- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Wielkopolska
Jarocin
Rådhuset i Jarocin
Rådhuset i Jarocin

Afstande i km: Gostyń 39 sv, Leszno 72 sv, Środa Wielkopolska 37 nv, Śrem 44 nv, Kórnik 48 nv, Książ Wielkopolski 26 nv, Kościan 74 nv, Poznań 71 nv, Września 49 n, Konin 66 nø, Turek 77 ø, Pleszew 22 sø, Kalisz 51 sø, Ostrów Wielkopolski 48 sø, Koźmin Wielkopolski 18 s, Krotoszyn 33 s.
Indbyggertal: ca. 27.000 (2007)

Beliggenhed og historie:

Jarocin ligger i det storpolske lavland sydøst for Poznań. Byen er et trafikknudepunkt for jernbanelinier fra Nedre og Øvre Schlesien til Vest- og Østpommern; her mødes også syd- og nordgående hovedveje (nr. 15 og 11) med øst- og vestgående (nr.11 og 12).
Jarocin nævnes første gang i et dokument, dateret i Poznań den 30.november 1257, hvor den storpolske fyrste Bolesław Pobożny overdrager byen Jaroczino samt 13 landsbyer og forskellige privilegier til Janek Zaremba. Denne Janek Zaremba beklædte flere høje stillinger i Wielkopolska; han var således amtmand i Gniezno og Kalisz og senere kastellan i Kalisz.
Byens navn kommer af det slaviske, gammelpolske personnavn Jarota.
Gennem århundrederne skiftede byen ejere flere gange. Efter Zaremba-familien var byen ejet af slægterne Górski, Jarocki, Przyjemski og Radoliński.
Byen blomstrede specielt i 2.halvdel af det 19.årh. I 1875 kom jernbanen og i 1887 oprettedes distriktet Jarocin. Byen fik vandværk, kloakering, gasværk m.m.
I begyndelsen af november 1918 fandt en opstand mod tyskerne, en begivenhed, der var en del af den omfattende Storpolske Opstand.
Under Hitlers styre blev polske indbyggere i stort tal forflyttet og erstattet af tyske tilflyttere, der i 1944 udgjorde 35 % af indbyggerne.
Efter 2.verdenskrig blev Jarocin et væsentligt industricenter indenfor brancher som møbel-, maskin-, træ- og tekstilindustri. I 1980 afholdtes her den første festival under navnet Den Almenpolske Revy over Musik for den Unge Generation, hvilket var begyndelsen til den største årlige rock-festival i Østeuropa, et arrangement, der blev afholdt uafbrudt indtil 1994.


Turistattraktioner:

Rådhuset er opført 1799-1804, men senere ombygget. Bygningen er sæde for byens myndigheder samt for regionalmuseet. Rådhuset ligger midt på torvet, der også var centrum i den middelalderlige by.

Sankt Martins Kirke (Kościół Św.Marcina)
Denne sognekirke nævnes allerede i 1257 og er beliggende på det nordøstlige hjørne af torvet. Den nuværende bygning er opført før 1610 som en gotisk, etskibet kirke. Det på sydsiden tilbyggede kapel indeholder et mausoleum for slægten Radoliński. I 1773-75 undergik kirken en ombygning i barokstil. I 1838 tilbyggedes et tårn mod vest. Kirkekomplekset er omgivet af en søjlegang i træ fra 1910. På kirkens sydmur findes et solur, dateret 1910, med den latinske indskrift: UMBRA TRANSIT - LUX MANET (Skyggen forgår - Lyset består).

Jarocin. Sankt Martins Kirke
Torvet med Sankt Martins Kirke

Radoliński-palæet
er opført i 1847-53 i engelsk, neogotisk stil. Bygningen blev udbygget med sidefløje i 1911-12. Indtil 1945 var palæet sæde for den fortyskede gren af slægten: von Radolin. Nu rummer bygningen to højere skoler samt folkebiblioteket.

"Skarbczyk"
i stadsparken er resterne af den senmiddelalderlige borg fra det 15.årh., der blev opført, hvor Zaremba-familiens nedbrændte residens havde stået. Indtil slutningen af det 18.årh. var bygningen beboet af de vekslende ejere af Jarocin. For øjeblikket tjener bygningen museale formål.

Ruinerne af Helligåndens Hospitalskirke
Bygningen blev opført o.1516 i gotisk stil, men har siden 1833 været en ruin.

Sankt Georgs Kirke (Kościół Św.Jerzego)
Denne tidligere evangeliske kirke ved Wrocław-gaden er bygget 1847-48.

Stadsparken
Parken er et landskabskompleks på ca. 30 ha., projekteret af Piotr Józef Lenne i 1845. Her findes én af de længste avnbøge-alléer i Europa, mange gamle træer, herunder prægtige ege og Weymouth-fyr samt to maleriske damme.Jarocin. Sankt Martins Kirke. Fra kirkens indre

Omegnen:

Jarocin Distrikt omfatter udover Jarocin flg. kommuner: Jaraczewo, Kotlin og Żerków. Egnen er både naturmæssigt og historisk attraktiv. Myndighederne søger at udvide mulighederne for aktive ferieformer både for borgere og turister. Der tilbydes bondegårdsferie flere steder og man kan dyrke fiskeri og ridning.

Jaraczewo (15 km vest for Jarocin) er kendt siden 1324 og blev købstad i 1519. I byen virkede især mange filtmagere. Købstadsrettighederne mistedes dog i 1934. Sognekirken er indviet til Maria Magdalena og er en senklassicistisk bygning med et tårn i sen barokstil.

Śmiełów (16 km nord for Jarocin). - Slottet i landsbyen Śmiełów var i 1831 opholdssted for den store polske digter, Adam Mickiewicz. Slottet, der blev opført i 1797 i klassicistisk stil og over en hesteskoformet grundplan, rummer i dag et museum for Mickiewicz.

Wilkowyja (5 km nord for Jarocin). - Landsbyen Wilkowyja hører til de ældste bebyggelser i Wielkopolska. De ældste spor af bopladser går mindst 2500 år tilbage i tiden. Floden Lutynia, der løber gennem landsbyen, er en biflod til Warta. Ved floden står en mølle, som forfatteren Jarosław Iwaszkiewicz har beskrevet i fortællingen "Młyn nad Lutynią" ("Møllen ved Lutynia").


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links vedr.indkvartering:

Noclegi


Spisesteder:
Gastronomia

Jarocin. Sankt Martins Kirke. Solur på kirkens sydmur
Jarocin. Sankt Martins Kirke. Solur på kirkens sydmur

Andre sider om Jarocin:

Jarocin
(Kommunens officielle side på polsk, engelsk og tysk)
Powiat Jarociński
(Jarocin Distrikt - på polsk, engelsk og tysk)


Retur til:
Wielkopolska

Twardowska & Spangshus