Czersk


Ruinen af Mazowsze-fyrsternes borg i Czersk ved Wisła.- Foto: Jakob Hoffmann

Afstande i km

Białobrzegi
59 km sv,
Mszczonów
57 km v,
Garwolin
43 km sø,
Tarczyn
44 km v,
Grójec
30 km sv,
Warka
22 km s,
Konstancin-Jeziorna
17 km nv, 32 km sv, 2 km nv, 75 km sø, 20 km n, 20 km nv, 68 km nø, 38 km nv

Indbyggertal

665 (2005)

Beliggenhed og historie

Den nuværende landsby Czersk ligger i Góra Kalwaria kommune, Mazowsze amt, beliggende nær Wisła på flodens vestre bred, ca. 38 km sydøst for Warszawa.
Omkring det nuværende Czersk findes 3 højdedrag, der falder stejlt ned mod Wisła; den sydligste af disse kaldes nu Góra Zamkowa (Borghøjen). Der har været beboelse på stedet meget langt tilbage til tiden, men en fast beboelse kendes først fra det 11.århundrede. Opståelsen af den befæstede bebyggelse, kastellet, sættes i forbindelse med kong Bolesław Śmiały (ca. 1040-1081). Dette kastel var af betydelig vigtighed på grund af de hyppige litauiske angreb.
Ved slutningen af det 13.årh. var Czersk et vigtigt politisk og kirkeligt center. Byen fik købstadrettigheder i midten af det 14.årh.
Ved slutningen af det 14.årh. begyndte fyrst Janusz I at opføre en mægtig, muret borg, hvis bygning blev afsluttet i begyndelsen af det følgende århundrede. Befæstningslinien blev bygget i hesteskoform og de høje mure blev forsvaret af tre fæstningstårne, spækket med murtakker og skydeskår. Borgen var helt tydeligt et militært bygningsværk. Indenfor murene, i den trekantede borggård, fandtes i sin tid en beboelsesbygning samt en slotskirke (Sankt Peters Kirke), der sandsynligvis stammede fra det 12.årh. Indtil det 15.årh. var Czersk det foretrukne opholdssted for de masoviske fyrster. Flytningen af det fyrstelige hof til Warszawa i begyndelsen af det 15.årh. var afgørende for borgens skæbne.Om Czersk-borgens forsvarsevne vidner de bevarede mure, der oprindeligt var 7-8 meter høje. Fundamenterne var ca. 5-5,5 m. høje med en tykkelse på 180-185 cm. Et afgørende slag fik borgen i det 17.årh. under svenskekrigene. En del af den svenske division, der var blevet spredt af Czarniecki i slaget ved Warka den 7.4.1656, søgte tilflugt i den allerede delvis ødelagte borg i Czersk. Efter tre dages ophold nedbrændte svenskerne byen og sprængte de ydre befæstninger i luften. I de følgende år fortsatte ødelæggelserne.
Czersk’s status som købstad blev frataget byen i 1869 af de dengang russiske myndigheder.

Turistattraktioner

Borgruinen.


Borgen i Czersk – med udsigt mod nord (Foto: Jakob Hoffmann)

Trods adskillige nederlag hæver borgruinen i Czersk sig stadig over Wisła’s gamle flodleje. Man kommer ind på borgområdet via en muret bro, der blev opført under forsøg på at restaurere ruinen. Bevaret er stadig væsentlige partier af muren mellem fæstningstårnene samt de tre tårne. Det bedst bevarede og det smukkeste af fæstningstårnene er det firkantede, gotiske porttårn. Om dets gotiske karakter vidner de upudsede mure og ornamentikken med brug af mørke mursten. I porttårnet fandtes den store adgangsport (for heste) og en mindre port for fodgængere, der begge kunne lukkes med separate vindebroer. På 1.sal fandtes vagtrummet. På anden sal fandtes det smukkeste rum i borgen, nemlig det, der var bolig for kastellanens stedfortræder, der bestyrede borgen. De følgende to etager tjente udelukkende forsvarsmæssige formål. I middelalderen var tårnet dækket med et højt tag af træ og øverst tilbyggedes en vægtergang. Nu bruges tårnets rum til udstillinger. Det cylindriske østtårn tjente som fængsel. Op til tårnets top fører en vindeltrappe af sten. Indgangen til tårnet findes på højde med ringmuren; herfra smed man gennem en åbning i gulvet fangerne ned i det 10 m. dybe fangehul.

Sognekirken.
Den nuværende sognekirke er opført 1805-1806 i neobarok stil af mursten, der stammede fra nedbrydningen af borgen.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Góra Kalwaria Kommune

Spisesteder:

Góra Kalwaria Kommune

Andre internetsider og kilder

Góra Kalwaria Kommune

Borgruinen:
Czersk. Ruina zamku książąt mazowieckich

Kort
Czersk
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software