt efter tidligere ejere af herregården.

Omegnen

Jægerum Søpark
Jægerum Søpark ved Thistedvej øst for Brovst og vest for landsbyen Halvrimmen er en naturpark, som tidligere var en grusgrav og losseplads. I dag er der her en sø og et attraktivt naturområde. Her findes en lille naturlegeplads samt borde og bænke. Der er en stor bålplads med borde og bænke. Der er også vaskerum og toiletter. Desuden er der 2 shelters, som alle kan benytte. Der er et helt sti-system, hvor man bl.a. kan vandre hele vejen rundt om søen. Man kan fiske fra en bro ved søen. Om vinteren kan man benytte kælkebakken. Om sommeren kan man tage en tur i svævebanen.

Kokkedal Slot
ligger sydvest for Brovst. Slottet, der i dag har hotel og restaurant, ligger på en banke med udsigt over Limfjorden til Aalborg og Nibe. Slottet er stadig omgivet af en voldgrav, der vidner om, at det før var en forsvarsborg. Ejendommen kendes siden 1407, hvor Anders Albrechtsen ejede den. Senere kom den i slægten Banners eje.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

VisitJammerbugten. Brovst

Kort
Brovst
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software