Warszawa - side 7

Indholdsfortegnelse for Warszawa:
Warszawa – side 1 .
Warszawa – side 2
Warszawa – side 3
Warszawa – side 4
Warszawa – side 5
Warszawa – side 6
Warszawa – side 7
Warszawa – side 8
Warszawa – side 9

Omegnen

I Stor-Warszawa indgår en række selvstændige bykommuner: Ożarów Maz., Błonie, Łomianki, Legionowo, Radzymin, Wołomin, Otwock, Konstancin-Jeziorna, Piaseczno, Milanówek, Brwinów, Pruszkow, Piastów m.fl.

Niepokalanów (48 km vest for Warszawa, 13 km øst for Sochaczew).
Klosteret i Niepokalanów opstod i 1927. Initiativtager til grundlæggelsen og dets første leder var munken Maksymilian Kolbe. Ved siden af klosterfunktionen udvikledes på klosteret i Niepokalanów en forlagsvirksomhed, der gjorde stedet til et betydningsfuldt, katolsk udgivelsescenter. Kolbe selv blev arresteret af tyskerne i 1941 og indsat i koncentrationslejren i Oświęcim. Her gav han frivilligt sit liv for at lide sultedøden i stedet for en medfange, en familiefader. I 1982 blev han helgenkåret af pave Johannes Paul II. På klosterets område bør man se Jomfru Maria-Basilikaen , det gamle Parciunkula-kapel – den første bygning på stedet, grundlæggerens klostercelle fra årene 1927-30 samt Brandværnsmuseet.


Klosteret i Niepokalanów

Żelazowa Wola (49 km vest for Warszawa, 7,5 nordøst for Sochaczew).
Den lille herregård i Żelazowa Wola er Fryderyk Chopin’s fødested. I begyndelsen af det 19.årh. tilhørte stedet familien Skarbek. Af gårdens bygninger er der i dag kun bevaret annekset (nu Dworek Chopina), hvor familien Chopin boede, og hvor Fryderyk blev født. Chopin’s fader, Mikołaj Chopin, der var af fransk oprindelse, blev huslærer for greveparrets børn. – Mikołaj Chopin var født 1771 i Marainville i provinsen Lorraine i Frankrig; som dreng fik han kontakt til polske familier: greve Michał Pac og dennes godsforvalter Jan Adam Weydlich. Som 16-årig ledsagede han dem på en rejse til Polen, hvor han påfølgende bosatte sig for bestandigt. Han vendte aldrig tilbage til Frankrig og opretholdt ikke kontakt til familien der. Sine børn opdrog han som polakker. – I Żelazowa Wola lærte han sin hustru, Justyna Krzyżanowska, at kende og blev gift med hende i 1806. Justyna var kusine til Skarbek-familien og husholderske på gården.
Fryderyk Chopin blev født i 1810 den 1.marts (ifølge kunstnerens egne og familiens oplysninger) eller 22.februar (ifølge dåbsbøgerne, datoen anført adskillige uger efter fødslen). I efteråret 1810 flyttede familien Chopin til Warszawa, men Fryderyk besøgte tit Żelazowa Wola for at tilbringe ferier og fejre familiehøjtider der. Han rejste sidste gang til Żelazowa Wola i 1830, kort før han rejste til udlandet.
I 1834 måtte Skarbek-familien afhænde Żelazowa Wola. Ejendommen skiftede herefter ejere flere gange. Ved slutningen af det 19.årh. nedsattes en komité, hvis opgave var at købe ejendommen og her skabe et museum, der skulle være hele nationens ejendom.
I 1894 rejstes i Żelazowa Wola et mindesmærke for Chopin. Efter at anneksbygningen var opkøbt i 1928 påbegyndtes en renovering af bygningen, hvormed den fik et udseende som en typisk, polsk hovedbygning til en mindre herregård. I samme tidsrum blev der anlagt en park, projekteret af professor Franciszek Krzywda-Polkowski.
Museet blev åbnet efter krigen. Fra 1953 hører museet og parken under Fryderyk Chopin Selskabet, der har domicil i Ostrogski-palæet i Warszawa. I museet har man i 6 værelser på begge sider af forstuen opstillet møbler og andre genstande fra den pågældende epoke. Det er i dag ikke muligt at fastslå, hvordan beboelsesrummene i sin tid var beliggende i forhold til hinanden.
Hvert år på den første søndag i maj begynder sæsonen med sommerkoncerter i Żelazowa Wola, der varer til sidste søndag i september. Fra 1954 deltager kunstnere fra hele Polen og fra udlandet i koncerterne såvel som deltagere og vindere fra de Internationale Chopin-Konkurrencer for Piano. Hver lørdag i juli og august optræder unge pianister i Żelazowa Wola i en række af opvisninger, kaldet “Estrada Młodych” (De Unges Tribune). Udover offentlige koncerter afholdes der koncerter på stedet, bestilt af rejsebureauer, organisationer eller privatpersoner. Sådanne koncerter finder ofte sted om aftenen, hvor bygningen er festligt oplyst af levende lys.

Fæstningen Modlin (36 km nordvest for Warszawa; hører administrativt til byen Nowy Dwór Mazowiecki)
Fæstningen i Modlin er er værdifuldt eksempel på militær ingeniørkunst. Kasernebygningen med en oprindelig længde på 2250 m anses for den længste i Europa. Overfor fæstningen, ved Narew-flodens udløb i Wisła, står en kæmpestor magasinbygning fra 1844, der i dag er en ruin. Fæstningens beliggenhed ved Narew-flodens udløb i Wisła og nær floden Wkra’s udløb i Narew var af stor forsvarsmæssig værdi.


