Bojanowo


Torvet i Bojanowo

Afstande i km

19 km sv, 29 km nø, 19 km nv, 98 km n, 11 km nv, 43 km nv
Rawicz 15 sø.

Indbyggertal

3.400 (2004)

Beliggenhed og historie

Bojanowo ligger 19 km sydøst for Leszno i regionen Wielkopolska.
Byen er grundlagt af Stefan Bojanowski, en polsk adelsmand, der tilhørte den lutherske kirke. Bojanowo fik i 1638 udstedt købstadrettigheder af kong Władysław IV Waza. I den første tid udviklede byen sig i stor udstrækning i kraft af tilstrømning fra Tjekkiet og Schlesien af mennesker, der som anderledes troende var forfulgt i disse områder. Mange klædemagere kom til byen, hvilket medførte, at Bojanowo blev til det næststørste (efter Rawicz) center for fremstilling af uldklæde i Wielkopolska. I 1793, ved Polens anden deling, kom Bojanowo under preussisk styre. I 1857 udbrød en ødelæggende brand i byen, der dog påfølgende blev genopbygget. Den 17.januar 1920 vendte Bojanowo tilbage til Polen. I dag er Bojanowo bl.a. kendt for sin landbrugsskole og sit bryggeri. Kommunen har investeret i bygning af et rensningsanlæg og udbygning af kloaksystemet. Byen – der i dag ligger i Rawicz Powiat (Distrikt) – er ikke rig, men alligevel pæn og velholdt.

Turistattraktioner


Torvet i Bojanowo

Torvet:
Det smukkeste sted i byen er torvet med de gamle borgerhuse i 1-2 etager. Torvet, der er en kvadratisk plads på 100 gange 100 meter, blev udformet i 1638. I begyndelsen stod der et træbygget rådhus midt på torvet. Ved branden i 1857 nedbrændte rådhuset og andre huse på torvet. Mens husene langs torvet blev genopbygget eller nybygget efter branden, blev det nye rådhus ikke opført på ruinerne af det gamle, men i den sydlige del af torvet. Torvets centrum forblev derfor ubebygget og er i dag et grønt område.
Landbrugsskolen:
Landbrugsskolens hovedbygning er et pragtfuldt bygningsværk fra 1907. Hele skolekomplekset samt sidegaderne er omgivet af lindetræer og udgør et af de mest grønne områder i byen idag.
Kirken:
Sognekirken, Jesu Hjertes Kirke, er opført i 1858-60 til brug for protestanterne i stedet for den tidligere protestantiske kirke fra 1640, der blev lagt i ruiner ved den store brand i 1857. Værdifulde dele af inventaret – herunder sidealtrene og kirkeklokken – er overført fra den nærliggende kirke i Gołaszyn.

Omegnen

Gierłachowo (ca. 5 km sydøst for Bojanowo):
Herregårdsbygninger beliggende i en smuk park. Godset tilhørte oprindeligt slægten Przyjemski.

Gołaszyn (umiddelbart nordvest for Bojanowo):
Landsbyens kirke blev bygget i det 14.årh. Landsbyen omtales i kirkelige kilder så tidligt som 1310. Kirken blev restaureret i 1825 og 1862.

Trzebosz (ca. 7 km syd for Bojanowo):
Slottet i Trzebosz blev opført i sen barokstil i 1.halvdel af det 18.årh. – byggeriet påbegyndt ca. 1712. Der blev bygget en hovedbygning og vinkelret på denne en vestfløj. Avlsbygningerne ligger i udkanten af landsbyen.

Indkvartering

Booking.com
Indkvarteringsmulighederne er fortrinsvis af typen bondegårdsferie
Bojanowo (Kommunens officielle side)

Andre internetsider og kilder

Bojanowo (Kommunens officielle side)

Kort
Bojanowo
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software