Bytom Odrzański


Bytom Odrzański. Torvet. Hotel pod Złotym Lwem. Natfoto med facadebelysning

Afstande i km

Kożuchów
18 km v,
Nowe Miasteczko
8 km sv,
Przemków
30 km s,
Szprotawa
34 km sv, 22 km sø, 12 km nv, 41 km sø, 46 km nø, 46 km nø, 43 km sv, 57 km sv, 42 km nv

Indbyggertal

4.382 (2006)

Beliggenhed og historie

Bytom Odrzański ligger i den østlige del af Lubusz-regionen (Nowa Sól Distrikt), på Odra-flodens venstre bred, 42 km sydøst for regionshovedstaden Zielona Góra.
Byens historie går formentlig tilbage til det 11.årh. Krønikeskriveren Gall Anonim, forfatter til den ældste, polske middelalderkrønike (på latin), fortæller under året 1109, at den tyske konge (senere kejser) Heinrich V under sit angreb på Polen måtte opgive at indtage den betydelige fæstning Bytom ved Odra. I de følgende århundreder var Bytom’s historie nært forbundet med Nedre Schlesiens omtumlede historie. Byen måtte gennemleve adskillige tragiske begivenheder såsom oversvømmelser, epidemier, brande og krigsødelæggelser.
Under den tysk-romerske kejser Friedrich I Barbarossa’s angreb på Polen i 1157, var fyrste Bolesław IV Kędzierzawy på et tidspunkt nødt til at trække sig tilbage fra de vestlige områder, og i den forbindelse afbrændte han fæstningerne i Krosno Odrzańskie, Bytom Odrzański og Głogów. I 1289 fik byen tildelt købstadrettigheder; på det tidspunkt fandtes der 3 byporte, nemlig ved udfaldsvejene mod hhv. Głogów, Szprotawa og Kożuchów; de blev alle nedrevet i det 19.årh. En borg, der blev opført i slutningen af 1200-tallet i den østlige del af byen, brændte i 1477. Et kloster, indviet til Sankt Magdalena, blev opført i 1296, men i 1314 flyttet til Szprotawa. I begyndelsen og midten af det 14.årh. hærgedes byen af såvel en hungerkatastrofe, en græshoppeplage og pesten Den sorte Død. Efter 1469 var Bytom ikke længere ejet af en fyrste, men var på private hænder. I begyndelsen af 1600-tallet opførtes den første, faste bro over Odra. Mellem 1601 og 1628 virkede et “Akademisk Gymnasium” i Bytom; det var en særlig type læreanstalt med akademisk sigte, mere videregående end vore dages gymnasium og lige under universitetsniveau. I 1694 blev store dele af byen ødelagt af en brand. I det 19.årh. var Bytom center for en omfattende produktion af vin. I 1945 – efter 6 århundreder under tysk styre – vendte Bytom Odrzański tilbage til Polen.
I den tyske tid hed byen Beuthen an der Oder.


Bytom Odrzański. Parti fra torvet. Natfoto med facadebelysning

Turistattraktioner

Den gamle By / Torvet
Den indre by, især torvet, er smukt restaureret. Omkring torvet ses smukke borgerhuse i barok og klassicistisk stil, mens andre repræsenterer en blanding af stilarter. I store dele af den gamle by, herunder hele torvet, er der gjort udstrakt brug af facadebelysning for at fremhæve bygningerne i døgnets mørke timer.

Rådhuset (ved torvet)
Rådhuset i sen renæssancestil er opført mellem 1602 og 1609.


Bytom Odrzański. Rådhuset set fra torvet. Natfoto med facadebelysning

Hotel pod Złotym Lwem
Hotel Under den Gyldne Løve ved torvet er opstået ved forbindelse af to huse, der er nævnt allerede i 1580. Bygningsfacaden blev fornyet i barokstil i 2.halvdel af det 17.årh. For få år siden er bygningen blevet renoveret.

Sankt Hieronymus’ Kirke
Kirken er fra det 14.årh. I facademuren ses indmurede bodssten.

Borgerhuse
fra det 18. og 19.årh. på ul.Głogowska.

Voldgraven
Resterne af byens middelalderlige voldgrav.

Den ældste fæstning
Resterne af den ældste befæstede bebyggelse ved Bytom Odrzański fra fyrste Bolesław Krzywousty’s tid blev afdækket i 1961-62.

Flodterrassen
Udsigtsterrassen ved Odra-floden med sommercafé.

Floddiget
ved Odra – et vandreområde.

Omegnen

I Bytom kommunes landområder findes 9 landsbyenheder, hver under ledelse af en sołtys (landsbyforstander).

Wierzbnica . Af landsbyerne omkring Bytom Odrzański er Wierzbnica formentlig den ældste, idet den er nævnt i et dokument fra 1175 (under navnet Werbenice). På det tidspunkt havde landsbyen sandsynligvis eksisteret i et halvt hundrede år.

Indkvartering

Booking.com
Bytom Odrzański (Byens officielle side)

Spisesteder:

Bytom Odrzański (Byens officielle side)

Andre internetsider og kilder

Bytom Odrzański (Byens officielle side)

Kort
Bytom Odrzański
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software