Wieliczka


Saltminen i Wieliczka. Hovedindgangen

Afstande i km

27 km ø, 40 km ø, 16 km s, 56 km nø, 15 km nv, 64 km sø, 66 km sv, 43 km s, 26 km sv, 14 km nø, 86 km s, 31 km sø, 57 km sv, 20 km v, 72 km ø, 62 km sv, 56 km v, 96 km

Indbyggertal

18.600 (2004)

Beliggenhed og historie

Den lille by Wieliczka, der er kendt for sin saltmine, ligger ca.15 km sydøst for Kraków. Byen blev grundlagt i 1290. I den tidlige middelalder var stedet på grund af saltudvindingen kendt under det latinske navn: Magnum Sal, på polsk: Wielka Sól, heraf navnet Wieliczka.

Turistattraktioner

Saltminemuseet:
Den største turistattraktion i Wieliczka – og grunden til at byens navn er verdenskendt – er Muzeum Żup Krakowskich, dvs. Saltminemuseet. Dette museum, der er et af de største museer for minedrift i Europa, befinder sig i de underjordiske udgravninger og dækker minedriften i den over 700 år gamle saltmine.

I 1978 blev minen og museet opført på UNESCO’s liste over verdens kultur- og naturarv. I 1994 blev museet anerkendt som historisk mindesmærke af den polske præsident. Saltminen består af en 200 kilometer lang labyrint af gange, beliggende på ni niveauer. Minen måler 327 meter i dybden og labyrintens gange forbinder ialt ca. 2000 kamre.


Turistkørsel med hestevogn i området omkring saltminen

Mineborgen:
Borgen (Zamek Żupny) blev bygget ved overgangen mellem det 13. og 14.årh. Fra begyndelsen og indtil 1945 var den sæde for ledelsen og administrationen af Kraków-minerne (Żupy Krakowskie), dvs minerne i Wieliczka og Bochnia. Zamek Żupny er et sjældent eksempel på en befæstet borg, der var ejet af myndigheder indenfor erhvervslivet. Borgen blev flere gange ombygget, men ødelagt under 2.verdenskrig. Siden – mellem 1976 og 1984 – er den blevet genopbygget i gotisk stil. Bygningerne rummer bl.a. museumssamlinger om byens historie og dele af minemuseet.


Del af Mineborgen (Zamek Żupny), set fra parken


Den gamle forsvarsmur med fæstningstårn


Hovedporten til Mineborgen (Museum)


Sankt Klemens Kirke

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Miasto i gmina Wieliczka – Med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Miasto i gmina Wieliczka – Med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Miasto i gmina Wieliczka

Kort
Wieliczka
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software