Wołomin


Wołomin’s byvåben. – Photo by: anonymous, POL Wołomin COA, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

34 km nv, 41 km sø, 39 km s, 23 km sv

Indbyggertal

37.389 (2014)

Beliggenhed og historie

Wołomin ligger i Mazowsze amt, nordøst for hovedstaden Warszawa. Byen kan i dag betragtes som den yderste forstad i nordøstlig retning i hovedstadsområdet. Wołomin udgør en selvstændig kommune og er desuden center i et administrativt distrikt.

Stedet er kendt siden det 15.årh. Byens nuværende navn stammer fra navnet på en af ejerne i det 16.årh., Jan de Volumne. Efter bygningen af en jernbanelinie fra Warszawa i 1862, blev Wołomin et feriested for hovedstadens indbyggere. I begyndelsen af det 20.årh. fik bebyggelsen i stigende grad bymæssig karakter. I 1902 byggedes et kapel, siden en kirke. Byens udvikling blev styrket ved opførelsen af et glasværk. Wołomin blev købstad så sent som i 1919; dokumenterne herom blev underskrevet af Józef Piłsudski, der på dette tidspunkt var blevet den Polske Republiks statsoverhoved. Betydelige forbedringer i byens infrastruktur skete efter 1935. I slutningen af 1930’erne byggedes en betonvarefabrik, der bl.a. producerede fortovsfliser, der kom til anvendelse på de fleste gader i Wołomin. På grænsen mellem Wołomin og Kobyłka byggede den kendte polske geograf Wacław Nałkowski et hus, der senere blev beskrevet af hans datter, forfatterinden Zofia Nałkowska. Under 2.verdenskrig samlede tyskerne byens jøder i en ghetto, der lå mellem Wołomin og Kobyłka. Herfra blev de ført via ghettoen i Warszawa til lejren i Treblinka, hvor de blev myrdet. I juli 1944 begyndte det største panserslag nogensinde på polsk jord – mellem sovjetiske og tyske styrker. Efter krigen – i 1952 – blev Wołomin distriktsby. I byen opstod bl.a. en bygningssnedkervirksomhed og et olieeftersøgningsselskab. Desuden blev Wołomin efterhånden en “soveby” for Warszawa, idet en stor del af indbyggerne havde deres arbejde i hovedstaden.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Zofia og Wacław Nałkowski’s Museum
kaldet “Dom nad Łąkami” (Huset ved Engene). Det er forfatterinden Zofia Nałkowska’s fødehjem, bygget af hendes far, geografen Wacław Nałkowski, i 1895. Bygningen er nu et biografisk museum for både faderen og datteren.

Kendte personer fra Wołomin:
Zofia Nałkowska (1884-1954), forfatterinde. Blandt hendes værker kan nævnes: “Dom nad łąkami” (Huset ved engene) (selvbiografi), “Granica” (Grænsen).

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Wołomin distrikt

Spisesteder:

Wołomin distrikt

Andre internetsider og kilder

Wołomin
Wołomin distrikt

Kort
Wołomin
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software