Ostrołęka


Bem’s Fort i Ostrołęka. – Photo by: Przemek Pietrak on Flickr / globalquiz.org

Afstande i km

Maków Mazowiecki
48 km sv,
Przasnysz
52 km v,
Kolno
67 km nø, 116 km nø, 86 km sv, 36 km nø, 90 km v, 98 km nv, 41 km sø, 81 km nø, 59 km sv, 75 km nv, 119 km sv, 79 km s, 61 km sø

Indbyggertal

53.789 (2010)

Beliggenhed og historie

Ostrołęka ligger ved floden Narew i det østlige Polen, nordøst for hovedstaden Warszawa. Byens navn hentyder til de engområder langs floden, der oversvømmes om foråret (łąka=eng).

Byens historie går tilbage til det 11.årh., hvor der på en ø ved floden Omulew’s udmunding i Narew fandtes en befæstet bebyggelse. Denne bebyggelse var begyndelsen til den nuværende by. Det første dokument, der omtaler Ostrołęka som en by, er fra 1373. I dette år fik Ostrołęka købstadrettigheder, udstedt af den masoviske fyrste Siemowit III.
I 1526 blev byen indlemmet i det polske kongerige, hvor den blev styret direkte af dronning Bona. Den hurtige økonomiske udvikling, som dette medførte, efterfulgtes desværre i de følgende årtier af voldsomme brande, epidemier og krigshandlinger (krigen med svenskerne) med ødelæggelse af store dele af byen til følge. En egentlig økonomisk fremgang kom først i slutningen af det 18.årh.
Efter den tredje deling af Polen kom byen under Preussen.
I februar 1807 fandt der ved Ostrołęka et slag sted mellem en fransk hærstyrke under Napoleon og russiske styrker. Dette slag blev vundet af Frankrig, og derfor er navnet Ostrołęka blevet indridset på Triumfbuen i Paris.
1815 blev byen indlemmet i Det Polske Kongerige (kaldet “Kongrespolen”, en polsk satellitstat, der eksisterede mellem 1815 og 1918 i personalunion med Rusland, idet den russiske tsar var kronet som konge af Polen.
I 1829 var der 2.883 indbyggere i byen.
Ved Ostrołęka udkæmpede polske og russiske styrker et af de største og mest blodige slag under novemberopstanden i 1831.
En af fronterne under 1.verdenskrig gik gennem byen. Heraf fulgte mange ødelæggelser. Da den russiske hær trak sig tilbage, brændte den byen af. Efter Polens genfødsel som stat i 1918 måtte Ostrołęka derfor gennem en lang periode med nødvendige genopbygninger.
I 1937 var der 13.650 indbyggere i Ostrołęka.
Under 2.verdenskrig blev Ostrołęka indtaget af tyskerne den 8.september 1939. Nazisterne oprettede en tvangsarbejdslejr i byen. Omkring 1000 af byens indbyggere omkom under besættelsen. Modstandsbevægelsen, dvs. Armia Krajowa, var meget aktiv i Ostrołęka. Byen blev befriet den 6.september 1944.
Efter krigen, i 1950’erne, opstod et kraftvarmeværk og Cellulose- og Papirfabrikken Ostrołęka. Senere, i 1970’erne, kom yderligere et elværk, en kødvarefabrik, en cellebetonfabrik, en mælkekondenseringsfabrik m.fl. – samtidig institutioner og funktioner som hospital, rutebilstation, kulturhus og stadion.
I 1979 blev hele den nordlige del af landet, herunder Ostrołęka-området, truet af den største oversvømmelse i det kommunistiske Polens historie; vandstanden i Narew steg til et niveau på ca. 6 meter.
I dag er der udover grundskoler flere gymnasier og enkelte højere læreanstalter i byen. Til de største virksomheder hører Stora Enso – i dag den førende producent i Polen af cellulose og emballage af papir og pap – samt Andelsmejeriet Ostrołęka. Fra 2007 hører et areal på 86 ha i Ostrołęka-området under det Særlige økonomiske Område Warmia-Mazury.
Et symbol og vartegn for byen er den moderne bro over Narew med en brobue, der er høj og karakteristisk og synlig på lang afstand; inspirationen hertil var en bro i Sevilla.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Rådhuset
- også i dag sæde for den kommunale administration – blev bygget i 1820’erne i klassicistisk stil. Rådhuset er blevet ombygget flere gange, senest i 1997.

