Moryń

Afstande i km

Kostrzyn (tysk grænse)
40 km sø,
Mieszkowice
12 km sø,
Cedynia
15 km nv,
Myślibórz
48 km nø,
Dębno
30 km sø,
Osinów Dolny (tysk grænse)
22 km v, 15 km n, 52 km nø, 79 km nø

Indbyggertal:

1.600 (2016)

Beliggenhed og historie

Moryń ligger i den sydvestlige del af det Vestpommerske Amt i Gryfino distrikt, hhv. 22 og 40 km fra to grænseovergange til Tyskland: Osinów Dolny og Kostrzyn.

Stedet, hvor byen ligger, var beboet allerede i den ældre stenalder. For ca. 1000 år siden fandtes her en slavisk bebyggelse, hvis indbyggere lå i stadig strid med de germanske folk mod vest. I det 10.årh. indgik området sammen med resten af Pommern i den polske stat. I det 13.årh. blev byen og området imidlertid løsrevet fra Polen for en periode på 7 århundreder. Byen Moryń omtaltes for første gang i 1265. I begyndelsen af det 14.årh. fik byen købstadrettigheder. Det forhold, at byen dengang havde befæstninger, en byret og ret til at slå egen mønt, vidner om en væsentlig betydning på det tidspunkt. Siden er byen i tidens løb blevet ødelagt flere gange under krigshandlinger. I mellemkrigstiden udviklede Moryń sig til et velbesøgt feriested på grund af den smukke gamle arkitektur i byen og beliggenheden ved søen. Efter 2.verdenskrig – og byens tilbagevenden til Polen – blev ødelagte dele af byen genopbygget, og polske videnskabsmænd gik i gang med historiske og arkæologiske undersøgelser af byens fortid.

Turistattraktioner

Kirken:
Kirken er et værdifuldt bygningsmindesmærke og en af de fremmeste seværdigheder i sin art i regionen. Den blev bygget i det 13.årh. af granitsten som en treskibet, romansk basilika i korsform. Tårnet er opført som en selvstændig bygning i det 15.årh. Alteret af granitsten er ca. 100 ældre end kirken selv, dvs. fra det 12.årh. Prædikestolen i barokstil er fra 1711. Der er fragmenter af gotiske malerier fra det 15.årh.

Bymuren:
Bymuren af granit og marksten er opført i begyndelsen af det 15.årh. Den omgiver den gamle bydel som en ring med en diameter på ca. 300 m. I forbindelse med muren var der oprindeligt 28 firkantede vagttårne samt en port med porttårn. Muren er bevaret i hele sin omkreds, men dog uden vagttårne og port.

Rådhuset
fra det 19.årh. er beliggende i den østlige del af torvet.

Iøvrigt er den middelalderlige byplan bevaret. Mange af borgerhusene fra det 18. og 19.årh., nogle med bislag, er bevaringsværdige og skaber sammen med det gamle gadenet et uforligneligt miljø i byen.

Slavisk voldsted
På halvøen Zamczysko findes et slavisk voldsted. I det 14.årh byggedes her en borg, der dog blev ødelagt i 1399.

Omegnen

Der er 9 landsbyer i Moryń kommune: Gądno, Witnica, Bielin, Stare Objezierze, Nowe Objezierze, Klępicz, Przyjezierze, Dolsko og Mirowo.

En af Moryń’s hovedattraktioner er byens beliggenhed ved den reneste og dybeste sø i Pommern: Morzycko, der strækker sig over 361,9 ha og har en dybde på 58,5 m. Man kan bade ved søen og sejle på den.
Jagtområderne omkring byen er rige på dyr.
De smukke skove og det afvekslende morænelandskab indbyder til vandre- og cykelture.
For hesteinteresserede er der ridecentre i Bielin og i Moryń.


Kirken i Moryń

Indkvartering

Booking.com
Moryń (Byens officielle side)

Spisesteder:

Moryń (Byens officielle side)

Andre internetsider og kilder

Moryń (Byens officielle side)


Søen Morzycko ved Moryń

Kort
Moryń
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software