Lubartów


Centrum i byen Lubartów.- Photo by: No machine-readable author provided. Yarek shalom assumed (based on copyright claims)., Lubartow lubelskie centrum miasta 03, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Łęczna
29 km sø,
Włodawa
85 km nø,
Opole Lubelskie
77 km sv,
Parczew
36 km nø,
Poniatowa
65 km sv, 68 km nv, 26 km s, 67 km nv, 72 km sv, 44 km n, 36 km s

Indbyggertal

22.654 (2010)

Beliggenhed og historie

Lubartów ligger i det østlige Polen, nord for amtshovedstaden Lublin.

Byens historie går tilbage til det 16.årh. Den 29.maj 1543 modtog Piotr Firlej, vojvod af Lublin, et privilegium af kong Zygmunt den Gamle, der gav ham tilladelse til at grundlægge byen Lewartów. Navnet henviser til slægten Firlej’s våben, der indeholder en leopard. Bynavnet blev lidt forvansket i tidens løb og i 1744 ændredes navnet officielt til Lubartów.
I den nordlige del af byen byggede Firlej sit borgagtige palæ, med en smuk have omkring. Ikke langt derfra opførtes en trækirke. Byens næste ejer, Piotr Firlej’s søn, Mikołaj Firlej, fik meget stor betydning for byens udvikling. Bl.a. indkaldte han håndværkere og kvægavlere fra Holland, Flandern og Tyskland samt gav tilladelse til oprettelse af håndværkerlaug for skomagere, skræddere, buntmagere og vævere.
Det 17.årh. var en nedgangstid for byen, således blev den ødelagt under svenskekrigene.
I det 18.årh. gik det fremad igen; under Paweł Sanguszko’s ejerskab byggedes i 1733-38 Sankt Annas Kirke på stedet for den tidligere trækirke, ligesom han stillede midler til rådighed for bygningen af Kapucinerordenens kloster og kirke.
I 1744 bekræftede kong August III byens købstadrettigheder og ændrede bynavnet til Lubartów.
Efter Polens tredje deling i 1795 kom Lubartów under østrigsk herredømme, men i 1815 kom byen under Rusland. Under 1.verdenskrig var byen fra 1915 indtil 1918 besat af Østrig.
Efter at Polen havde genvundet sin selvstændighed, måtte Lubartów gennem lang tid kæmpe med at befri sig for følgerne af mangeårig undertrykkelse og tilbagegang. Industrien udvikledes kraftigt. Byens murere var kendt for deres dygtighed og opførte bygninger ikke blot i selve byen, men i hele Polen og i flere russiske byer.
Under 2.verdenskrig var der en stærk modstandsbevægelse i Lubartów. I 1939 udgjorde jøderne over 50 % af befolkningen; i 1942 bragte tyskerne Lubartów’s jødiske befolkning til udryddelseslejrene i Bełżec og Sobibor. Til byens befrielse den 22.juli 1944 bidrog i høj grad den lokale afdeling af Armia Krajowa (Hjemmehæren).
En af de største industrivirksomheder i dagens Lubartów er Roto, der producerer vinduer og døre, men med speciale i tagvinduer og loftstrapper. En anden stor virksomhed er emballagefirmaet Stella Pack, der bl.a. fremstiller affaldsposer. – I Lubartów findes et distributionscenter for den landskendte supermarkedskæde Biedronka.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Sanguszko-palæet
Piotr Firlej, der også grundlagde byen, byggede en borg her i det 16.årh. Borgen havde forskellige ejere og i 2.halvdel af det 17.årh. blev bygningen ombygget til et slot. I en lang årrække (fra begyndelsen af det 18.årh. indtil 1839) var slottet ejet af Sanguszko-slægten, der også var byens ejere. Den første Sanguszko, der ejede slottet, var den litauiske stormarskal Pawel Sanguszko (Pavilas Sanguška). Der hører en park til slottet.


Sanguszko-palæet. – Photo by: Czarnecki Radosław, Lubartów,Pałac-Sanguszków, CC BY-SA 3.0

Sankt Annas Kirke
fra 1735-1738. Her findes også et Sognemuseum.

Kapucinerordenens klosterkompleks
bygget i midten af det 18.årh., omfatter klosteret, kirken og klosterhaven.

Den jødiske kirkegård
anlagt i år 1600.

Regionalmuseet
indrettet i et fornemt hus fra det 19.årh. Museet er nu organiseret som en afdeling af Lublin Museum.

Omegnen

Kozłówka
I landsbyen Kozlowka vest for Lubartów kan man besøge Zamoyski-museet, der er indrettet i det smukke palæ fra det 18.årh. Den første omtale af slottet er fra 1742. Fra 1799-1800 og fra 1836-1944 tilhørte ejendommen slægten Zamoyski. Hovedbygningen er flankeret af to høje tårne og bag bygningen kan man bese slotsparken. I museet kan man se slottets forskellige rum og deres indretning samt udstillinger med maleri, skulptur og kunsthåndværk.

Floden Wieprz
Floden (der er en biflod til Wisła) flyder forbi Lubartów’s østlige udkant i retning syd-nord. Wieprz er den 9.længste flod i Polen.

Firlej-søen
12 km nordvest for Lubartów ligger søen Firlej med flere turistfaciliteter.

Cykelruter
Hvis turisterne har lyst til at lære omegnen bedre at kende, så kan man ved henvendelse til turistkontoret få udleveret ikke mindre end 18 forslag til cykelruter med udgangspunkt i Lubartów.

Landskabspark
Syd for Lubartów ligger landskabsparken “Kozłowiecki Park Krajobrazowy”.

Indkvartering

Booking.com
Lubartów – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Lubartów – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Lubartów

Kort
Lubartów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software