Bieszczady


Połonina Caryńska

Bieszczady – et naturparadis

Regionen og naturen. – Turistaktiviteter. -Indkvartering. – Byer. – Links

Bieszczady er navnet på bjergområdet i det sydøstlige hjørne af Polen. Området er en del af de Østlige Beskidy-bjerge.
Bieszczady-regionens nordlige grænse går ved byen Lesko; den vestlige grænce går ved byen Komancza, og den østlige langs den polsk-ukrainske grænse. Sydgrænsen dannes af statsgrænsen mellem Polen og Slovakiet.

Bjergene:
Den højeste bjergtop i Bieszczady hedder Tarnica og dens højde over havet er 1346 m. Andre toppe er: Krzemien (1335 m),Kopa Bukowska (1320 m), Wolowy Garb (1248 m) og Halicz (1333 m).

Bieszczady-bjergene er berømte for deres “poloniny”, dvs. bjergenge, partier bevokset med græs og urter, der især forekommer i højder over 1150 m. Selv de højeste bjergkamme er bevokset med disse græspartier, hvilket også bevirker, at udsigten fra bjergtoppene er specielt vid og panoramisk. Alle bjergrygge kan passeres via afmærkede vandrestier; desuden er enkelte bjerge også tilgængelige for cykelturister.
Kæder af bjergenge udgør bl.a.: Polonina Wetlinska og Polonina Carynska samt: Szeroki Wierch, Bukowe Berdo,og Polonina Bukowska.

Søer og floder:
I bjerglandskabet ligger de to forbundne søer Solina-søen og Myczkowce-søen .
Begge søer er kunstige søer, bygget som vandreservoir samt med energimæssige og rekreative formål; især Solina-søen er et meget yndet turistmål.
Solina-søen er bygget på floden San, den betydeligste flod i området. Udover San har søen også tilløb fra bifloden Solinka.

San-floden udspringer i Ukraine og har over en samlet længde på 443 km et malerisk forløb gennem det vestlige Bieszczady og længere nordpå, hvor den har sit udløb i Wisla; dens bifloder er bl.a. Solinka, Wolosaty, Wislok, Myczkowski Potok og Stupnica.

Tæt på naturen:
Bieszczady har mange tilnavne, bl.a. “Polens Vilde Vesten”, og vild og smuk er naturen da også i overmål, men samtidigt er befolkningen nu indstillet på turisme, hvilket betyder, at man ikke behøver at køre langt for at finde overnatningssteder eller spisesteder.
Bieszczady er en stor naturoplevelse, et område med grønne bjerge, blomstrende dale, store skove og brusende floder.
I Bieszczady finder man egne, hvor kun få turister har sat deres fod.
De større veje i området er som regel ganske gode. De mindre veje kan derimod være af blandet kvalitet, og nogle er særdeles dårlige. Man kan naturligvis holde sig til de større veje, men hvis man vil opsøge de særlige naturoplevelser, der bedst fås på de små veje, så er der mulighed for at leje en bil på stedet, f.ex. en4-hjulstrækker.
De lokale beboere siger, at man bør opleve Bieszczady så tæt på som muligt, dvs. at man bør bevæge sig til fods, på cykel eller på hesteryg. Cykler og rideheste kan lejes flere steder i området.

Den største naturattraktion er Bieszczady Nationalpark , der er lokaliseret i det sydøstligste hjørne af regionen.

Den regionale byggestil:
Alle, der kommer til Bieszczady vil bemærke de gamle trækirker med løgkupler (hvor tagdækningen er udførti “gont”, dvs. tagspån af træ, eller blik), som er ualmindeligt kønne. Hver bygning er anderledes og hver enkelt eret kunstværk. Det er gamle bygninger; de ældste er fra det 16. – 18.årh.; det er oftest ortodokse kirker, men kan også være katolske eller græsk-katolske kirker. Eksempler både på disse og på mange andre gamle huse fra Bieszczady kan ses i frilandsmuseet i Sanok, hvor der også findes en stor samling af ikoner fra hele Karpater-regionen.

Forskellige former for turisme og aktiviteter, der er mulighed for i Bieszczady:

Vandreturisme:
Vandreture ad afmærkede stier er en af de foretrukne former for turisme i Bieszczady. Det udmærkede net af vandrestier understøtter denne form for friluftsliv.

Naturkendskab for turister:
Det drejer sig her om vandreture, hvor man samtidig øger sin viden om den natur, man bevæger sig i. Med dette formål er der ude i terrænet skabt specielle pædagogiske vandrestier.

Ridning:
I Bieszczady kan få lektioner i ridning, foretage korte udflugter på hesteryg i omegnen og tage del i længere udflugter med hestevogn – og om vinteren i slæde.

Cykelturisme:
Vandrestier og cykelstier er godt afmærket. I året 2002 blev der afmærket 700 km cykelstier af forskelligsværhedsgrad.

Vandsport:
På Solina-søen og Myczkowce-søen kan turisterne drive vandsport i form af bl.a. sejling i kajak, sejlbåd og vandcykel.

Fiskeri:
De mange bjergfloder er rige på mange slags fisk, ikke mindst ørred, der befinder sig godt i de hurtigt strømmende bjergbække.

Helsecentre:
Den lille by Polanczyk fik i 1999 status som helsecenter; stedet er kendt for gode resultater i forbindelse med behandling af sygdomme i luftvejene samt i bevægelsesorganerne, reumatiske sygdomme og stofskiftesygdomme.

Skiturisme:
I Bieszczady-området findes flere skisportsområder såvel som snowboardbaner.

Indkvartering

Booking.com
Læs om indkvartering under de enkelte byer i regionen.

Byer og landsbyer i Bieszczady:

Baligród, Bystre, Cisna, Chmiel, Czarna, Dzwiniacz Dolny, Jasien, Komancza, Lesko , Lutowiska, Myczkowce, Olszanica, Polanczyk, Smolnik, Solina, Ustrzyki Dolne , Ustrzyki Górne, Wetlina.

Andre sider om Bieszczady:

Bieszczady Nationalpark
Bieszczady Info (polsk)

Bieszczady er det helt rigtige rejsemål for turister, der værdsætter stilheden, freden og den smukke natur.

Kort
Bieszczady
Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software