Radom


Resursa Obywatelska (Borgerklubben) i Radom. – Photo by: Anielka Matłok

Fotografier fra Radom på denne side skyldes Anielka Matłok og bringes med dennes venlige tilladelse.

Afstande i km

Końskie
67 km sv,
Szydłowiec
26 km sv,
Białobrzegi
33 km nv,
Kozienice
39 km nø,
Warka
58 km n,
Dęblin
72 km nø,
Garwolin
110 km nø,
Lipsko
58 km sø,
Grójec
59 km nv,
Przysucha
39 km v, 73 km ø, 74 km sv, 111 km sø, 86 km sø, 65 km v, 69 km sø, 62 km ø, 41 km sv, 45 km s, 104 km n, 32 km ø

Indbyggertal

227.018 (2005)

Beliggenhed og historie

Radom ligger i Mazowsze-regionen, syd for hovedstaden Warszawa.

Radom blev grundlagt af slaviske stammer, der bosatte sig i Mleczna-floddalen ved overgangen mellem det 8. og 9.århundrede. Den første skriftlige kilde, der omtaler Radom som en befæstet by, er en bulle fra pave Hadrian IV fra 1155. Det gamle Radom fik købstadrettigheder i midten af det 13.årh. Omkring 1340 grundlagde kong Kazimierz den Store det nye Radom (“Miasto Kazimierzowskie”). Det nye Radom, der havde et torv, en bymur på 1100 m længde med 3 byporte og en voldgrav, fik tildelt købstadrettigheder i 1364. Der byggedes en sognekirke, en borg og et rådhus.
I Radom vedtoges i 1401 unionen mellem Polen og Litauen, kaldet Radom-Wilno-Unionen. I 1489 aflagde korsridderordenens stormester Jan von Tieffen lensed til den polske konge; det fandt også sted i Radom. Herudover var Radom ramme om flere andre historiske begivenheder.
I midten af det 17. og begyndelsen af det 18.årh. blev byen ødelagt under de svenske hæres angreb; i den forbindelse brændte bl.a. kongeborgen. Efter Polens deling kom Radom under russisk styre. I 1816 blev byen hovedstad i Sandomierz Amt. I 1837 blev Radom hovedstad i det noget større (russiske) Sandomierz Guvernement (Gubernija).
I midten af det 19.årh. fik Radom en voksende betydning som et industrielt og handelsmæssigt centrum.
Efter genoprettelsen af den selvstændige polske stat i 1918 blomstrede erhvervslivet i Radom op, herunder våbenindustri, fremstilling af trævarer, telefoner og tobak.
Efter 2.verdenskrig og besættelsen med dens terror og tab af mange menneskeliv fulgte en ny fremgangstid i efterkrigsårene, både erhvervsmæssigt og befolkningsmæssigt. I 1996 indviedes Radom Polytekniske Læreanstalt, der erstattede den tidligere Ingeniørhøjskole. I dag er Radom et vigtigt regionalt centrum inden for det nye Mazowsze Amt med sæde for bl.a. regionale politimyndigheder, elforsyningen, skattemyndighederne, den regionale ledelse af statsskovene samt en distriktsdomstol og distriktets anklagemyndighed.

Turistattraktioner

Seværdigheder:

Domkirken (Katedra)
Byggeriet af domkirken (Maria-kirken) blev planlagt i 1896; selve byggeriet afsluttedes i 1908, mens det indre af bygningen først blev færdiggjort i 1918; den første gudstjeneste i kirken afholdtes dog allerede i 1906.

Sankt Wacław Kirke
blev grundlagt i 1216 af kong Leszek Biały og var fra 1222 sognekirke i Radom. I 1440 blev kirken udbygget og delvis ombygget i gotisk stil.

Bernadinerklosteret med klosterkirke
Klosteret er grundlagt i 1468 af kong Kazimierz Jagiellończyk i forening med starosten i Radom. De første træbygninger afløstes omkring 1507 af stenbygninger. I årene 1911-12 foregik en gennemgribende restaurering ved arkitekt Stefan Szyller.

Resursa Obywatelska (Borgerklubben)
Bygningen blev opført i 1852 som selskabslokaler for købmænd og jordejere, på initiativ af Det Velgørende Selskab og med Radom-bygmesteren Ludwik Radziszewski som arkitekt. Huset spillede straks fra begyndelsen en vigtig rolle i byens kulturelle liv, idet det også rummede bl.a. foredrags- og teatersal samt bibliotek. Også i dag er Resursa kunst- og kulturcenter og tilbyder koncerter, udstillinger, forfattermøder m.m. ( Se billedet øverst på siden ).

Rådhuset
er opført i 1847-48 efter nedrivning af det oprindelige rådhus. Det er tegnet af Henryk Marconi i italiensk renæssancestil.


Rådhuset i Radom. – Photo by: Anielka Matłok

Dom Gąski og Dom Esterki
på torvet er fredede borgerhuse fra det 16. og 17.årh. i hhv. barok- og neobarokstil. Her findes nu Museet for Moderne Kunst.


Borgerhusene Dom Gąski og Dom Esterki på torvet. – Photo by: Anielka Matłok

Jacek Malczewski-museet


Jacek Malczewski-museet. – Photo by: Anielka Matłok

Borgen


Resterende bygningsdele fra borgen i Radom, – Photo by: Anielka Matłok


Karsch-palæet. – Photo by: Anielka Matłok


Stadsbiblioteket. – Photo by: Anielka Matłok


Kunstgalleriet “Galeria Rogatka”. – Photo by: Anielka Matłok

Indkvartering

Booking.com
Radom. Oficjalna Strona Miasta Radomia (polsk, engelsk)

Spisesteder:

Radom. Oficjalna Strona Miasta Radomia (polsk, engelsk)


Distriktsdomstolen i Radom. – Photo by: Anielka Matłok

Andre internetsider og kilder

Radom. Oficjalna Strona Miasta Radomia (polsk, engelsk)


Fra Słowacki-gaden. – Photo by: Anielka Matłok

Kort
Radom
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software