Krasnobród


Krasnobród. Badeliv ved søen

Afstande i km

Szczebrzeszyn
33 km nv,
Tarnogród
56 km sv,
Hrubieszów
77 km nø,
Zwierzyniec
22 km nv,
Jozefów
15 km sv, 50 km v, 102 km sv, 72 km s, 118 km nv, 25 km sø, 28 km n

Indbyggertal

3.133 (2017)

Beliggenhed og historie

Krasnobród ligger i det østlige Polen mellem bakkerne i Lublin-højlandet og Roztocze-området, ved floden Wierprz’ øvre løb. Byen er beliggende nær Nationalparken Roztocze.

Lokalitetens navn består af to dele, hvoraf “krasno” betyder “smuk” og “bród” betyder et lavvandet sted i floden, hvor man kan passere denne, et vadested. Den førnævnte betydning af “krasno” anvendtes i fællesslavisk, hvilket tyder på, at stedets historie går ganske langt tilbage i tiden.
Byen fik købstadrettigheder i 1570-erne. Byens rettigheder omfattede 6 årlige markeder samt ugentlige torvedage. Stadig i dag er der en ugentlig torvedag, nemlig om tirsdagen. I 1760-erne fandtes der i og ved byen en herregård, et torv med rådhus, en katolsk og en ortodoks kirke, en synagoge, et apotek og en sparekasse. Blandt de familier, der ejede Krasnobród, var kendte navne som Firlej, Leszczyński og Zamoyski. Den seneste ejer var senator Kazimierz Fudakowski. 26.juni 1915, dvs. under 1.verdenskrig, udkæmpedes et stort slag ved Krasnobród mellem Østrig og Rusland, et slag, der efter betydelige tab blev vundet af østrigerne. De faldne soldater af begge nationer blev begravet på den lokale kirkegård. Indbyggerne levede gennem tiderne hovedsagelig af landbrug, men også af handel og håndværk. Handelen var i stor udstrækning i hænderne på de jødiske indbyggere, hvoraf der var omtrent lige så mange, som der var polske katolikker. Desuden fandtes en mindre rusinsk(østslavisk)-talende gruppe, der bekendte sig til den ortodokse tro. I september 1939 fandt flere slag sted i nærheden af Krasnobród mellem tyske styrker og polske soldater. I et af disse slag kæmpede kavaleriregimenter (rytteri) på begge sider mod hinanden; det var sidste gang, at sådanne kavalerislag fandt sted. Den påfølgende tyske okkupation blev tragisk for området. Hovedparten af indbyggerne i Krasnobród blev fordrevet til trods for modstand fra undergrundshæren. I efterkrigstiden påbegyndte genopbygningen. I 1950-erne blev der grundlagt et sanatorium for børn i Krasnobród. I 1970-erne begyndte man at udvikle området som et turist- og feriecenter. Købstadværdigheden, som den russiske tsar havde frataget byen, blev tilbagegivet i 1995. I årene omkring århundredeskiftet foregik bestræbelser for at få Krasnobród anerkendt som kurcenter, hvilket til sidst lykkedes for byen.


Del af søen ved Krasnobród med byens vestlige udkant til venstre i billedet

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Kirken og klosteret
Jomfru Maria-kirken i barokstil er sammen med klosteret fra 1690-erne, hvor de blev grundlagt af kong Jan III Sobieski’s senere hustru, Marysieńka.
I klosterbygningen findes også et Museum for Kirkelig Kunst.

Krasnobród Sognemuseum
er et regionalmuseum med afdelinger om etnografi, paleontologi, det lokale pottemagerhåndværk samt flora og fauna i Roztocze-regionen.

“Lidelsens vej” i Krasnobród
Bag klostermuren, ved foden af bjerget Chełm, strækker sig en skovbevokset plads, hvor man finder de traditionelle stationer på Kristi lidelses vej, forbundet med stier, samt stationer for Kristi opstandelse.

Kapellet på vandet

Sankt Roch’s Kapel

Leszczyński-slottet
I det kvarter i byen, der kaldes Podzamek, står et slot, der i sin tid var residens for Krasnobród’s ejere. Det oprindelige barokslot, der ligger i en vidtstrakt park, er blevet ødelagt og genopbygget flere gange; bygningens arkitektur har nu et klassicistisk præg. Det er en to-etages bygning, der nu rummer Janusz Korczak-Sanatoriet for Rehabilitering af Børn.

Stenbruddet (Kamieniołom)
Kamieniołom er er geologisk dokumentationscenter i et nedlagt stenbrud nær byen. Den afdækkede jordvæg er ca. 30 m høj og ca. 165 m lang. Her kan man finde aftryk af flora og fauna, der er flere millioner år gamle. På toppen af stenbruddet opførtes i 2002 et tårn, der fungerer som udsigtspunkt.


Stenbruddet ved Krasnobród

Andre attraktioner:

Ferie- og kurbyen
rummer mange muligheder for tilrejsende turister og gæster, herunder for naturoplevelser, vandre- og cykelture, fiskeri, svampeplukning samt ikke mindst badeliv og vandsport ved den opstemmede sø på floden Wieprz. Om vinteren er der til brug for skisport en skilift på 500 meters længde på bjerget Chełm.


Badeliv ved søen i Krasnobród

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Miasto i gmina Krasnobród – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Miasto i gmina Krasnobród

Kort
Krasnobród
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software