Pruszków


Sankt Kazimierz Kirke i Pruszków. – Photo by: Katarzyna Matylla on Flickr

(Kortfattet udgave)

Afstande i km

Łomianki
35 km nø,
Błonie
19 km nv,
Milanówek
12 km sv,
Brwinów
8 km sv,
Ożarów Mazowiecki
9 km n,
Grójec
43 km s, 45 km sø, 16 km sv, 40 km nø, 72 km v, 49 km nv, 24 km sø, 5 km nø, 55 km nv, 19 km nø, 30 km sv

Indbyggertal

55.293 (2011)

Beliggenhed og historie

Industribyen Pruszków ligger få kilometer sydvest for hovedstaden Warszawa, ved den lille flod Utrata, en højre biflod til Bzura, der igen er en venstre biflod til Wisła. Pruszków er den største af de byer, der ligger i den vestlige udkant af Warszawa. Pruszków er centerby i distriktet af samme navn. Af stor betydning for byens udvikling er naturligvis hovedstadens nærhed, de gode vej- og jernbaneforbindelser og den korte afstand til lufthavnen i Okęcie (15 km). I Pruszków findes en af de største containerterminaler i Polen. Byen gennemlever en livlig erhvervsmæssig udvikling. Adskillige afdelinger under centraladministrationen har adresse her.
Begyndelsen til den nuværende by var landsbyen Pruszkowo, kendt siden 1415. ældre endnu er dog lokaliteten Żbików, kendt siden 1297; den er nu en nordlig bydel i Pruszków. Byen fik først betydning i det 19.årh., da sumpene omkring Utrata blev udtørret og der blev bygget en jernbanelinie fra Warszawa til Wien. I sidste halvdel af århundredet grundlagdes adskillige industrivirksomheder. Byen fik købstadrettigheder i 1916. Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig omkom mindst 1000 indbyggere. Ca. 1600 jøder blev sendt herfra til koncentrationslejre. I jernbaneværkstedets haller indrettedes en gennemgangslejr for de mennesker, der blev fordrevet fra Warszawa. I dag er den centrale del af Pruszków en mosaik bestående af lillebyens relativt beskedne bygninger på 2 eller 3 etager med forskellige butikker og værksteder samt meget store boligblokke. Stadsparken er en tidligere herregårdspark fra det 19.årh. Synlig på lang afstand er den neogotiske kirke i Żbików fra 1914.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Fabrikantbolig tilhørende fajancefabrikkens ejer
Huset blev opført i 2.halvdel af det 19.årh. i eklektisk stil. En ombygning fandt sted i 1907.

Potulicki-palæet
opført omkring 1860 i klassicistisk stil. Det er sammen med parken og dammene et fredet bygningskompleks. Palæet blev grundlæggende renoveret 2003-2004 og rummer nu det kommunale folkeregister.

Palæets anneks med vognhal / Museum
opført i 1860’erne i romantisk stil. I 1975 blev bygningen indrettet til at kunne rumme Museet for Oldtidens Jernværksindustri i Mazowsze.

Jomfru Marias Ubesmittede Undfangelses Kirke
- en neogotisk kirke opført 1906-1914 på stedet for en kirke fra det 15.årh., beliggende i bydelen Żbików.

Hospitalskomplekset Tworki
i bydelen Tworki. Det er et sindssygehospital, der blev opført i 1888-1891. Til komplekset hører også en kirke og en stor kirkegård.

Det tidligere jernbaneværksted
Af adskillige bygninger tilhørende komplekset er de mest kendte direktionsbygningen fra slutningen af det 19.årh., vognreparationshallen og andre værkstedsbygninger.

Kendte personer, der er forbundet med Pruszków:
Bronislaw Komorowski, politiker, forsvarsminister, parlamentsformand, fra 6.8.2010 Polens præsident (f.1952). Gik i skole i Pruszków.
Jan Lechoń, lyriker, forfatter, kritiker (1899-1956). Boede i Pruszków 1911-1913.
Wojciech Młynarski, sanger, tekstforfatter, lyriker (f. 1941). Gik i gymnasiet i Pruszków.
Wojciech Żukrowski, forfatter, lyriker (1916-2000). Gik i gymnasiet i Pruszków.

Omegnen

Pruszków hører til den gruppe af bysamfund rundt om hovedstaden, der sammen med Warszawa by udgør hovedstadsregionen.Læs om Warszawa Warszawa – side 1 .

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Pruszków

Kort
Pruszków
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software