Ferie i de polske bjerge


Kasprowy Wierch. – Photo by Andrzej Rusinowski on Unsplash

Ferie i de polske bjerge

De polske bjerge – sommer og vinter
Sudety, Beskidy, Tatry
Pieniny-bjergene og Spisz-regionen
Bieszczady

Ferie i de polske bjerge
(Sudety, Beskidy, Tatry)

Byer / Lokaliteter:
Duszniki-Zdrój – Karpacz – Kudowa Zdrój – Milówka – Szczyrk – Szklarska Poręba – Zakopane – Zawoja – Zieleniec

Introduktion

De polske bjerge: Sudeterne og Karpaterne

Polens sydgrænse forløber i sin fulde udstrækning gennem bjergområder. Sudeterne (Sudety) strækker sig fra vest mod sydøst ca 300 km i længden og ca 50 km i bredden. Dette er gamle bjerge, hvad angår deres geologiske opståen. Sudeterne er karakteriseret ved lange, flade bjergrygge med jævnt skrånende bjergsider.
Læs hele artiklen om de polske bjerge her: De polske bjerge – sommer og vinter

Sommerferie

I bjergene er tiden helt fra maj og frem til oktober rig på varme, solrige dage. De korte, men voldsomme, byger, ofte med tordenvejr, varer højst 2-3 timer og bevirker, at luften forfriskes. De store områder med nåleskov bidrager til skabelsen af et specielt mikroklima, der har en helsebringede indvirkning på mennesker.

Vinterferie

Det sydlige Polen har klimatiske forhold, der muliggør vintersport. Generelt er der ikke tale om alpine forhold, således ligger det højeste punkt i polske bjerge (Rysy i Tatrabjergene) 2499 m.o.h., mens mange af de bjergsider, hvor skiløb kan foregå, ligger væsentlig lavere med relativt korte pister og uden de helt store faldhøjder. I Tatrabjergene kan man dog møde landskaber og forhold, der kan måle sig med Alperne.
Læs hele artiklen om vinterferie i bjergene her: De polske bjerge – sommer og vinter

Indkvartering


Pensionater, Hoteller, Feriecentre.
Se under de enkelte lokaliteter.

Enkelte lokaliteter

Szklarska Poręba

Se den særlige side om Szklarska Poreba

Karpacz

Karpacz er en typisk bjergkommune, der ligger i Karkonosze-bjergene (Krkonoše på den tjekkiske side), ved foden af Śnieżka-bjerget og tæt op mod grænsen til Tjekkiet. Byen hører til det Nedreschlesiske amt; afstanden til den større by Jelenia Góra mod nord er ca 22 km og til amtshovedstaden Wrocław mod nordøst ca. 110 km. Store dele af Karkonosze-bjergene har på begge sider af grænsen status af nationalpark. I Karpacz-området er jorden dækket af sne gennemsnitligt 95 dage om året. Der er derfor store muligheder for at drive vintersport, ikke mindst skisport på pisterne i forbindelse med selve byen og i området iøvrigt. Om sommeren er byen udgangspunkt for bl.a. vandreture i bjergene.
Se vores selvstændige side om Karpacz .

Kudowa-Zdrój

Kudowa-Zdrój er en af flere kurbyer i det sydvestlige hjørne af Polen (det Nedreschlesiske amt) tæt ved den tjekkiske grænse. Afstanden til amtshovedstaden Wrocław mod nord er 120 km. Byen ligger naturskønt, tæt ved Nationalparken Góry Stołowe.

Duszniki Zdrój

Duszniki Zdrój er en af flere kurbyer i det sydvestlige hjørne af Polen (det Nedreschlesiske amt) tæt ved den tjekkiske grænse. Afstanden til amtshovedstaden Wroclaw mod nord er 106 km. Byen ligger i Bystrzyca Dusznicka-floddalen omgivet af bjergkæderne Góry Bystrzyckie og – overvejende på den tjekkiske side af grænsen – Hory Orlické. I kommunen ligger også vintersportsstedet Zieleniec.
Se også den selvstændige side: Duszniki Zdrój .