Fæstningen Modlin

De første fortifikationer i Modlin blev bygget af svenskerne i 1655 på den nordlige bred ved Bug-Narew’s udløb i Wisła, den såkaldte “Bugskansen”. I årene 1806-1812 opførtes her – efter ordre fra Napoleon Bonaparte – en befæstning af typen citadel, forsynet med bastioner. I det 19. og begyndelsen af det 20.årh. blev fæstningen udbygget af russerne. I årene 1918-1939 havde enheder af den polske hær garnison i Modlin. Den 3.-29.september 1939 blev Modlin forsvaret af de polske styrker under deltagelse af bl.a. det under hele forsvaret længst kæmpende pansertog, nemlig pansertog af reserven nr.15, kaldet “Śmierć“ (“Døden”) samt et antiluftskyts-batteri med 4 kanoner af kaliber 40 mm, der nedskød det største antal fly under kampene i 1939. Modlin kapitulerede som den sidste af forsvarsenhederne i Polen. De i dag noget forsømte bygninger og fæstningsområdet, der med sine mægtige forter og bastioner minder om en dramatisk historie, er en betydelig turistattraktion.
Se også den særlige side om Fæstningen Modlin med fotos.

Liw (75 km nø. for Warszawa, 6 km sv. for Węgrów)
De Masoviske Fyrsters Borg.
De masoviske fyrsters befæstede borg, der i begyndelsen (det 11.årh.) var bygget af træ med jordvolde, skulle forsvare landets “østmur” mod angreb fra jadzwinger, litauere og rusiner, der regelmæssigt gjorde indfald i dette område. Ved overgangen mellem det 14. og det 15.årh. beordrede den masoviske fyrste Janusz I den Ældre en modernisering af fæstningen. Før år 1429 påbegyndtes opbygningen af en muret borg på en kunstig ø midt i sumpene og det oversvømmede land ved floden Liwiec, der på den tid dannede grænse for fyrstendømmet. Borgen havde en nærmest kvadratisk grundplan, og der var en indgangsport mod vest. I begyndelsen af det 16.årh. blev borgen ombygget idet ringmuren blev forhøjet med adskillige meter og portadgangen blev lukket indefra med en mur, hvorved der skabtes en art porttårn. Krigene med Sverige betød borgens undergang. I 1657 og 1703 blev borgen erobret og plyndret af svenskerne, og efter det andet angreb lå den i ruiner. På fundamenterne af den gotiske bygning byggedes i 1782 en embedsbolig til starosten af Liw, en hvid herskabelig bygning i barokstil, med anvendelse af mursten fra borgen. Denne bygning brændte desværre i midten af det 19.årh.
Under 2.verdenskrig havde den tyske leder af distriktet Sokołów-Węgrów planer om at rive borgruinen helt ned og bruge stenene ved bygningen af udryddelseslejren i det nærliggende Treblinka. En ung arkæolog, Otto Warpechowski, havde imidlertid held til at forhindre dette, idet han bildte distriktslederen ind, at borgen stammede fra korsridderne. Yderligere bevirkede hans indgriben, at der blev påbegyndt en genopbygning af borgen for tyske midler. Dette arbejde, der blev afbrudt af tyskerne i 1944, blev genoptaget i 1956 på initiativ af en gruppe borgere i Węgrów. I den forbindelse blev borgens tårn og herskabshuset renoveret. Fra 1963 eksisterer Tøjhusmuseet (Muzeum Zbrojownia) på borgen i Liw, der i sine samlinger bl.a. har en kollektion af gammeladelige portrætter fra det 17. til det 18.årh., militaria (især gamle våben) fra det 15. til det 20.årh. samt slagmalerier. På borgen afholdes iøvrigt koncerter, både med klassisk musik og populærmusik.

Konstancin (22 km syd for Warszawa)
En bebyggelse uden for Warszawa, der opstod ved overgangen mellem det 19. og 20.årh. I begyndelsen byggedes pragtvillaer i gammel, polsk herregårdsstil, andre privatboliger samt pensionater i skoven på dette sted, der havde ry for at have “god luft” samtidig med at det lå nær Warszawa. Med tiden fik Konstancin en klimastation og siden status som kursted. Kurstedet Konstancin-Zdrój indførte behandling af patienter med lidelser som: kredsløbssygdomme, sygdomme i bevægelsesorganerne, reumatisme, halssygdomme, neurologiske lidelser – såvel som slankebehandling. Gradérværket, hvor kurgæsterne nyder godt af de salte fordampninger, blev åbnet i 1978 (1.del) og 1980 (2.del) og er en naturlig inhalator, her anvendt ved profylaktisk behandling af åndedrætslidelser. Byen Konstancin (egentlig Konstancja) opstod i en skov, der tilhørte godset Obory. Slottet Obory er ikke tilgængeligt for offentligheden, fordi det fungerer som et arbejdssted for kunstnere: malere og forfattere. Det kan dog beses fra slotsporten. Slottet er fra 2.halvdel af det 17.årh., i barokstil med en stor slotsgård, hvor der er flere indkørsler og græsplæner. Huset har et karakteristisk, dobbelt brudt tag, der er dækket med røde tagsten. Som en tilbygning findes et slotskapel. Det indre er originalt og stilsikkert; salene er lyse på grund af det store antal forlængede vinduer. Bygningen skyldes den hollandske arkitekt, Tylman van Gameren, der tilbragte det meste af sin tid i Polen, og som har skabt mange bygningsværker i Warszawa og omegn.

Warszawa – side 8
Warszawa – side 6

Kort
Warszawa - side 7
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software