Góra Kalwaria


Sognekirken i Góra Kalwaria (Den Allerhelligste Jomfru Marias Ubesmittede Undfangelses Kirke). – Photo by: Krzysztof Belczyński on Flickr

Afstande i km

Grójec
29 km sv,
Tarczyn
43 km v,
Jozefów
23 km n,
Warka
23 km s,
Białobrzegi
58 km sv,
Konstancin-Jeziorna
15 km nv,
Garwolin
37 km sø,
Mszczonów
57 km v, 2 km sø, 54 km nv, 42 km nø, 19 km n, 18 km nv, 45 km nv, 36 km nv

Indbyggertal

11.417 (1999)

Beliggenhed og historie

I det 12.årh. fandtes på den nuværende bys område en handelsplads, der var opstået i forbindelse med overfarten over Wisła. Den første kendte optegnelse i skriftlige kilder – fra 1252 – omtaler lokaliteten som landsbyen Góra. Biskoppen af Poznań, Stefan Wierzbowski, erhvervede i 1666 den på dette tidspunkt ødelagte landsby med henblik på her at opbygge et religiøst center. Den nye by fik købstadrettigheder i 1670 under navnet Nowa Jerozolima (Ny Jerusalem), et navn der anvendtes indtil det 18.årh.
Byplanen i Góra Kalwaria, der går tilbage til 1670’erne, repræsenterer en af de mest originale bygrundlæggelser i Mazowsze fra barokperioden. Grundlaget for byplanen er det latinske kors. Korset dannes af to akser, nemlig gaderne Kalwaryjska og Rynek – den akse der forløber vinkelret på Wisła – og gaderne Dominikańska og Pijarska, der danner den korte korsarm. Byens centrale punkt blev Kaplica Piłata (Pilatus-kapellet), idet dette sted var skæringspunktet for korsarmene. Som en analogi til planen for Jerusalem blev byplanen understreget ved placering af tre klostre for enden af armene (der skulle symbolisere Jerusalems porte), det vil sige ved udfaldsvejene. De øvrige elementer i det religiøse kompleks blev også indført i analogi til planen for Jerusalem – med de modificeringer, som den lokale situation nødvendiggjorde.
I 1796 – ved Polens deling – kom Góra Kalwaria under Preussen. Fra 1815 hørte byen under Królestwo Polskie (Det Polske Kongerige), der indtil 1832 havde et vist selvstyre – i personalunion med Rusland, men som derefter blev indlemmet som en del af Rusland. Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig fandtes her i begyndelsen en jødisk ghetto, der dog blev nedlagt i 1941, idet indbyggerne blev overført til ghettoen i Warszawa. Byen blev befriet i januar 1945.

Turistattraktioner

Bernadinerklosteret .
Klosterkomplekset, der opførtes på resterne af en tidligere kirke, blev bygget efter et projekt af Jakub Fontana i 1848; det blev restaureret efter ødelæggelser i 1915. Indtil 1864 tilhørte klosteret Bernardinerordenen; efter 1952 tilhører bygningerne Marianerordenen.
Den Allerhelligste Jomfru Marias Ubesmittede Undfangelses Kirke (Kościól p.w. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny)
er i barokstil, det indre i barok- og rokokostil. Prædikestolen er fra 3.fjerdedel af det 18.årh. (i rokokostil) og Sankt Walerian’s sarkofag i sort marmor – i barokstil – er fra slutningen af det 18.årh. I krypten er grundlæggeren af kirken og klosteret, Fr.Bieliński, begravet. Klosterbygningerne ved siden af kirken er i barokstil og stammer fra ca. 1755.
Antonius af Paduas Kapel (Kaplica św. Antoniego z Padwy)
i barokstil er fra 2.halvdel af det 18.årh. og er bygget på flodskrænten.
Helligkorskirken (filialkirke) “Na Górce”
er i barokstil og rejst på en kunstig forhøjning i den sidste fjerdedel af det 17.årh., grundlagt af biskop St. Wierzbowski som det såkaldte Pilatus’ Rådhus; bygningen er en af de centrale elementer i det Kalwaria, der opstod på det tidspunkt.
Rektor-kirken (Kościól Rektoralny p.w. Opatrzności Bożej na Mariankach)
er grundlagt 1674 af biskop St. Wierzbowski.
Det tidligere Piaristkollegium (Kolegium Pijarów)
blev grundlagt i 1675 af biskop St.Wierzbowski. I 1819 blev bygningerne omdannet til kaserne for den russiske hær. Fra 1841 – efter en ombygning – var det herberg for gamle og invalide. I 1862 blev stedet igen restaureret og ombygget – efter projekt af Henryk Marconi. På det tidligere kollegiums område findes det neogotiske Maria-kapel og et plejehjem.
Rådhuset
er fra 1829-34 og tegnet af arkitekt Bonifacy Witkowski med tilføjelser af Henryk Marconi (søjlearkaderne). Bygningen blev restaureret i 1919-20. Rådhuset, der blev ødelagt under 2.verdenskrig, blev genopbygget i 1950-51.
Den tidligere Fredsdomstol (Sąd Pokoju)
er en bygning fra overgangen mellem det 18. og 19.årh., det såkaldte “bispepalæ”. Bygningen var sæde for Czersk-distriktets Fredsdomstol i en periode i 1.halvdel af det 19.årh. Efter 1845 blev det omdannet til beboelse. Fra 1958 huser bygningen Statsarkivet i Warszawa.
De tidligere Kramboder (Kramy)
fra 1836 er tegnet af arkitekt Bonifacy Witkowski. I dag bruges de i overensstemmelse med den oprindelige hensigt, idet de er indrettet til butiks- og servicecentre.
Det Private Etnografiske Museum .
Museet er bygget på en høj, hvor Dominikanerklosteret tidligere stod; om klosteret vidner stadig visse murrester.

Omegnen

Czersk (2 km mod sydøst) med den i høj grad seværdige ruin af Mazowsze-fyrsternes borg. – Se den selvstændige side: Czersk .

Indkvartering

Booking.com Miasto i gmina Góra Kalwaria

Spisesteder:

Miasto i gmina Góra Kalwaria

Andre internetsider og kilder

Miasto i gmina Góra Kalwaria

Kort
Góra Kalwaria
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software