Zieleniec

Zieleniec ligger i Duszniki-Zdrój kommune (se ovenfor), i det sydvestlige hjørne af Polen (det Nedreschlesiske amt) tæt ved den tjekkiske grænse. Afstanden til Duszniki centrum er ca. 10 km. Afstanden til amtshovedstaden Wroclaw mod nord er ca.106 km. Zieleniec har et helsebringende mikroklima og er et kendt vintersportssted.
Internetadresse: Zieleniec (på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk). – Her også om indkvartering og spisesteder.

Szczyrk

Szczyrk ligger syd for Bielsko-Biała i den gren af Beskidy-bjergene, der kaldes Beskid Śląski. De højeste bjergtoppe i nærheden er Klimczok og Skrzyczne. Administrativt hører byen til det Schlesiske amt. Afstanden mod nord til Bielsko-Biała er ca. 12 km og til amtshovedstaden Katowice længere mod nord: ca. 65 km. – Szczyrk kaldes lokalt for “skisportens hovedstad”, og der er også store muligheder for tilhængere af vintersport. Om sommeren udgør stedet et fint udgangspunkt for vandreture i Beskidy-bjergene; ligeledes er der i området velafmærkede cykelstier. – Højdeforhold: mellem 460 og 900 m.o.h. – Internetside: Szczyrk on-line (polsk, engelsk, fransk. tysk, russisk og spansk). – Her også om indkvartering og spisesteder.

Milówka

Milówka er beliggende i de sydpolske Beskidy-bjerge, i Sola-floddalen. Vinterens længde og sneforholdene gør, at Milówka er et populært mål for tilhængere af vintersport. Om sommeren er stedet et godt udgangspunkt for udflugter i Żywiec- og Schlesien-grenene af Beskidy-bjergene. I området kan bl.a. fanges ørred i flere vandløb og et rigt fugleliv kan iagttages. 40 % af Milówka kommune er dækket af skov. Administrativt hører Milówka til det Schlesiske amt. Afstanden til Żywiec (mod nordøst) er 16 km, til amtsbyen Katowice (mod nord) 88 km. – Internetsider: Milówka.

Zawoja

Zawoja ligger ved foden af Babia Góra-bjergkæden i det sydlige Polen (Małopolska amt). Der er ingen egentlig bystruktur; det er en stor landsby og dertil den folkerigeste i hele Karpater-området (ca. 7.000 indbyggere). Udover at være folkerig regnes landsbyen også for at være den største i Polen, hvad angår areal. Zawoja strækker sig over ca. 10 km og desuden karakteriseres bebyggelsen ved at være meget spredt. Zawoja består af mange spredte bydele og bebyggelser, nogle på størrelse med en lille landsby, andre kun bestående af få huse; der er over 100 af disse bebyggelser, og det er dem, der er grunden til, at Zawoja har fået betegnelsen “den største landsby”.
Zawoja er en selvstændig landkommune, hvortil også hører landsbyen Skawica mod nordøst.

Se den særlige side om Zawoja


I Babia Góra-bjergene. Vejen der fører fra Krowiarki-passet ned i Orawa-dalen

Zakopane

En meget populær ferieby i Tatry-bjergene i det sydlige Polen (Małopolska Amt) tæt op mod grænsen til Slovakiet. Amtsbyen Kraków, hvortil der er flyforbindelse, ligger 100 km mod nord. Det enestående bjerglandskab omkring Zakopane er beskyttet som nationalpark. Hele året rundt er der mange muligheder for og tilbud til turisterne: skisport m.v. om vinteren, vandreture og bjergklatring m.v. om sommeren.
Se vores side om Zakopane .

Links
til websteder, der beskriver de polske bjerge:

Tatry:
(Tekst på engelsk:)
Tatry. The Tatra Mountains Virtual Tourist

Karkonosze:
(Tekst på polsk:)
Karkonosze On-Line.

Bieszczady
(Tekst på dansk:)
Bieszczady

Vintersport i Bieszczady:
Ustrzyki – Narty

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software