Nørresundby


Nørresundby set fra Limfjordsbroen. – Ralf Skjerning, Nørresundby fra Limfjordsbroen – panoramio, CC BY-SA 3.0

Afstande i km (luftlinje)

17 km nv, 1 km sv, 49 km sv, 38 km sv, 24 km n, 25 km v, 41 km v, 55 km nø, 39 km s, 59 km n, 44 km n, 47 km s, 44 km v, 46 km s, 20 km sv, 46 km nø, 25 km s, 20 km s, 11 km sv

Indbyggertal

23.546 (2020)

Beliggenhed og natur

Nørresundby ligger på Limfjordens nordkyst – over for Aalborg. Byens navn indeholder en indrømmelse af, at Limfjorden retteligt ikke er en fjord men et sund.
I dag er Nørresundby en integreret del af Aalborg by.

Historie

Stedet, hvor Nørresundby ligger, har været beboet siden oldtiden. Anlæggelsen af købstaden Aalborg på den anden side af Limfjorden har desuden givet stedet væsentlig betydning som færgested, og et mindre bysamfund ved navn Sundby fremkom formentlig allerede i den tidlige middelalder. Landsbyen har foruden landbrug ernæret sig en del ved fiskeri. Der opstod flere fabrikker i byen og vejforbindelserne blev bedre i 2.halvdel af 1800-tallet. I 1865 blev der anlagt en pontonbro over Limfjorden, således at færgefarten kunne indstilles. Der kom en jernbanestation i 1871 og samtidig med jernbanen fik byen fast broforbindelse til Aalborg. Desuden blev havnen moderniseret i 1874 og efterfølgende udvidet adskillige gange. I 1900 blev Nørresundby anerkendt som købstad og efterfølgende udvikledes Nørresundby til en driftig industriby samtidig med, at befolkningstallet sted kraftigt. En vejbro over Limfjorden blev indviet i 1933, og få år efter blev jernbanebroen fornyet. I 1969 byggedes Limfjordstunnelen, gennem hvilken en sekssporet motorvej føres under fjorden.
Ved kommunesammenlægningen i 1970 blev det ét administrativt byområde.

Slaget ved Nørresundby
I 1644 gik den svenske hærfører Lennart Torstenson (1603-1651) via hertugdømmerne op gennem Jylland uden forudgående krigserklæring. De svenske tropper nåede snart Aalborg. I Nørresundby samlede de vendsysselske bønder sig under ledelse af den 84 årige Lars Dyrskjøt i Ågård (1560-1644). Han var delefoged, og ejede gården Ågård i Ørum sogn. Han var gift ind i slægten Kjærulf. De svenske tropper havde nemt ved at komme over fjorden, da den var frosset til. De vendsysselske bønder havde samlet sig på Skansen. Angrebet var overraskende og voldsomt, hvilket fik bønderne til at flygte. Det menes at omkring 400 bønder faldt, herunder deres leder, Lars Dyrskjøt. Han havde nægtet at overgive sig, og nåede at dræbe tre svenskere, inden han selv blev dræbt. En af mindestenene i Sct. Knuds Kilde i Hjørring er rejst til minde om slaget ved Nørresundby Skanse.

Turistattraktioner

Nørresundby Lystbådehavn
Her er køkken, toilet, bad og trådløst internet til fri afbenyttelse i klubhuset, og der går busser til Aalborg fra havnen. Vanddybden er 2 meter.

Vikingemuseet Lindholm Høje
i den nordlige udkant af byen nær stadion.
Gravpladsen på Lindholm Høje er et af Danmarks smukkeste fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid. Den var i brug i perioden fra omkring år 400 efter Kr. til cirka år 1000, og de mange stensætninger på højen markerer næsten 700 brandgrave. På Vikingemuseet Lindholm Høje kan du opleve to store udstillinger – én om vikingernes liv på Lindholm Høje og en anden om oldtiden i Limfjordslandet. Museet har desuden en velassorteret museumsbutik, der blandt andet sælger kopier af originale vikingesmykker fundet på Lindholm Høje samt uldvarer, bøger og mjød.
Ved en rundvisning i museet ser man først Lindholm Høje gravplads, som indeholder knap 700 grave fra perioden 400-1000 e.Kr. Derefter besøger man museets udstilling ”Vikingerne på Lindholm Høje”, som omhandler livet omkring gravpladsen gennem 600 år. Her fortælles, hvorfor Lindholm Høje gravpladsen i sin tid blev opdaget. Man kan se på forskellige emner fra den rige fundmængde på stedet. Det giver mulighed for at sætte sig ind i livet på Lindholm Høje, handel, forholdet mellem mænd og kvinder, religion, klædedragt- og smykker, hverdagsliv og skikke.

Aalborg Lufthavn
ligger umiddelbart nordvest for Nørresundby. Det er Danmarks trediestørste lufthavn.
Man kan benytte flg. busforbindelser, hvis man skal til lufthavnen: Aabybro, Lindholm, Aalborg; – Aalborg, Fjerritslev, Thisted: – Aalborg, Løkken, Hjørring; – Aalborg, Aabybro, Blokhus. Man kan fra Aalborg flyve til mål i Holland, Tyrkiet, Cypern, Irland, Skotland, Spanien, Grækenland, Østrig, Italien, Kroatien, Portugal, Norge og Sverige. Herhjemme kan man flyve til København, Bornholm og Færøerne.

Lindholm Fjordpark
Lindholm Fjordpark er rig på naturoplevelser både i form af planter og dyr. Man kan sejle i kano eller kajak og iagttage flere sjældne fuglearter

Lindholm Strandpark
er et smukt naturområde på den nordlige side af Limfjorden, 500 m vest for Nørresundby midtby. Parken er et knap 8 hektar rekreativt område med mulighed for at bade i Limfjorden og for aktiviteter på land. Strandparken er en lagune med lav vandstand og er i dag en del af den grønne kile, der grænser op til bl.a. Lindholm Brygge.

Omegnen

Egholm

Aalborg

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Kulturens Venner. Nørresundby

Kort
Nørresundby
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software