Madaliński-broen (Most Madalińskiego)
Der er to broer i Ostrołęka, der forbinder den østlige og vestlige flodbred. Den nordligste er Stary Most (Den gamle bro), i den nordlige del af den gamle by. Den sydligste er Madaliński-broen, i den sydlige del af den gamle by.
Broen er en art buebro, hvor overbygningen er udformet som en bue med direkte ophængning af brobanen, der består af fire brofag. Konstruktionen hviler på fire piller, 2 på hver side af floden, dvs. der er ingen bropiller placeret i vandet.
Broen er bygget i årene 1994-1996, og inspirationen hertil var først og fremmest Barqueta-broen i Sevilla.

Museet for den Kurpiske Kultur
Museet har til huse i en bygning på pl.Bema nr.8, der tidligere rummede posthuset. Siden 1975 arbejder museet med at samle og præsentere eksempler på den kulturelle arv, med udstillingsvirksomhed, undervisning, forskning og populærvidenskabelig udgivelsesvirksomhed.

Galleriet Ostrołęka
ligger på pl.Bema nr.14 i en tidligere købmandsgård. Det er en kommunal institution, der virker siden 1988 indenfor rammerne af Ostrołęka Kulturcenter. Virksomheden omfatter undervisning, oplysning, kulturel og social virksomhed. Udover udstillinger og ferniseringer organiseres kammerkoncerter med klassisk musik og jazzmusik. Der er aktiviteter for børn, unge og voksne i et malerværksted, tegneværksted, grafiske og andre værksteder.

Sognekirken Jomfru Marias Besøgelses Kirke
er den ældste kirke i byen. Den er bygget i 1399 i gotisk stil, skænket af Janusz I den ældre, fyrste af Mazowsze. Bygningen er flere gange blevet ødelagt og nedbrændt. Ved overgangen mellem det 17. og 18.årh. blev kirken genopbygget og det indre forsynet med udsmykninger i barokstil. Koret har dog stadig gotiske træk. I kirkens ydermur kan man stadig se stenkugler og metalkugler, der bl.a. stammer fra krigene mod svenskerne. Et 13 meter højt klokketårn fra det 18.årh. står ved siden af kirken. I 1999 blev kirken udvidet med sideskibe og et våbenhus.

Antoni Padewski-kirken
er en tidligere klosterkirke, der er beliggende i klosterkomplekset ved Gomulicki-gaden nr.1. Det er det mest imponerende bygningskompleks i Ostrołęka. Det omfatter bl.a. klosterkirken i barokstil, de tidligere klosterbygninger med en klosterhave og en indre gård omgivet af en søjlegang. Komplekset er bygget i 1666-1696.

Bem-fortet
- Mindesmærke for slaget ved Ostrołęka under novemberopstanden i 1831 – omgivet af en voldgrav.
Bem-fortet er – såvel som en af de centrale pladser i byen: Plac Bema – opkaldt efter general Józef Bem, der opnåede heltestatus under novemberopstanden.

Sankt Wojciech’s Kirke
Oprindeligt var det en græsk-katolsk kirke bygget i slutningen af det 19.årh. til brug for de russiske soldater, der var stationeret på kasernen. Det er nu en katolsk kirke.

Voldstedet
Et voldsted fra den tidlige middelalder, resterne af et forsvarsanlæg sandsynligvis fra det 12. eller slutningen af det 11.årh.

Omegnen

Floden Narew
er den 5.længste flod i Polen (484 km heraf 448 i Polen). Det er en højre biflod til Wisła. Narew gennemstrømmer det nordøstlige Polen, men har iøvrigt sit udspring i Hviderusland.

For lystfiskere og dyrkere af vandsport, herunder kajaksejlads, er der store muligheder i omegnen med kort afstand fra byen til floderne: Narew, Bug, Omulew, Orzyc, Rozoga og Szkwa.

Den kurpiske folkekultur
Nord for Ostrołęka strækker sig naturområdet Puszcza Kurpiowska med centrale byer/landsbyer som Kadzidło, Myszyniec og Łyse. Den lokale befolkning kaldes generelt på på polsk for “kurpie”, mens de selv bruger betegnelsen “puszczacy”. De har gennem århundreder haft deres egen folkekultur bl.a. indenfor områder som arkitektur, beklædning og kunst. Museet i Ostrołęka, der har til opgave at bevare og præsentere denne folklore, er omtalt ovenfor.

Indkvartering

Booking.com

Andre links til indkvartering:

Ostrołęka (på polsk, engelsk, tysk og russisk)

Spisesteder:

Ostrołęka (på polsk, engelsk, tysk og russisk)

Andre internetsider og kilder

Ostrołęka (på polsk, engelsk, tysk og russisk)

Kort
Ostrołęka
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software