Puławy


Slottet i Puławy

Afstande i km

Opole Lubelskie
33 km s,
Ryki
31 km n,
Garwolin
68 km nv,
Kozienice
38 km nv,
Lipsko
52 km sv, 23 km nv, 11 km s, 134 km sv, 80 km sø, 72 km nø, 49 km sø, 88 km sv, 62 km v, 81 km nø, 103 km sv, 133 km nv, 27 km v

Indbyggertal

51.515 (2005)

Beliggenhed og historie

Puławy ligger ved Wisła-floden, sydøst for Warszawa og nordvest for Lublin.

Siden det 17.årh. var Puławy landresidens for adelsslægterne Lubomirski, Sieniawski og Czartoryski. Stedet er især knyttet til slægten Czartoryski. I 1784 blev Puławy overtaget af Adam Kazimierz Czartoryski og hans hustru Izabela, født Fleming. Under deres ledelse, og efter at Polen havde mistet sin selvstændighed i 1795, blev slottet i Pulawy et vigtigt kulturelt og politisk center. Efter novemberopstanden i 1830-31 blev slottet overtaget af den russiske stat. I 1869 åbnedes et Institut for Landbrug og Skovbrug i Puławy; én af de første studenter var den kommende polske forfatter Bolesław Prus (1847-1912), der havde tilbragt en del af sin barndom i byen. En af forfatterens korte fortællinger foregår iøvrigt i slotsparken her.
I 1906 blev byen adskilt fra landkommunen og fik tildelt købstadsrettigheder.
1.verdenskrig, under hvilken byen fra 1915 var besat af østrigske styrker, betød store ødelæggelser.


Floden Wisła ved Puławy. – Billede af jozefbabij fra Pixabay

I mellemkrigstiden oprettedes et gymnasium, et veterinærinstitut, et hospital og et videnskabeligt institut for landøkonomi. Man begyndte også at bygge en gelatinefabrik og en skofabrik.

Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig blev ca. 60 % af byen ødelagt, herunder den jødiske bydel og broen over Wisła. Den jødiske befolkning, ca. 3.600, blev spærret inde i en ghetto og siden ført til udryddelseslejren Sobibór.

Efter krigen foregik en genopbygning af byen, Czartoryski-slottet og broen. Gelatinefabrikken blev færdiggjort og andre industrier etableredes. Byen blev, idet man videreførte traditioner fra det 19.årh., et center for jordbrugsvidenskaberne. I Czartoryski-slottet fandtes således et Institut for Agerbrug, Gødning og Jordbundsforskning. I 1967 indledte et Institut for Kunstgødning sin virksomhed. Efterhånden tiltrak den smukt beliggende by flere turister. Pulawy har hele tiden spillet en væsentlig rolle som omladningspunkt indenfor flodtransporten.

Turistattraktioner

Slottet og Slotsparken .
Den største seværdighed i Puławy er uden sammenligning slottet og slotsparken fra 1670’erne.
Slottet blev oprindeligt bygget i barokstil efter tegninger af arkitekten Tylman van Gameren og var residens for Lubomirski- , Sieniawski- og Czartoryski-slægterne. Efter branden i 1706 blev slottet ombygget i rokokostil; denne ombygning afsluttedes i 1763. Det nuværende klassicistiske udseende fik bygningen ved en ombygning omkring år 1800 (arkitekt Ch.P.Aigner). I bygningens indre er adskillige originale sale og rum bevaret. Slottet er p.t. sæde for IUNG (Institut for Agerbrug, Gødning og Jordbundsforskning).
Parken: I parken ses flere pavilloner i klassicistisk stil fra det tidlige 19.årh.:
Sybillas Tempel: Bemærk ikke mindst det runde, søjleprydede Sybillas Tempel. Det er bygget (1798-1801) som en rotunde omgivet af korinthiske søjler efter mønster fra et romersk Vesta-tempel. Det var det første museum i Polen, idet Izabela Czartoryski her opbyggede en samling af genstande med emne i Polens historie, riddervæsen og militaria.
Dom Gotycki: “Det gotiske Hus” er fra 1809.
Pałac Marynki: “Marias Slot” er bygget til Maria, datter af Izabela og Adam Czartoryski.
Dom Grecki: “Det græske Hus” er fra det 18.årh., oprindeligt slottets orangeribygning, siden 1966 folkebibliotek.


Sybillas Tempel.

Indkvartering

Booking.com
BOOKING.COM
Urząd Miasta Puławy – på polsk og engelsk

Spisesteder:

Urząd Miasta Puławy – på polsk og engelsk

Andre internetsider og kilder

Urząd Miasta Puławy – på polsk og engelsk

Lublin-regionen

Kort
Puławy
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software