Pułtusk


Den tidligere bispeborg i Pułtusk. – Photo by: Krzysztof Belczyński on Flickr

Afstande i km

Maków Mazowiecki
20 km n, 41 km nv, 39 km sv, 95 km nø, 59 km nø, 67 km nø, 54 km sv, 25 km s, 63 km s, 29 km sø, 101 km nø

Indbyggertal

19.240 (2013)

Beliggenhed og historie

Pułtusk ligger i den østligt-centrale del af Polen, nord for hovedstaden Warszawa.

På det sted hvor borgen i Pułtusk nu ligger blev der i første halvdel af det 13.årh. anlagt en befæstet bebyggelse. Denne bebyggelse (der nævnes første gang i 1227) fik tildelt købstadrettigheder to gange, første gang i 1257 af fyrst Siemowit I, anden gang i 1339 af biskoppen af Płock, Klemens Pierzchała.
Fra det 13. til det 18.årh. var Pułtusk ejet af biskopperne af Płock, der residerede på borgen i Pułtusk.
Det var den tredje by i Mazowsze – efter Warszawa og Płock, der fik grundmurede forsvarsværker. Økonomisk udviklede byen sig i det 14.- 16.årh.,- fortrinsvis på grund af handel med korn.
Fra 1508 begyndte man at opføre en forsvarsmur omkring byen.
Under den tredje nordiske krig udkæmpedes i 1703 et slag ved Pułtusk mellem Karl XII af Sverige og saksiske styrker. I 1806 udkæmpedes et blodigt slag ved Pułtusk mellem de franske styrker under Napoleon Bonaparte og den russiske hær. Napoleon opholdt sig i Pułtusk i 1806 og 1812.
I januar 1868 faldt en meteorit ned i nærheden af Pułtusk; den var dog sprængt i tusindvis af stykker i atmosfæren og ramte derfor jorden som en meteorregn, den mest omfattende der nogensinde er registreret.
I 1875 blev byen hærget af en omfattende brand. Forfatteren Henryk Sienkiewicz, der var på stedet, beskrev tragedien i pressen og senere brugte han sine indtryk fra branden i sin roman “Quo vadis”.
Under 2.verdenskrig blev store dele af Pułtusk ødelagt. I 1958 og 1979 indtraf store oversvømmelser i byen.

Turistattraktioner

Pułtusk er en af de ældste byer i Mazowsze.

Torvet
Det lange brolagte torv i den gamle by menes at være det længste i Europa.

Borgen
Bispeborgen, der ligger på bredden af floden Narew, kan føre sin historie tilbage til det 15.årh. Borgen selv og forsvarsværkerne blev udbygget i flere omgange i tidens løb. Nu fremtræder det som et slot med bygningerne, der danner en halvkreds, og hovedindgangen, der er flankeret af to runde forsvarstårne. Komplekset, der er omgivet af slotsparken, hedder i dag “Dom Polonii” og har bl.a. hotelfunktioner.

Mariæ Bebudelses Basilika
er hovedkirken i Pułtusk. Den blev grundlagt i 1449 i gotisk stil og fremtræder i dag som en treskibet bygning. Kirkens monstrans og relikviegemme samt den gotiske alterkalk er alle fra 1400-tallet.

Rådhuset
med det enorme rådhustårn (over 30 meter højt) er fra det 16.årh. i gotisk-renæssancestil. Tårnet rummer i dag et regionalmuseum.

Byen Pułtusk omtales i Henryk Sienkiewicz’ roman “Potop”.

Omegnen

Floder :
Narew
Pułtusk ligger (hovedsageligt) på vestbredden af floden Narew. Den gamle by er omgivet af vand, idet Narew ud for byen danner to flodarme – en vestlig og en østlig – der omringer den gamle by, og som nord for byen samles i én flodarm, der længere mod nord forenes med hovedløbet. Den østlige flodarm danner endog sin egen flodarm mod nordøst.

Bug
25 km syd for Pułtusk, ved Serock, har floden Bug sit udløb i Narew.

Landskabsparker :
På den østlige flodbred, grænsende op til byen, ligger Bug Landskabspark. Parken strækker sig over ca. 1000 kvadratkilometer og rummer bl.a. 14 naturreservater.

Indkvartering

Booking.com
Pułtusk (Byens hjemmeside på polsk, engelsk, tysk, fransk og russisk)

Spisesteder:

Pułtusk (Byens hjemmeside på polsk, engelsk, tysk, fransk og russisk)

Andre internetsider og kilder

Pułtusk (Byens hjemmeside på polsk, engelsk, tysk, fransk og russisk)

Kort
Pułtusk
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software