Nowy Targ


Torvet i Nowy Targ med rådhuset og mindesmærket for W.Orkan

Afstande i km

Jabłonka
25 km v,
Łysa Polana (slovakisk grænse)
30 km sø,
Bukowina Tatrzańska
21 km sø,
Czarny Dunajec
13 km v, 67 km n, 118 km nø, 31 km nv, 81 km n, 31 km ø, 64 km nø, 45 km nv, 35 km n, 107 km sø, 54 km nv, 68 km nø, 83 km sø, 19 km n, 79 km ø, 68 km nø, 52 km nv, 35 km ø, 86 km n, 21 km s, 56 km nv, 36 km nv

Indbyggertal

34.182 (2004)

Beliggenhed og historie

Byen Nowy Targ ligger i Orawa-Nowy Targ-dalen på det sted, hvor sammenløbet af floderne Biały Dunajec og Czarny Dunajec danner floden Dunajec. Nowy Targ er hovedbyen i subregionen Podhale.

Nowy Targ fik købstadrettigheder af kong Kazimierz den Store i 1346. På denne tid udformedes byens gader og pladser. Der var et stort, centralt torv, hvorfra der udgik én gade mod øst og én mod vest. Kazimierz den Store stod også bag opførelsen af den første kirke, der blev indviet til Sankt Katarina, byens skytshelgen.
Takket være talrige kongelige privilegier og stor fremgang inden for håndværket udviklede byen sig hurtigt. I det 16.århundrede var her allerede 100 huse. Byen fik ret til oplagring af salt fra Wieliczka og bly fra Olkusz, til opkrævning af told af varer fra Ungarn; der afholdtes regelmæssigt markeder i byen. (Byens navn betyder “Det nye Marked”).
Mod slutningen af adelsrepublikkens tid var Nowy Targ blevet stærkt affolket på grund af brande, talrige krige og gennemmarch af egne og fremmede hærstyrker. I 1772 blev byen indtaget af den østrigske hær.
Omkring 1820 havde Nowy Targ 520 huse, hovedsageligt bygget af træ. Postvognene begyndte at bringe de første sommergæster og turister til byen. Efter bygningen af jernbanelinien fra Chabówka til Zakopane blev den lokale industri og håndværket styrket og turisttrafikken voksede. De kendte torsdagsmarkeder blev en tradition.
I løbet af det 19.årh. blev der grundlagt flere offentlige institutioner, således gymnasium og hospital. Byen fik jernbaneforbindelse med Kraków og Wien.
Under 2.verdenskrig og den nazistiske besættelse blev befolkningen i byens jødiske ghetto udryddet på bestialsk vis; ca. 2000 mennesker blev myrdet på den lokale kirkegård. Trods terror og undertrykkelse virkede flere modstandsbevægelser i byen.
I dag er Nowy Targ et betydeligt regionalt center for handel, kultur og sport. De berømte markeder, der i mange år fandt sted om torsdagen, er blevet så omfattende, at de nu også afholdes om lørdagen. Der handles med alt muligt, ikke blot – som tidligere – med brugt tøj fra Amerika og de berømte rulamsjakker og -frakker fra Nowy Targ. På markedet kan man købe alt i rulam: jakker, frakker, såvel korte som lange, såvel lyse som mørke, med folkelige mønstre eller uden. Buntmagerhåndværket er meget fremtrædende her; i byen og i omegnen virker henved 400 buntmagerværksteder.
I og omkring byen er der glimrende muligheder for at dyrke luftsport, langrend på ski og skøjteløb. Indbyggerne i Nowy Targ er stolte af byens ishockey-klub Wojas Podhale.
Nowy Targ er også et godt udgangspunkt for udflugter – i bil, på cykel eller til fods – til de naturskønne, etnografiske regioner Gorce, Spisz og Pieniny. Det krystalblå vand i floden Dunajec og dens bifloder er et paradis for lystfiskere.

Turistattraktioner


Indgangsportalen til Sankt Katarina Kirken.

Sankt Anna Kirken er en træbygning fra det 15.årh., hvor man bl.a. finder en gotisk skulptur af den hellige Johannes Evangelist fra begyndelsen af det 16.årh. og et billede forestillende “Gudsmoder med barnet” (fra begyndelsen af det 16.årh.)
Sankt Katarina Kirken er fra 1346 og den første murede bygning i Nowy Targ. Kirken har et ottekantet kor. Indgangsportalen fra 1764 er rigt udsmykket i barokstil.
Rådhuset midt på torvet er fra det 19.årh. I bygningen findes Podhale-Museet med en fast udstilling omkring indbyggernes dagligliv i denne egn fra slutningen af det 19. til begyndelsen af det 20.årh.
På torvet bemærkes også mindesmærket for forfatteren og digteren, Władysław Orkan, der har besunget naturen, folket og kulturen i Podhale-egnen. Mindesmærket blev bekostet af foreningen Związek Podhalan og er rejst i 1934.

Omegnen

Łopuszna – 5 km øst for Nowy Targ.
Den Hellige Treenigheds Kirke fra omkring 1500 er en træbygning. På hovedalteret er der et gotisk triptykon fra ca. 1460. Kirkeklokken er fra ca. 1540.
Harklowa – 8 km øst for Nowy Targ.
Jomfru Maria Fødselskirke er en trækirke fra ca. 1500 med gotiske billeder på hovedalteret, en klokke fra 1554 og en barok døbefont fra 1731.
Dębno – 11 km øst for Nowy Targ.
Ærkeengelen Michaels Kirke er en smuk trækirke fra ca. 1480.
Szaflary – 5 km syd for Nowy Targ.
Denne landsby og omegnen er typisk for bjergboernes tradition og kultur, hvilket viser sig bl.a. i sprog og skikke. Området har også enestående naturmæssige værdier med en smuk udsigt både til Gorce og Tatry.
Ludźmierz – 5 km vest for Nowy Targ.
Dette er en af de ældste landsbyer i Podhale, kendt allerede i 1234. Den er ikke mindst kendt for kulten omkring figuren Gudsmoder fra Ludźmierz – Podhale’s Dronning, der blev udført omkring 1400. Figuren og dens alter er blevet flyttet fra en gammel trækirke til en nyere kirke i neogotisk stil. Her har det religiøse liv i Podhale udfoldet sig i henved 600 år. Flere gange om året ankommer hertil pilgrimme, først og fremmest fra Podhale, Spisz og Orawa – de regioner, der ligger ved foden af Tatry-massivet.


Nær Nowy Targ: Udsigt mod Tatry

Indkvartering

Booking.com
Nowy Targ Byens officielle side. – Med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Nowy Targ Byens officielle side
Powiat Nowotarski Distriktets officielle side

Kort
Nowy Targ
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software